Planinarski izleti za vikend 16.10. i 17.10.2021!

PD DUGA
17.10. 22. tradicionalni pohod “Šetnicom uz Rječinu”
PD KAMENJAK
17.10. Veliki Kobiljak
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 4 sata hoda
Opis:
Vožnja autocestom Rijeka – Vrata te lokalnom cestom Vrata – Fužine – Lič.
Planinarska tura započinje u iz naselja Lič preko zaselka Podkobiljak, šumskim putem krećemo kroz šumu do pod sam kameniti vrh Kobiljaka. Ova dionica je mjestimično jako strma. Završni uspon vodi oštrije po kamenjaru do samog vrha Velikog Kobiljaka. Na ovoj dionici, pri usponu, povremeno se mora pomagati rukama.
Planina Kobiljak je u naravi kameniti greben koji je obrastao gustom šumom. Iz njega izviruje nekoliko vrhova viših od tisuću metara.
Kobiljak omeđuje južnu stranu Lič polja i strši iznad ponora rječice Ličanke i sela Podkobiljaka, a nalazi se na razdjelnici Gorskoga kotara i Hrvatskog primorja.
Zanimljivo je da vrh koji planinari smatraju najvišim, na koji vode markacije i koji je KT HPO-a nije najviši vrh brda Kobiljaka. Naime, šumovita Kanculova glavica, koja se nalazi jugoistočno od Kobiljaka jedan je metar viša (1120 m).
Na vrhu je metalni tuljac s upisnom knjigom a pored njega, u kamen je ugrađen planinarski žig. Vrh je označen natpisom na kamenu.
S vrha su otvareni vidici u svim smjerovima a posebno je upečatljiv onaj na naselja Lič i Fužine, te vrhove Bitoraj i Viševicu.
Kobiljak je kota HPO, Hrvatske planinarske obilaznice.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: prijevoz 50 kn (vozaču)
Prijave: u tajništvu Društva do 12.10.2021.
Oprema: Osnovna planinarska oprema prilagođena promjenjivim vremenskim uvjetima.
Napomena: Uzmite sa sobom u ruksaku hranu i piće.
Vodiči: Tonček Kezele (+385 91 112 05 25)

HPD PLATAK
17.10. Izlet u Istru Staza Minjera
U 09:00 s Jelačićevog trga
Opis puta: Hodamo od parkirališta tvornice Cimos i idemo nizvodno u smjeru zapada pješačkom stazom koja prati rijeku prema mostu lokalne ceste za Sovinjak i Sovinjštinu. Dolazimo do zone iskopa boksita. Nakon razgleda rudnika slijedi uspon prema pitoresknom selu Podrebar nastavljamo stazom s kratkim usponom do najviše točke na trasi, na 265 metara nadmorske visine. Nakon toga se spuštamo prema sjeveroistoku u smjeru Maruškića i pritom prolazi kroz zaselak Vrbanac i vraća se do Buzeta.
Zahtjevnost izleta – težina staze: Lagana staza duga oko11 km.
Ukupno hoda: 3 sata
Oprema: Standardna planinarska oprema (visoke gojzerice), odjeća prilagođena ovom dobu godine (kapa, rukavice, topla jakna). Kabanica. Hrana iz vlastitih ruksaka. Preporučljivo sa sobom ponijeti ručnu svjetiljku, kako biste mogli istražiti te dojmljive drevne iskope boksita.
Cijena: 80,00 kuna
Prijave i informacije: U prostorijama Društva (Korzo 2A/III) ili Igor Kramarsich 098/9836211
Vodiči: Igor Kramarsich i Jadranka Saša
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
17.10. Samarske stijene – zap. skupina (1302 m)
Plan izleta:
8.30 h – nalazimo se u Mrkoplju kod marketa Konzuma (pokraj je caffe bar tko želi može na kavu) odakle nastavljamo prema Vojnom Tuku i dalje (makadam) preko Matić poljane na tzv. 13. km – odnosno početnu točku.
• Od početne točke, smjer obilaska Zapadne skupine Samarskih stijena započinje usponom na vrh Samarskih stijena (1302 m) (KT-1) – Vidikovac – Stepenica (1280 m) (KT-2) – Piramida (1270 m) (KT-3) – Dolina suza – Vidikovac – Veliki kanjon (KT-4) – Glava šećera – Ratkovo sklonište (1184 m) – povratak na početnu točku (13. km).
• U stijenama ima dosta penjanja pomoću ruku i nogu, zbog toga ćemo hodati polako i oprezno, da svi sigurno prođemo predviđenu rutu. Vršni dijelovi stijena mogu se zaobići ukoliko se ne želite baš popeti na vrh.
• Staza je kružna i predviđeno vrijeme efektivnog hoda je oko 4 – 4.30 h. Nećemo žuriti, guštat ćemo u divljini i pogledima, tako da se vrijeme povratka na početnu točku predviđa oko 16.00 h.
Samarske stijene zajedno sa Bijelim stijenama su strogi prirodni rezervat, a naša planirana zapadna skupina stijena rastrgana je dubokim i pošumljenim vrtačama, dok se njihov južni dio izdvaja kao povezana reljefna cjelina. Područje je vrlo nepristupačno i teško prohodno što daje poseban ugođaj svakom planinaru pri prolasku i boravku.
Prijevoz: osobni automobili.
Težina: tehnički i kondicijski umjereno zahtjevno.
Oprema: preporučena planinarska oprema za jednodnevni izlet – prilagođena godišnjem dobu i planini. Dakle čvrste visoke cipele (najbolje gojze), cca 1.5 l vode, hrana iz ruksaka npr. voće, orašasti plodovi, sendvič… da izdržite do kasnog ručka. Slojevita odjeća, lagana jakna – stoperica – vjetrovka ovisno o vremenskoj prognozi i zaštita od Sunca.
Ruta je dio Mrkopaljskog planinarskog puta (vidi KT u opisu), a sam vrh Samarskih stijena je KT 8.6 HPO za područje Gorski kotar-jug, KT36 Goranskog pl. puta (GPP), KT3 Kapelskog pl. puta (KPP) i obavezan vrh za “40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak”.
Ljubitelji obilaznica nek ne zaborave svoje dnevnike!
Prijave vodičkinji: Vanja Blažić (091 532 6946)
HPD UČKA
POZIVAMO VAS da nam se pridružite na 22. tradicionalni pohod HPD Učka, ŠETNICOM UZ RJEČINU koji se svake godine održava treće nedjelje u listopadu. Ove godine događanje je 17.10.2021. godine
STAZA POHODA: TRSAT-MLIN ŽAKALJ-PAŠAČKI MOST-LUKEŽI-MARTINOVO SELO-KUKULJANI-IZVOR RJEČINE
OKUPLJANJE I EVIDENCIJA SUDIONIKA kod svetišta Majke božje na Trsatu u 8,30 sati
Uz Karton kontrolnih točaka i Iskaznice pohoda Šetnice uz Rječinu MOŽETE NABAVITI VODIČ I DNEVNIK RIJEČKE PLANINARSKE OBILAZNICE.
POZDRAVNA RIJEČ: Predsjednika HPD Učka Matije Perića u 8,45 sati
START POHODA: u 9,00 sati
POVRATAK u Rijeku prigradskim autobusima iz Kukuljani u 13,15 i 16,35 sati
VODIČI: HPD UČKA
TEŽINA STAZE: Cijela staza duga je oko 19,5 km i kondicijski zahtjevna ali je prilagodljiva za sve učesnike jer se proteže uz naseljena mjesta s autobusnim postajama. Na stazi se nalazi 6 kontrolnih točaka i na kraju pohoda dobiva se i pečat pohoda
OPREMA: Planinarske cipele, odjeća primjerena vremenskim uvjetima, dovoljno tekućine, hrana iz ruksaka.
OPIS :
Nakon pozdravne riječi krećemo nešto strmijim spustom sa Trsata prema koritu rijeke Rječine uz koju je uređena planinarska šetnica. Šetnica nas vodi pored starih mlinova, jedan od njih je industrijski mlin Žakalj iz 1839. godine, te preko nekoliko mostića i brane. Prolazimo kroz naselja Valići, Drastin, Lukeži, Martinovo selo, Trnovica i Kukuljani. Od Kukuljani desnom stranom idemo prema izvoru Rječine (326 mnv), maloj špilji iz koje izvire velika količina vode. Ljudi sa Grobničkog polja ga nazivaju jednostavno Zvir. Do 1870. godine Rječina je izvirala ispod vrha Pojavorje, no zbog snažnog potresa u blizini Klane izvor je zatrpan odronom, a voda je izbila pod vrhom Strmica. Na samom izvoru je ograđeno vodovodno postrojenje i betonski most. Ukupna dužina Rječine je 18.3 km i slijeva se u Jadransko more. Na šetnici nas očekuju brojni slapovi i brzaci, bistri tok Rječine, jesenje boje prirode, i nezaobilazno druženje kod Pašačkog mosta uz kolače članica HPD Učka.
Ažurirano 15. listopada 2021. — 21:30
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme