Planinarski izleti za vikend 15.06. i 16.06.2024!

PD DUGA
16.06. Zagradski vrh (1187m)
Vodič: Dragica Šulentić (099 846 9771)
Prijevoz: osobna vozila
Okupljanje: kod Pl.doma Vagabundina koliba u 8,30h (dom se nalazi uz cestu Fužine – Novi Vinodolski, 15 km od Fužina, 22 km od Novog Vinodolskog.)
Staza: 3,30h hodanja – kružna staza. Težina: K1 i T1
Oprema: uobičajena, prilagođena vremenskim uvjetima, dovoljno tekućine, ovjerena pl.iskaznica.
Opis:
Zagradski vrh je najviši vrh u pojasu uzduž Primorsko ruba goranske visoravni. Nalazi se između Vinodolske zaravni i Viševice te predstavlja područje između Vinodola i Velike Kapele.
Zagradski vrh (1187m) sa širokim vidikom prema Vinodolu, Riječkom zaljevu, Liču, Fužinama, polje Ravno i nasuprot Viševice.
Krećemo ispred Vagabudine kolibe u 8 i 30,prema Zagradskiom vrhu,sa vrha ćemo se uputiti prema podnožju Treskavca i dalje nastaviti do Lukova i sve do lovačke kuće Vepra. Gdje će mo moći pojesti i popiti. Poslije toga uputit ćemo se prema autima, do kojih imamo hodati cca 15min.

PD KAMENJAK
16.06. Sljeme – Medvednica
Polazak: u 6.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg
Težina: srednje teška staza
Trajanje: 6-7 sati hoda
Opis:
Sljeme je vrh Medvednice, planine iznad Zagreba. Nalazi se na 1033 metara nadmorske visine. Do Sljemena vodi asfaltirana cesta i mnogobrojne pješačke staze. Jedno je od najdražih izletišta Zagrepčana. Na Sljemenu se nalazi i skijaška staza koja je jedna od lokacija za utrke svjetskog skijaškog kupa (Snježna kraljica). Na samom vrhu nalazi se RTV toranj, visok 169 metara koji je izgrađen 1973. gpdine.
Naš start je u Planini Donjoj. Prva okrepa je u Planinarskom domu “Lipa Rog” (KT HPO 4.2), nalazi se na vrhu Rog (709 m), neposredno ispod razgledne piramide.
Put nas vodi dalje planinarskim putem broj 1 uz Gorščicu do Hunjke (877 m), važan prijevoj na hrptu Medvednice preko kojeg prelazi cesta iz Zagreba za Stubičke Toplice. Uz nju je nova planinarska kuća “Mala Hunjka”, izgrađena na temeljima stare Rauchove lugarnice i veliki Dom obrtnika (Zvonimirov Dom, nekadašnji hotel “Janica”). Hunjka je poznata i kao prekrasna livada s lijepim vidicima na Zagorje i slovenske planine.
Naziv Hunjka potječe od riječi humka, što označava razmeđu između nekadašnjih Kaptolskih, Rauchovih i Kulmerovih šumskih vlastelinstava.
U “Maloj Hunjki” i okolici se zadržavamo na piću i ručku a potom nastavljamo dalje do našeg cilja.
Prije samog vrha obilazimo kapelicu Majke Božje Sljemenske a potom smo za 15-ak minuta i na vrhu Sljeme, 1033 m (KT HPO 4.4) gdje se nalazi gornja stanica nove Sljemenske žičare, restoran Vidikovac i televizijski toranj. Izlet završavamo kod Tomislavovog doma gdje nas čeka autobus.
Statistika: Ukupna visinska razlika oko 1000 m te oko 15 km staze
Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima (oko 20.00 sati)
Cijena: 25 eur
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 11.06.2024.
Oprema: Osnovna planinarska oprema prilagođena prognozi, količine vode prilagođene toplijim vremenskim uvjetima, hrana i piće iz ruksaka i po želji u planinarskim kućama.
Vodiči: Mirta Grandić (092 266 1712), Sanja Buršić (095 913 9276)
HPD PLATAK
16.06. Slap Orglice – Izvor Kamniške Bistrice – Veliki i Mali Predaselj (SLO)
Polazak: 07:00 sati, Jelačićev trg
Predviđeno trajanje hodanja:
Jedinstvena grupa : oko 4 do 5 sata laganog hoda
Opis puta:
Dolina ove rijeke smjestila se podno dramatičnih vizura Kamniško – Savinjskih Alpi čiji najviši vrh Grintovec doseže visinu od čak 2.558 metara. Naša staza stvorena je za obiteljski izlet. Započeti ćemo šetnju do slapa Orglice.
Staza je lagana,tehnički posve nezahtjevna i prikladna za sve. Do samog cilja je potrebno oko 50 minuta hodanja u jednom smjeru. Proći ćemo nekih 230 metara nadmorske visine i 5,7 kilometara, što uključuje i posjet nekadašnjoj partizanskoj bolnici Bela. Staza prati tok Kamniške Bele, pritoka Kamniške Bistrice. Slap Orglice visok je oko 40-ak metara. Lokalci slap nazivaju i Orličje jer se u dolini Kamniške Bele gnijezde orlovi. Cijela staza oduzima dah i dramatičnim vizurama. Kako je Kamniška bela usječena među planinama, hodanje stazom je posebno iskustvo.
Posjetiti ćemo i i izvor rijeke Kamniške Bistrice magično, zeleno i tirkizno mjesto. Ova rijeka smatra se jednom od najčišćih u cijeloj Sloveniji.
Uz sami izvor, Veliki i Mali Predaselj ubrajaju se vodeću atrakciju Kamniške Bistrice. Najuži dijelovi rijeke koji tvore 100 m dugi kanjon kroz koji rijeka teče uz vertikalne stijene, zaista veličanstveno
Udio-prilog u cijeni prijevoza: 35,00 € (prijevoz)

Prijave putem Google obrasca: https://forms.gle/oMd7K1v388iQk7nA9

Informacije o izletu: 098/ 935 8152 (Anita)
PD PLJUSAK
15.06. 21. planinarski pohod “Skadarskim stazama do sv. Bernarda”
Planinarsko društvo “Skadarski vrh” Skrad poziva sve zainteresirane na pohod.
Program:
– 8.00 sati Misa za planinare u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Skradu
– 8.30-9.30 sati okupljanje i prijava na parkiralištu kod crkve
– 9.30 sati pozdravni govor, informacije vodiča o pohodu
– 9.45 sati početak pohoda na Skadarski vrh
– 14.00 sati ručak i planinarsko druženje u Skradu
TRANSVERZALAC RIJEKA
15.06. Skrad
Polazak sa željezničkog kolodvora u 7:35 sati.
Povratak vlakom iz Skadra u 16:54 sati.
Staza je zahtjevna.
Vodiči: Jovo Pantoš, Željko Kokotović, Marko Baković i Mićo Pantoš
PD TUHOBIĆ
16.06. Izlet Staza malog princa i Bat – dvije grupe
POLAZAK: 5,30 autobusom sa Jelačićevog trga (kava kod Macole na odmorištu Zir)
POVRATAK: večernjim satima
PRIJEVOZ: autobus, udio u cijeni prijevoza 35 EUR po osobi
Uplata: na račun društva br. HR45 2340 0091 1104 6337 3
sa opisom “udio u cijeni prijevoza za izlet Put Malog Princa + ime i prezime”
Otkazivanje: nakon 12.06. pronaći zamjenu. U protivnom uplaćeni udio u cijeni prijevoza ne vraćamo.
Vodiči: Vanja i Edo
Grupa A – Put Malog Princa
“Tko bude kročio ovim putem neka nam javi je li počeo vjerovati u čuda kao što smo i mi koji i dalje otkrivamo uvijek iznova nešto do sada neviđeno”, napisao je Slavko Tomerlin, poznatiji među planinarima kao Tatek, u časopisu Hrvatski planinar 2003. povodom predstavljanja nove staze koju je uz pomoć svog prijatelja planinara Zdenka Morovića otkrio, markirao i osigurao za sve buduće generacije zaljubljenika Velebita.
A osim markacija, sajli, klinova i ljestvi, upravo Tateku možemo zahvaliti na jednom od najljepših skloništa – sklonište Crnopac, odnosno Tatekova koliba, bajka je za sebe ukrašena drvenim skulpturama koje je izradio sam Tatek.
Staza je bajkovita, iznimno lijepa i pomalo nestvarna, te će vam se sigurno urezati u sjećanje. Ako ste spremni za avanturu, malo pentranja i spuštanja, provlačenja, odlične pejzaže, krenite sa nama i uživajte u jednoj od najljepših planinarskih staza na Velebitu. Proći ćemo kroz uske klance, jame, spuštati se i penjati preko neobičnih kamenih formacija i svjedočiti čudesnoj ljepoti Velebita.
Težina:
K3 – zahtjevmo od 8-9 sati hodanja
T3 – zahtjevno, povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala ( klinovi, čelična užad )
Visina polazišta: 752 mnv
Najviša visina: 1172 mnv Bili kuk
Vodič: Vanja Blažić
Plan puta:
Sa autobusom se vozimo do odmorista Zir i stajemo na kavu, a zatim do pocetne točke naše pustolovine.
Početna točka (752 mnv ) ovog planinarskog izleta je deveti kilometar na cesti od Gračaca preko Prezida za Obrovac, gdje ostavljamo cestu i počinjemo se uspinjati kroz šumovito područje sve do Tatekove kolibe ( 1137 mnv) do koje nam treba 2 sata hodanja.
Nakon kratkog odmora krećemo u svijet Malog Princa.
Od planinarskog skloništa kreće mo na kružnu stazu Put Malog princa za što nam je potrebno od 3,5 – 4 sata.
Najprije se stiže u Dvore, zatim Konobu i Niska vrata, pa kroz Dvorska vrata, a nakon njih do Zdenkove jame, u koju se oba
vezno treba spustiti. Nakon Zdenkove jame slijedi silazak u Šušnjevac, pa Slipi klanac, Tisni klanac, Podkuk, silazak u Papratnjak, nakon kojeg se krivudavo penje kroz Krivi klanac nakon kojeg se silazi na Tonkina vrata i ubrzo na Stankina vrata. Tu počinje uspon na Kičmu. Nakon Kičme prolazi se kroz Nebeska vrata, nakon njih se hoda šumom, mijenja se smjer i ispod vrha Bili Kuk ( 1171 mnv ), na koga se penjemo, vraćamo se na početnu točku obilaska staze Malog Princa, a poslije nje natrag u PS Crnopac (Tatekovu kolibu).
Nakon čega nam još ostaje 2- satni povratak prema Prezidu, gdje nas čeka autobus.
Gupa B – Ferata Bat
Zahtjevnost ture: K2 – T4 – vrlo zahtjevan izlet
Nova ferata, novi izazov!!
U pogon je puštena nova ferata i to nam je dalo dovoljan razlog da se uputimo prema Crnopcu i to preko ferate Bat, ferata je lijepa, izloženih dijelova koji daju čar i ljepotu tom usponu. Nakon savladavanja ferate put nas vodi na Crnopac, za ljubitelje pečata ovo je idealna prilika za pokupiti HPO vrh, a za one koji ne skupljaju pečate, idealna prilika za uživanje u ljepotama dragog nam Velebita, nakon vrha idemo prema PS Crnopac gdje ćemo se naći sa grupom A.
Oprema: Osobna planinarska oprema prilagođena godišnjem dobu i planini. Planinarske cipele, rukavice bez prstiju (za A grupu može biciklističke ) za lakše penjanje, štapovi potrebni za prvi dio staze do skloništa, planinarska odjeća prema prognozi, zaštita od sunca, za B grupu dodatno oprema za ferate: Penjački pojas, samoosiguravajući set Y, kaciga, rukavice i paničar
HPD UČKA
15.06. HPD Učka ide na izlet s Gradom Rijeka po njihovom programu obilježavanja ” ZELENOG TJEDNA”.
Hoda se od Pašačkog mosta do izvora Rječine i natrag do Kukuljani.
Staza nije zahtjevna.
Vodiči HPD Učka
Sve je u organizaciji Grada Rijeke:
POLAZAK : posebnim autobusom sa Jelačićevog trga u 8.30 sati (besplatna vožnja) do Pašačkog mosta, dalje po našim stazama do izvora Rječine.
Organizirano je razgledanje etno zbirke u Zavičajnom muzeju Općine Jelenje i Gašparovog mlina u Martinovom selu, te izvora Rječine.
Po povrataku u Kukuljani biti će organiziran ručak oko 14.00 – 15.00 sati.
POVRATAK u Rijeku je oko 16.00 sati posebnim, besplatnim autobusom.
Ažurirano 14. lipnja 2024. — 22:29
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme