Planinarski izleti za vikend 01.06. i 02.06.2024!

PD DUGA
02.06. Livoldski vrh, Fridrihštajn i Mestni vrh (kraj Kočevja)
Vodič: Dragica Šulentić (099 846 9771)
Polazak: u 7h sa Jelačićevog trga.
Staza: 4-5 sati hoda,
tehnički: nezahtjevna – T1, kondicijski: zahtjevna
Oprema: uobičajena, prilagođena vremenskim uvjetima, dovoljno tekućine, ovjerena pl.iskaznica.
Udio u trošku prijevoza: 19 eura
Otkazivanje prijave u posljednjih 48h ima za posljedicu podmirenje cijene prijevoza (ako se ne nađe zamjena).
Opis:
Obići ćemo tri vrha: Livoldski vrh (994m),
Fridrihštajn (978m)
Mestni vrh (1034m)
Jednu Ledenu jamu (870m)
Krećemo iz mjesta Dolga Vas, ispred MTB trail centar sa 460m, prema Livoldskiom vrhu (994m) cca 1:30min.hoda.
S Livoldskog vidikovca pruža se pogled na Kočevsko polje s gradom Kočevjem, Kočevsku Malu goru. Kočevski rog. Dalje nastavljamo prema Livoldskiom vrhu, sa kojeg se kružno spuštamo nekih 30min. prema ruševinama srednjevjekovnog grada Fridrihštajna (978m) iz 15 st. po vezanog s ljubavnom pričom Fridriha Celjskog i Veronike Desinić.
S gradine se pruža odličan pogled na grad Kočevjem i okolicu.
Grupa A: – idemo na Livoldski vrh (994m) sa kojeg se kružno spuštamo prema srednjovjekovnoj ruševini grada Fridrihštajna (978m).
Dalje nastavljamo prema Mestnom vrhu (1034m). S Mestnog vrha spuštamo se do Ledene jame (870m) zatim nastavljamo do Koče pri Jelenovem studencu (850m).
Tu ćemo se naći sa grupom B. Odmor, okrijepa i nakon toga natrag do autobusa u Dolgoj vasi.
Grupa B: ide do srednjevjekovnog grada Fridrihštajna (978m) i dalje nastavlja do Ledene jame (870m) i dalje idu do Koče pri Jelenovem studencu(850m) gdje će sačekati grupu A.

PD KAMENJAK
01.06. Uz Škurinjski potok
Polazak: u 10.00 h
Mjesto polaska: Art kvart Benčić, kod kafića Gala i perila na potoku Brajda
Težina: lagana staza
Trajanje: oko četiri sata
Opis:
Ovo je završni izlet u proljetnom nizu “urbanog planinarenja” u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Rijeke u sklopu projekta RijekaOutdoor.
Okupljanje je u Art kvartu Benčić kod kafića Gala i upravo uređenog povijesnog perila na potoku Brajda. U neposrednoj blizini potoka Brajda pod zemljom teče i Škurinjski potok, po kojem su susjedna ulica i cijeli kvart dobili ime Potok. Put nas u prvom dijelu izleta vodi uličicama i stazicama kroz sliv Škurinjskog potoka, točnije – brdom iznad njegove desne obale (skrivene pod zemljom). Na sjevernom vidiku su zanimljivi pogledi na Škurinje i Drenovu a na južnoj strani otvara se Kvarner s otocima i Učkom.
Vršni dio tog grebena Mala straža, koji spaja Podmurvice/Pehlin i Škurinje, nalik je oštrom velebitskom kamenjaru. Pažljivo, korak po korak, hodamo nemarkiranim bespućem kroz grmove aromatičnog primorskog bilja. Usput ćemo razgledati atraktivnu izložbu crteža na stijenama koje potpisuje Felix. Zatim slijedi lagano spuštanje udobnom stazom do prirodnog otvorenog korita Škurinjskog potoka. Sljedećih pola sata polako se uspinjemo njegovim suhim dnom do samog izvora ispod Tibljaške ceste. Malo se vraćamo i dolazimo do lokve Mistraž, koja je lijepo uređeno izletište iznad desne obale Škurinjskog potoka. Izlet završava laganim usponom do autobusne stanice na okretištu sedmice.
Tko stanuje na Škurinju ili Drenovi, stazicom preko kamenog mostića prelazi na lijevu obalu i za nekoliko minuta je na Škurinjskoj cesti kod Ski servisa Vujčić.
Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: oko 14 sati
Cijena: besplatno
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 01.06.2024.
Oprema: Duge hlače, čvrsta obuća, voda, ljetna kapa,…
Napomena: Izlet je namijenjen zainteresiranim građanima svih uzrasta. Nije potrebna planinarska iskaznica niti prethodne prijave. Dobrodošli su i kućni ljubimci.
Vodiči: Boris Kurilić (+385 91 786 45 35)
———-
02.06. Gomila (1027 m) – Orljak (1106 m)
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: lagana staza
Trajanje: oko 5 sati hoda
Opis:
Molimo sve članove koji imaju auto da u njemu dođu na Deltu, gdje će se popuniti potreban broj vozila.
U 7.30 krećemo sa Delte preko Lupoglava slikovitom dolinom ispunjenom raznolikošću bilja do sela Rašpor gdje parkiramo aute. Lagana ljetna tura većinom u šumskom hladu vodi na vrh Gomilu od kuda pogled “puca” na sve strane. S jedne strane Žbevnica i Istra, s druge strane Slovenija i Snežnik. S treće strane Planik.
Nastavljamo šumskim putem do vrha Orljak, gdje nakon strme uzbrdice još u hladu šume imamo predah i vrijeme za okrepu. Na samom vrhu Orljaka postavljen je veliki metalni križ, a pogled se pruža od Učke, Planika, Županj vrha na istoku, a za lijepih i vedrih dana desno od Žbevnice i Gomile vide se Alpe, Slovenski Snežnik, Gorski kotar…Spuštamo se dijelom Veprinačkim putem do sela Račja Vas gdje imamo priliku okrijepiti se svježom izvorskom vodom, te lokalnom cestom nastavljamo do polazišta.
Selo Rašpor je u povijesti poznato kao sjedište Rašporskog kapetanata. Na brdu iznad današnjeg sela nalazila se utvrda u kojoj su stolovali kapetani, vojni upravitelji koji su mletačkom Istrom upravljali od 1394. do 1511. god., kada se njihovo sjedište seli u Buzet.
Prema dogovoru možemo se odlučiti za jelo u buffet-pizzeriji “Alba” u Lupoglavu, pa se treba najaviti ujutro.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 6 eura, plaća se vozaču
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 28.05.2024.
Oprema: Standardna planinarska oprema. Zaštita od sunca. 2 l vode.
Napomena: Prilikom prijave napomenuti raspoloživost svoga osobnog vozila.
Vodiči: Iva Reisz
HPD PLATAK
02.06. Košutica (Slovenija) – ODGOĐENO na 23.06.2024.
PD PLJUSAK
02.06. Slovenija, Velika i Mala Plešivica. Naša omiljena ruta koja sadrži sve za svakoga. Hodanje, vrhovi, ljekovito bilje u cvatu… Polazimo autima prema Golcu s parkinga ispod Decathlona u 08,00.
Poruke i pozdravi na mob. 091 765 52 00
TRANSVERZALAC RIJEKA
01.06. Trim staza – Sveti Kuzam – Viktor Lenac
Polazak u 9:30 sati sa zadnje stanice šestice (Donja Vežica).
Povratak po dogovoru u poslijepodnevnim satima.
Staza nije zahtjevna.
Vodiči: Jovo Pantoš, Željko Kokotović, Marko Baković i Mićo Pantoš
PD TUHOBIĆ
30.05-02.06. Biokovo – otkazano zbog ozljede vodiča
HPD UČKA
02.06. HPD Učka organizira izlet u Sloveniju na Svetu Trojicu (1106 m) i u povratku je moguć posjet vojnom muzeju u Pivki
Ponesite osobnu iskaznicu ili putovnicu.
OKUPLJANJE je u 8.00 sati u Permanima.
Prijevoz – osobni automobili (dogovor u viber grupi HPD Učka & prijatelji)
Start je iz Slovenske vasi (567 mnv).
Trasa – kondicijski umjereno zahtjevna jer se hoda do vrha oko 2.15 minuta sa usponom od oko 600 m
Opis planine:
Sveta Trojica je panoramski vrh koji se nalazi jugozapadno od Javornika. S vrha na kojem se nalaze dobro očuvani ostaci nekadašnje crkve pruža se lijep pogled prema brdima Notranjske, gdje se ističu valoviti vrhovi Javornika. Za lijepog vremena lijepo se vide Dolomiti, koje primjećujemo između Vremščice i Nanosa, malo više desno vidimo Julijske Alpe, gdje je najviši Triglav, a prema sjeveru primjećujemo Karavanke.
POVRATAK – po dogovoru
Vodiči – HPD Učka
Oprema: planinarske cipele-gojzerice, odjeća primjerena vremenskim prilikama, zaštita od sunca, dovoljno tekućine, hrana iz ruksaka ili po dogovoru, zdravstvena i planinarska iskaznica s plaćenom članarinom za tekuću godinu.
U slučaju loše vremenske prognoze izlet će se otkazati!
Ažurirano 31. svibnja 2024. — 19:47
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme