Planinarski izleti za vikend 23.10. i 24.10.2021!

PD DUGA
24.10. VELIKI KOZJAK (1629 m)
Vodič: Darko Tadej 091/766 4615
Polazak: u 7h s Jelačićevog trga
Povratak: u Rijeci smo oko 20h
Težina staze: srednje teška staza, cca 5h hoda
Oprema: prilagođena vremenskim uvjetima, hrana iz naprtnjače, dovoljno tekućine, osobna, zdravstvena i OBAVEZNA planinarska izkaznica ovjerena za tekuću godinu.
Poželjna maskica u autobusu.
Cijena: 90kn
OPIS:
Jutarnja kava po dogovoru u Senju ili Svetom Jurju.
Dolazak do planinarskog doma Alan, priprema za uspon. Uspon traje 2 sata.
Put siječe cestu Alan – Lubenovac, prolazi mimo Lubenovačke ruje i nakon 30′ uspona stižemo do ceste koja ovamo stiže s V. Alana. Postoje dvije varijante uspona prema vrhu. Atraktivnija, ali zahtjevnija, je varijanta preko Oblog kuka,.
Jednostavnija varijanta, kojom planiramo ići , ulazi u šumu na prijevoju ceste prema Vranjkovoj dragi. Puteljak se uspinje na hrbat obrastao travom na zapadnom grebenu Kozjaka, odakle se ukazuje stijena vrha. Dalje put vodi polukružno, prateći desno greben i zaobilazeći duboku ponikvu, da bi vrhu prišli s južne strane. Uspon završava alpskim stilom kroz stijenu.
Vidik s vrha obuhvaća sve veće vrhove srednjeg i sjevernog Velebita, a osobito je impresivan vidik u dubinu na šumsko prostranstvo Štirovače i na Veliki Lubenovac
Napomena: Oni koji se ne budu mogli uspeti preko stijene čekaju nas ispod stijene te se istim putem vraćamo do planinarskog doma na Alanu.
Ostali podaci: Sjeverni Velebit br.16 (SMAND), NP Sj. Velebit (SMAND)
Obilaznice: HPO i Velebitska obilaznica

PD KAMENJAK
24.10. Ošalj-Mali Planik-Veliki Planik
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6-7 sati hoda
Opis:
Molimo sve planinare koji imaju auto da u njemu dođu na Deltu i da to jave u prijavi za izlet. Na Delti ćemo popuniti potreban broj vozila.
Krećemo od planinarske kuće na Poklonu, šumskim putevima, preko livada i krških predjela do vrha Ošalj (1177 m). Nastavljamo malo strmije na Mali Planik (1259 m). Vraćamo se na prijevoj i po travnatoj kosini dolazimo na Veliki Planik (1272 m).
Poklon (922 m) je prijevoj koji spaja planinske masive Učku i Ćićariju a ime je dobio iz čina pučke pobožnosti. Naime, još prije izgradnje istarske željeznice 1876. godine, vjernici iz Istre koji su hodočastili trsatsko svetište Djevice Marije u Rijeci, stoljećima su putovali upravo preko ovog prijevoja. Kada bi došli do Poklona, s kojeg se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, redovito bi se poklonili zavjetnoj crkvi Trsatske Gospe. U spomen tom činu na vidikovcu je postavljen križ.
U ljeto 1887. godine na Poklonu su zaljubljenici u prirodu okupljeni u “Oesterreichische Touristen Club” izgradili prvu planinarsku kuću na Učki, koju su posvetili kraljevni Stefaniji, kćerci belgijskog kralja Leopolda II.
1958. godine na Poklonu je sagrađen pansion i restoran “Učka” na mjestu stare talijanske vojarnice.
1965. godine novi planinarski dom na Poklonu sagradili su planinari Planinarskog društva Opatija.
Ošalj (1177 m) – travnati vrh sa otvorenim vidici u svim smjerovima.
Veliki Planik (1272 m) najviši je vrh Ćićarije. Vrh je s istočne strane travnat i kamenit, a s drugih je strana šumovit. Vidik s vrha orijentiran je na Učku, Hrvatsko primorje i Gorski kotar.
Mali Planik (1259 m) je travnato-kameniti greben koji se pruža u smjeru sjeverozapad-jugoistok. Vršna točka se nalazi na jugoistočnom kraju ovog grebena. Sa vrha su otvoreni vidici u svim smjerovima.
Ovim vrhovima vodi trasa Istarskog planinarskog puta i nove Riječke planinarske obilaznice.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: večernjim satima
Cijena: 20 kn – plaća se vozaču u autu
Prijave: u tajništvu Društva do 19.10.2021.
Oprema: Osnovna planinarska oprema prilagođena promjenjivim vremenskim uvjetima, hrana i piće iz ruksaka.
Napomena: Prijave na pdkamenjak@gmail.com ili utorkom od 19 do 21 u tajništvu.
Vodiči: Silvio Kezele (+385 91 610 37 55)
HPD PLATAK
23.10. (subota) u 9:30 sati s Poklona (Učka), Land art Poklon – Korita – Brgudac
Predviđeno trajanje hodanja: Grupa A: Poklon – Ošalj vrh – Mali/Veliki Planik – Korita – Županj vrh – Brgudac, 6 sati hoda, duljina 16 km, uspon 500 m, spust 700 m
Grupa B: Poklon – Land Art kružna staza 3 sata hoda, duljina 6,5 km, uspon 250 m, staza spada pod K1 (kondicijski lagana) i T1 (tehnički nezahtjevna)
Opis puta: Okupljanje/polazak u 9 sati na Jelačićevom trgu. Vozimo se osobnim autima prema Poklonu.
Grupa A: Kreće s Poklona 900 m – Ošalj vrh 1176 m (RPO), Mali/Veliki Planik 1272 m (HPO) – Kuća na Koritima – Županj vrh 1130 m (HPO) Korita – Brgudac – kombi ili bus za povratak
Grupa B: Poklon – Land art staza Stražica – Sapačica u sklopu Parka prirode Učka, otvorena je 16.07.2016. godine. Iza nje stoji umjetnik Boris Pecigoša koji je osmislio i realizirao ovu umjetničku planinarsku stazu 20 radova land i rock arta, a odličan su odabir za izlet u prirodu u društvu cijele obitelji, obilazak staze razvija svijest o povezanosti čovjeka i prirode, spiralni geoglif, kamena šuma, kameno igralište, labirint, trokut … samo su neke instalacije …
U novootvorenom centru za posjetitelje parka prirode Učka moguće je razgledati multimedijalni interpretacijski postav – cijena ulaznice djeca do 12 godina – 10 kn, djeca do 18 godina – 15 kn, odrasli – 35 kn, umirovljenici – 20 kn.
Zahtjevnost izleta – težina staze: Grupa A: K2 5-7 sati hoda (kondicijski umjereno zahtjevna) i T1 (tehnički nezahtjevna)
Grupa B: K1 (kondicijski lagana) šetnja, prikladna i za djecu svih uzrasta, kao i za umirovljenike
Planinarska oprema: Planinarska odjeća i obuća prilagođena godišnjem dobu. Hrana iz ruksaka.
Prijave i informacije: Vlado Majetić 099/2328804
Prema dogovoru povratak iz Brgudca prema Poklonu/Rijeci organizirano kombi
Cijena 60,00 kn / po planinaru
Vodiči: Bistričić Zoran (Grupa A); pomoćni vodiči – Vlado Majetić (Grupa A), Svjetlana Zatković, Miroslav Rajak (Grupa B )
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
23-24.10. Žumberak – sve boje jeseni – OTKAZAN
HPD UČKA
24.10. Okupljanje je na Poklonu u 10,30 sati, odnosno pričekat ćemo autobus.
Polazak autobusa sa Slatine (linija 34) je u 9,40 sati, odnosno iz Matulja u 9,55, a dolazak na Učku je u 10,30 sati.
Odabir staze dogovorit ćemo nakon okupljanja
Ažurirano 22. listopada 2021. — 21:13
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme