Planinarski izleti za vikend 14.09. i 15.09.2019!

PD DUGA
PLANINSKO DRUŠTVO PIRAMIDA MARIBOR-PTUJ
KUŽELJSKA STENA (847mnv) S PD DUGA RIJEKA
SUBOTA, 14.09.
Vodiči: Jadranka Furjan sa suradnicima i lokalni vodič Vida Ofak
Polazak: 7h s Jelačićevog trga
Povratak: prema dogovoru
Vrijeme hoda: cca 4 sata
Težina: nezahtjevna označena staza
Cijena: 80kn
Oprema: Preporučamo primjereno toplu odjeću, dobre plan.cipele, vjetrovku,rezervnu odjeću, zaštitu od kiše, štapove, hranu i piće. Ponjeti ovjerenu planinarsku iskaznicu, evropsku zdrav.iskaznicu, osobne isprave, a nadasve puno dobre volje.
Opis:
I ovaj put će nas na Kuželjsku stijenu po djelomično kružnoj stazi voditi poznati nam vodič Vida.
Naš put započinjemo u Stružnici, odakle se penjemo na Kuželjsku stijenu, pogledat ćemo otvor u stijeni, koji je visok približno 7 m. Nad njim je prelijepi prirodni most.
Put nastavljamo na dole kroz selo Stružnica, po šumi, preko vrha Kosa, do sela Potok.
Tu pohod završava. Podružit ćemo se i pozdraviti s prijateljima iz PD Piramida Maribor-Ptuj.
Kuželjska stijena zasigurno je jedna od najdominantnijih stijena u Kupskoj dolini. Na 874mnv pruža se predivan pogled na veći dio doline rijeke Kupe te okolne vrhove Gorskog kotara i Bele krajine.
Ime je dobila po kraju Kuželj, naselju koje leži ispod nje i nastalo je još pred približno 500 godina. Zona Kuželjske stijene je raslinje rijetkih i ugroženih biljki. Kosi rub Kuželjske stene je zaštićen šumski rezervat Stružnica s površinom nešto više od 6 ha. Šumski rezervat je šuma prepuštena potpuno prirodnom rastu , gdje je zabranjeno rezanje, lov, branje raslinja……
Hrana i piće iz naprtnjače, na putu nema nijednog planinarskog odmorišta.

PD KAMENJAK
15.09. 36. Memorijalni uspon na Učku
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: srednje teška staza
Trajanje: teža grupa oko 8 sati, lakša grupa oko 3 sata hoda
Opis:
36. Memorijalni pohod na Učku ima dvije staze:
Teža grupa kreće autima sa Delte u 7 sati. Polazak je iz Medveje, kroz Lovransku Dragu i preko sedla do vrha Vojak (1396 m) gdje stiže oko podne. Uspon bi trebao trajati oko 4 sata, a silazak do Medveje oko 3 i pol sata. Izlet je kondicijski vrlo zahtjevan, posebno prilikom silaska s planine.
Lakša grupa kreće autima sa Delte u 8 sati. Ide uobičajenom stazom od planinarskog doma na Poklonu. Polazak na stazu je oko 10.30 nakon dolaska lokalnog autobusa iz Opatije. Susret svih sudionika pohoda bit će na vrhu Učke oko 12 sati.
Kod prijave molimo naznačite grupu i da li na Deltu dolazite autom.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: prijevoz 20 kn, plaća se direktno vozačima tijekom izleta
Prijave: u tajništvu Društva do 10.09.2019.
Oprema: osnovna planinarska oprema
Napomena: Kod prijave molimo naznačite tko je spreman voziti. Uplata 20 kn direktno vozačima tijekom izleta.
Vodiči: Boris Kurilić (teža grupa) 091 786 4535, Mateja Matijašec (lakša grupa)

HPD PLATAK
14.09. (subota) SVETO BRDO (1751 m) koji je posljednji visoki vrh u nizu vrhova nad Paklenicom
Polazak: kombijem s Jelačićevog trga u 6:00 sati
Povratak: u večernjim satima, oko 21:00 sati
Zahtijevnost izleta: umjereno zahtijevna, 5-7 sati hodanja
Cijena: 120,00 kn
Opis izleta: prva jutarnja kava u Senju (Plodine) gdje se opskrbljujemo s hranom i pićem iz ruksaka na turi. Dalmatinu napuštamo na naplatnoj postaji Sveti Rok. Vozimo prema mjestu Raduč, dalje makadamskom cestom do visoravni Bunovac, gdje parkiramo kombi. Od Bunovca markacije vode po travnatoj visoravni oštro uzbrdo, najprije kroz bukovu šumu, zatim klekovinu do travnatog predjela zvanog “Čičin Do”. U ovoj točki je križanje, idemo lijevo prema Svetom Brdu. Od ovog križanja grebenska pl. Staza je položitija i prolazi travnatim obroncima, put je praćen vidicima prema moru. Malo prije završnog uspona na Sveto Brdo, stiže se na križanje pl. Puteva gdje se priključuje staza od Vlaškog Grada. Završni uspon na Sveto Brdo je dosta oštar, vodi po tratini, zatim po kamenjaru. Vrh je označen razbijenom granitnom pločom s uklesanih 10 božjih zapovijedi, i velikim drvenim križem. S vrha je pogled na sve četiri strane svijeta, u daljini Vaganski vrh, ispod Vas Paklenica, more, otoci, Zadar, Ravni Kotari, Crnopac, Lika, a iznad plavetnilo neba. Za sav uloženi trud, za svaku kap prolivenog znoja, to je nagrada. Nakon odmora na vrhu od 30 min. vraćamo se istim putem nazad do kombija.
Vodiči : Bistričić Zoran & Jadranka (091 545 5453)

15. 09. (nedjelja) izlet dijelom planinarske staze Branka Lončara PLANINA (1426 m)
Polazak: gradskim autobusom s Delte u 9:00 sati
Povratak: u večernjim satima, oko 18:00 sati
Zahtijevnost izleta: umjereno zahtijevna, 3-4 sati hodanja
Cijena: prijevoz kombijem u oba smjera 20,00 kn
Opis izleta: dolaskom na parkiralište Platak, osiguran je za sudionike prijevoz kombijem po makadamskoj cesti (4,7km) do mjesta Javornica (1175m), gdje započinje planinarska tura prema vrhu Planina (1426m). Planinarska staza vodi kroz bukovu šumu, većim dijelom je položena do završnog uspona koji započinje od križanja prema Guslici koji je po grebenu i zahtijeva veću pažnju (cca. 10 min. uspona). Do vrha savladavamo uspon od 251m, za što nam je potrebno oko 1,30 sati hoda s pauzama. Na vrhu je žig i kutija s upisnom knjigorn. Vrh je travnat i omogućava pogled na sve četiri strane svijeta, Snježnk, Guslica, Kvarner, Medvejci, Jelenc, Livi Draga. Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu (30 min.) vraćamo se istim putem natrag do kombija, prijevoz do Velikog doma Platak i druženje uz piće do polaska autobusa za Rijeku.
Vodiči : Bistričić Zoran & Jadranka (091 545 5453)

PD PLJUSAK
Nedjelja 15.09. Kršičevec – Bele stene – Slovenija
Autima prema Pivki i Knežaku do Palčja. Za promjenu okupljamo se kod DECATLONA u 8,00. Staro polazište na želj. stanici je skoro pa nepristupačno. Staza nije ni teška ni naporna.
091 765 52 00

TRANSVERZALAC RIJEKA
Subota 14.09. Krasica – Panoramski put – Škrljevo
Polazak s Delte u 9:00 sati, autobusna linija br. 26.
Povratak iz Škrljeva r. u 14:00 / 15:55 sati ili Škrljeva n.c. u 15:45 sati.
Staza je malo zahtjevna.
Vodiči: Jovo Pantoš i Željko Kokotović

PD TUHOBIĆ
/

HPD UČKA
U nedjelju, 15.09. VELEBIT: LJUBIČKO BRDO – METLA
POLAZAK posebnog autobusa je s JELAČIĆEVOG TRGA u 6,00 sati
POVRATAK u Rijeku predviđen je oko 20 sati
PRIJAVE: kod Vide Futur (091 895 0018)
CIJENA PRIJEVOZA: 100 kn (PLAĆANJE IZVRŠITI ZAKLJUČNO SA 10.09.)
TEŽINA STAZE: grupa A) tehnički ne zahtjevno, kondicijski umjereno teško, vrijeme hoda oko 5-6 sati
Grupa B) lagano, vrijeme hoda oko 4 -4,5 sati
HRANA: Hostel Baške Oštarije ili iz ruksaka
VOĐA PUTA: Matija Perić VODIČI: HPD Učka
OPREMA: Osnovna planinarska oprema primjerena vremenskim prilikama, dovoljno tekućine, važeća planinarska i zdravstvena iskaznica
PROGRAM IZLETA:
GRUPA A)
Polazak hodanja je od crkve u Oštarijama. Uspon na Metlu (1288 mnv), KT HPO-12,8 vodi preko proplanaka i kroz šumu, a treba savladati oko 400 m uspona. Vrh je travnat, a na njemu oštećeni kameni stup. S vrha se lijepo vidi strmi Oštri Kozjak i veliki dio Like oko Gospića.
Prema Ljubičkom brdu (1320 mnv, KT HPO-12,7) slijedi strmi uspon travnatim pojasom, a potom put vodi grebenskom stazom s prekrasnim pogledom na vrhove južnog Velebita, more, Liku, Dabarske kukove i oštarijsko polje.
Grupa B)
Poučna staza “Terezijana”je jedan od najzanimljivijih dijelova PP Velebit. Obuhvaća dio istoimene austrougarske ceste, kao i same Terezijanske ceste. Cesta Terezijana nalazi se na popisu kulturne baštine Republike Hrvatske. Poučna staza počinje na Baškim Oštarijama (924 mnv) te se spušta do sela Konjsko (655 mmv) u dužini od 3 km. Cesta pruža upoznavanje sa životinjskim i biljnim svijetom te kulturnom i graditeljskom baštinom ovog kraja, Odmor je u plan.domu PRPA a povratak do sirane koja se nalazi odmah iza hostela Baške Oštarije.
Ovom stazom ćete doživjeti prekrasne vidike na Jadransko more i otok Pag s jedne strane te dolinu Baških Oštarija s druge strane.
Izletu se odazivate na vlastitu odgovornost i obvezni ste slijediti upute vodića i ponašati se u skladu propisa planinarske etike.
Radujemo se vašem dolasku

Ažurirano 13. rujna 2019. — 19:22
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme