Planinarski izleti za vikend 21.09. i 22.09.2019!

PD DUGA
20.-22.9.2019. PP Vransko jezero, otok Pašman, Kanjon Krupe
Voditelj: Dragica Šulentić Vodič: Robert Pejić (PD Belveder, Biograd)
Polazak iz Rijeke: autobusom u 6h s Jelačićevog trga
Oprema: uobičajena planinarska (obavezne pl.cipele, štapovi poželjni), kupaći kostim, osobna, planinarska i zdrav.iskaznica
Cijena: prijevoz (predujam) 200kn, 2 polupansiona 370kn (smještaj).
Dodatni troškovi: ulaznica za vidikovac 20 kn, trajekt 16 kn
Predujam: do 1.9.2019. uplatiti 200kn
Opis:
DAN 1:
U 5:00 sati polazak sa trga Jelačićevog tra, dolazak u Vranu oko 9:00 sati, nalazimo se s lokalnim vodičem g. Robert om Pejićem- PD Belveder, Biograd n/m ispred Hana Jusufa Maškovića, te ujedno obilazak hana i muzeja.
Poslije se kreće stazom:
starog grada (templarska utvrda)
Izvor pećine
Gradina (kraći odmor od 15 min.)
Vidikovac Mali Bak, izvor Vila, Zamina
Polazak autobusom za Vidikovac Kamenjak
Polazak za Biograd n/m nakon obilaska i dolazak u smještaj gdje nas čeka večera u hotelu „Žućo“
DAN 2: Otok Pašman
U 8:00 sati kreće se trajektom iz Biograda n/m za Tkon (Pašman) i ide se prema stazi Pustograd
Planinarska staza na Pustograd uređena je i markirana turističko-planinarska staza koja vodi od trajektne luke Tkon, do utvrde na brdu Pustograd iznad uvale Zaklopica (jugoistočni dio otoka). Vrh brda nalazi se na 108m/nm. Prvi “asfaltirani” dio staze kojem je visinska razlika 20 m, a dužina 4.000 m, večim djelom vodi planinara uz more.
U unutrašnjost otoka odvaja se kod plaže Bartovica. Visinska razlika “škraping” dijela staze je 88 m, dužina cca 300 m, a za uspon treba cca 30 minuta. Ovi podaci, međutim, neka nikoga ne zavaraju jer je teren težak i škrapast pa zahtijeva dobru obuću i planinarske štapove. Za one koji ih nemaju, na početku staze pripremljeni su priručni štapovi. Stazu koristite na vlastitu odgovornost!
Put vodi uz trošnu dalmatinsku okruglu kamenu kućicu (bunju) koja je služila čuvarima ovaca kao sklonište za lošeg vremena. Na brdu se nalaze zidine vojne utvrde izgrađene na temeljima zdanja iz bizantinskoga doba (6. stoljeće). To je mjesto bilo važno motrište s kojeg su se nadzirali i štitili Pašmanski i Zadarski kanal.
Na vrhu će posjetitelj biti nagrađen lijepim panoramskim vidikom. Sa sjevera prema jugu vide se sjeverni Velebit, Sveto brdo i Crnopac, te Biograd i Vransko jezero kao na dlanu. Zatim Vrgada, Žirje, Kornat (Metlina i Ploca), Veliki Bokolj (najviši vrh Pašmana) i Zadar.
Planirani povratak trajektom u Biograd oko 16:00 sati.
DAN 3:
Jutarnji polazak za Kanjon Krupe i Zrmanje nakon doručka
Opis staze
Polazak je iz sela Ravni Golubić do kojeg se dolazi cestom, oko 1 km od asfaltne ceste na križanju udaljenom oko 4,5 km nakon skretanja s prometnice Obrovac-Gračac D27.
Iz sela vodi markacija prema kamenitoj visoravni Ravni Golubić, a zatim spušta preko grebena Vratolom do tzv. sastavaka tj. ušća Krupe u Zrmanju. Nešto niže od ušća je slap Veliki buk na Zrmanji.
Staza dalje vodi uzvodno uz Krupu. Negdje na polovici staze nalazi se Kudin most. Neposredno pred mostom staza se podiže na rub kanjona od kuda se pruža prekrasan pogled na pojedine dionice kanjona Krupe te se potom spušta do Kudinog mosta.
Od mosta istom stazom se penju na rub kanjona i skreću istočno uz suhozid oko kuće Veselinovića pa kroz gaj Garovače do ruba kanjona Krnjeze. Dalje staza serpentinama vodi na ušće Krnjeze.
Rijeka se tu prelazi preko velikih kamenih gromada skrivenih u vrbicima. Potrebno je pažljivo preskakati kamena na kamen da bi se pregazilo preko rijeke te se dalje desnom stranom rijeke nastavlja do Manastira.
Od Manastira se dalje može nazad prema D27 ili nastaviti prema Kaštelu Žegarskom te onda desno prema Obrovcu.
Dužina staze oko 13km. Vrijeme hoda oko 6:00 sati.
Ukupno 670 metara uspona i 910 metara silaska, najviša točka 361mnv, najniža 40mnv.
Staza manjim dijelom prolazi kroz šumicu i hladovinu, a većim dijelom je na suncu, teren je uglavnom kamenjar, dijelom livade uz rijeku.
Nakon obilaska staze povratak za Rijeku.

PD KAMENJAK
21.09. (2 dana) Tulove grede – staza “Malog princa”
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: teška staza
Trajanje: 2 dana (oko 6-7 sati hoda svaki dan)
Opis:
1. dan – subota
Raspored po autima i polazak s parkirališta Delta u 6.00 sati. Dolazimo (uz usputnu kavu) do parkirališta iznad tunela Sv. Rok koji nam je polazna točka za Tulove grede.
Nakon Tulovih greda vozimo do prijevoja Prezid koji nam je polazna točka za uspon do skloništa Crnopac gdje ćemo prenoćiti u šatorima.
Teren oko skloništa nije idealan pa su podloške za spavanje radi udobnosti preporučene, naravno i vreće za spavanje.
Kod skloništa ima vanjski kamin pa nam je u planu napraviti jedno zajedničko druženje uz lagani roštilj (potrebno je donijeti namirnice za sebe).
2. dan – nedjelja
Drugo jutro nakon ustajanja, doručka i kave krećemo na stazu Malog princa.
Nakon obilaska vraćamo se u sklonište uzimamo stvari i krećemo prema autima.
Ovisno o vremenu i dogovoru moguće zaustavljanje na povratku (kavi i kupanje).
Tulove grede su čudnovati krški fenomen u južnom dijelu Velebita.
Poučna staza Put Malog Princa je smještena na Crnopcu, u najjužnijem dijelu Velebita i spada među zahtjevnije penjačke staze u odnosu na druge staze u Hrvatskoj, iako u promjeru ima samo 600 m potrebno je oko 4 sata za obilazak. Staza obiluje čudnovatim i posjeta vrijednim kamenim tvorbama.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 180 kn prijevoz (uplata na račun ili u tajništvu), sva hrana iz ruksaka
Prijave: u tajništvu Društva do 04.09.2019.
Oprema: Osnovna planinarska oprema za dvodnevni izlet, čeona svjetiljka, kapa i zaštita od sunca, minimum 2 L vode, hrana iz ruksaka+ hrana za roštilj. Šator za noćenje kod skloništa + podložak (karimat) i vreća za spavanje. Kod skloništa ima vode koja se može prokuhati i koristiti.
Napomena: 1. dan – Tulove grede – završni dio staze je izrazito tehnički zahtjevan. 2. dan – Staza Malog Princa je tehnički zahtjevna. Molimo napomenite kod prijave tko može uzeti auto.
Vodiči: Robert Bilandžija (+385 91 614 01 40)

HPD PLATAK
/

PD PLJUSAK
Nedjelja 22 09. Bijele Stijene
Polazak je autima u 07,00 od DECATHLONA. Idemo preko Mrkoplja i Tuka. Staza je i duga i uglavnom zahtjevna.
091 765 52 00

TRANSVERZALAC RIJEKA
Subota 21.9.2019. Laze – Pliš – Grmada – Lisac – Barutana – Klana
Polazak s Delte u 9:00 sati, autobusna linija br. 19 ili 20.
Povratak iz Klane u 16:55 sati.
Staza je malo zahtjevna.
Vodiči: Vojo Podgorac i Jovo Pantoš

PD TUHOBIĆ
/

HPD UČKA
U nedjelju, 22.09.2019. godine HPD Učka ide na vrh MEDVIĐAK ( KT HPO 1027 mnv)
POLAZAK je u 08,00 sati sa DELTE, a PRIJEVOZ je osobnim automobilima
POVRATAK u Rijeku je prema dogovoru
TEŽINA STAZE: tehnički ne zahtjevno, zadnjih 15 min. pri vrhu zahtjevno, kondicijski umjereno teško, vrijeme hoda oko 4-5 sati
HRANA: iz ruksaka
VODIČI: HPD Učka
OPREMA: Osnovna planinarska oprema primjerena vremenskim prilikama, dovoljno tekućine, važeća planinarska i zdravstvena iskaznica
PROGRAM IZLETA:
Polazak hodanja je cestom koja od kraja Liča vodi do željezničke stanice Drivenik i dalje podnožjem Medviđaka prema Vinodolu. Uspon nije težak, ali je strm i na nekoliko se mjesta u blizini vrha treba koristiti rukama.
MEDVIĐAK (1027m) – je vrh na granici Gorskog kotara i Primorja. Uzdigao se na gornjem rubu strme padine koja se spušta prema Vinodolu. Vrh Medviđaka je kamenita glava stožastog oblika, dobro uočljiva s morske strane i iz Gorskog kotara. Sjeverna mu je strana pokrivena šumom, a južna gola i izložena suncu. S vrha se pružaju lijepi vidici na ostale vrhove Gorskog Kotara kao i na priobalje i otoke Kvarnerskog zaljeva.

Ažurirano 20. rujna 2019. — 20:14
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme