Riječke šetnice

Projekt “Riječke šetnice” pokrenut je u sklopu aktivnosti Ureda “Rijeka – Zdravi grad” Grada Rijeke, a realizacija je uslijedila kroz suradnju Grada Rijeke s udrugama planinara “HT i HP Učka”, “Duga” i “Bazovica” iz Rijeke.

Ideja riječkih šetnica polazi od namjere povezivanja krajnje jugoistočne i krajnje sjeverozapadne točke gradskog područja, tj. omogućavanja pješačkog pohoda od Plumbuma na istočnom dijelu grada Rijeke, do Bivia, odnosno Preluka na zapadnom dijelu grada.

“Prsten” Riječkih šetnica podijeljen je na više dionica i poddionica (staza) koje sve počinju i završavaju na autobusnim postajama gradskog prijevoza, a prolaze kroz najljepše i najzelenije dijelove gradskog područja, uz mnogobrojne povijesne spomenike koji ih okružuju.

Grad Rijeka planira i realizaciju obalne šetnice čime će se dobiti jedinstveni splet šetnica. Šetnice su osmišljene u svrhu rekreacije, a želja je potaknuti građane da se više kreću.

Do sada otvorene dionice šetnica

Plumbum – Trsat
U sklopu projekta Riječke šetnice prva dionica šetnica, od Plumbuma, preko Donje i Gornje Vežice, Svetog križa i Strmice do Trsata, dužine 11,5 km, otvorena je 2011. godine.

Trsat – Orehovica – Maršić
Druga dionica, od Trsata do Orehovice, dužine 2,5 km, otvorena je 2012. godine, i nešto je zahtjevnija za šetače. Kreće od Dvorane mladosti i završava na Orehovici gdje se put može nastaviti duž kanjona Rječine, otići u centar grada ili popeti Mlikaričinim putem do Hrastenice i dalje do Maršića u Općini Čavle, ukupne dužine 4km.

Kroz kanjon Rječine
Treća dionica od Orehovice do groblja na Drenovi, vodi kroz kanjon Rječine, preko Velog vrha i doma na Drenovi, a dužine je 9,8 km. Staza je zahtjevna, no nudi slikovite ambijente kanjona, starih mlinova i spektakularnih pogleda s obronaka iznad kanjona. Kraća dionica od Orehovice do Matešićevog mlina je dužine 0,8 km i potrebno je samo 15 minuta hoda.

Na svim dionicama radovi uređivanja obuhvaćali su trasiranje, krčenje, postavljanje informativnih ploča, košara za otpatke i klupica, te se one redovno održavaju. Važno je istaknuti da se sve staze potom nadovezuju na poznate planinarske staze.

Za realizaciju šetnica Grad Rijeka je do kraja travnja 2014. godine izdvojio 260.000,00 kuna ne računajući sredstva potrebna za redovno održavanje trasa i opreme.

Putem natječaja za sufinanciranje projekata udruga iz područja zaštite prirode, zaštite okoliša, ekologije i održivog razvitka, Grad Rijeka podržao je projekt Planinarskog društva Tuhobić, koje je u 2014. godini provelo dva projekta trasiranja novih šetnica na potezu Sv. Ana/Gušć-Draga-Rebar-Sveti Kuzam i na zapadu Pehlin-Benčani.

Također, Grad Rijeka pokrenuo je i projektiranje nastavka obalne šetnice od Kostabele do Bazena Kantrida, a u pripremi je i dionica šetnice Drenova – Pehlin.

Cilj projekta Riječkih šetnica

Šetnice su osmišljene u svrhu rekreacije, pogodne su za edukaciju, upoznavanje s florom i učenje snalaženju u prostoru, a mogu poslužiti i kao dopuna turističke ponude grada Rijeke. Dvije dionice (Veli vrh i Preluk-Bivio) moći će koristiti i osobe s poteškoćama u kretanju i starije osobe.

Namjera je projekta potaknuti građane da se zbog osobnog zdravlja više kreću, da pješače, te da im dio svakodnevnog putovanja na posao bude Riječkim šetnicama. Na taj način i sami će Riječani i Riječanke bolje upoznati svoj grad mnogobrojne prirodne ljepote kojima je grad okružen, a tako uređen prostor moći će podijeliti i sa svima onima koji dolaze  u Rijeku.

Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme