Planinarski izleti za vikend 18.05. i 19.05.2024!

PD DUGA
Otkazujemo pohod na Viševicu zbog loših uvjeta na stazi i vremenske prognoze.
HITNO smo se “presložili” i odlučili ipak ne ostati doma. Kako je u SUBOTU (18.5.24.) povoljnija prognoza odlučili smo se sastati u 8h u Bakarcu gdje ostavljamo aute.
Staza je kružna Bakarac, Kraljevica, Šmrika, Bakarac
Vodič: Dragica Šulentić
Težina: Lagana staza 4-5h hoda
Polazak sa rive u Bakarcu u 8h, krećemo uz more prema Kraljevici, dalje do svjetionika Rt Oštro, kroz kamp, ispod Krčkog mosta sve do Črišnjeva, gdje se dižemo prema NK Primorac Šmrika. Prelazimo Jadransku magistralu i dalje nastavljamo kroz Šmriku, prema Križišću i crkvi sv. Trojice i natrag u Bakarac do auta.
Nudite li ili trebate prijevoz javite se tajnici. Inače, za ovaj izlet prijave nisu potrebne.

PD KAMENJAK
18.05. Dva riječka brda
Polazak: u 10.00 h
Mjesto polaska: Na mostu ispred Konta
Težina: lagana staza
Trajanje: oko tri sata
Opis:
Ovaj izlet spada u kategoriju “urbanog planinarenja” koje organiziramo u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Rijeke u sklopu projekta RijekaOutdoor.
Okupljanje je na mostu kod Konta, točnije – pored spomenika Janku Poliću Kamovu, najpoznatijem Sušačaninu. Prvi dio izleta je zanimljiva šetnja manje-više nepoznatim stazicama Sušaka koje povezuju nekoliko crkvi, jedan rektorat, jednu gimnaziju, jedan vodovod Franje Josipa, jedan jog i kulu iznad Rječine…
Nakon odmora u hladu boćarije slijedi spuštanje Bošketom i Harterskim stubama do Rječine. Dalje kreće avantura u pravom planinarskom stilu, probijanje kroz nemarkirano bespuće povijesnih Giardina do Kozale. Za kraj još jedna meditacija niz povijesnu Kalvariju do zatvora (slobodan ulaz) i katedrale sv. Vida.
Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: oko 13 sati
Cijena: besplatno
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 18.05.2024.
Oprema: sportska odjeća i obuća, voda, ljetna kapa
Napomena: Izlet je namijenjen zainteresiranim građanima svih uzrasta. Nije potrebna planinarska iskaznica niti prethodne prijave. Dobrodošli su i kućni ljubimci.
Vodiči: Boris Kurilić (+385 91 786 45 35)
———-
18.05. (2 dana) Put Maloga princa i Tulove grede
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: tehnički zahtjevna staza (sajle i klinovi)
Trajanje: 1. dan: 7-8 h hoda, 2. dan: oko 3 h hoda
Opis:
Za vas smo organizirali lijepu i zanimljivu dvodnevnu turu na južni Velebit gdje ćemo proći poučnom stazom Malog princa i posjetiti legendarne Tulove grede.
1. DAN, SUBOTA
Poučna staza Malog princa kružna je staza uređena 2003. godine, osigurana je klinovima, sajlama i ljestvama te od planinara traži spretnost i iskustvo, ali svojom ljepotom pruža i nezaboravan doživljaj. Noćenje je u šatorima.
2. DAN, NEDJELJA
Autima se vozimo “majstorskom cestom” do parkirališta na prijevoju Prag (burobran) gdje kreće kratak, ali intezivan uspon na vrh Tulove grede (1120 m). Konačna etapa uspona na sam vrh tehnički je zahtjevna pa ostaje kao opcija ali i procjena vodiča u slučaju nepovoljnih uvjeta, vjetra i slično.
Nakon silaska s vrha možemo dogovoriti posjet zaseoku Muškovci na Zrmanji gdje možemo ručati, hrabriji se mogu okupati u Zrmanji (ponesite stvari za kupanje).
Planirani polazak za Rijeku oko 18.00 te dolazak do 22.00 h.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: nedjelja, 19.5. u večernjim satima
Cijena: 30 €
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 14.05.2024.
Oprema: Kompletna planinarska oprema za dvodnevno ljetno planinarenje s noćenjem, minimalno 2-3 litre tekućine dnevno, zaštita od sunca, šator, podloga i vreća za spavanje. Piće i hrana iz ruksaka, drugi dan mogućnost ručka u Muškovcima.
Napomena: Zaključivanje prijava je u utorak, 14.05.2024. Broj sudionika je ograničen na 20 planinara. Obavezno napomenite ako ste voljni voziti.
Vodiči: Ante Liović (+385 91 251 4255)
HPD PLATAK
19.05. Velika Planina (SLO)
Polazak: 07:00 sati, Jelačićev trg
Predviđeno trajanje hodanja:
Grupa A : 4 – 5 sata hoda
Grupa B : 3 – 4 sata hoda
Opis puta:
Vožnja Rijeka – Postojna – Ljubljana- Kamniška bistrica.
Grupa A kreće iz Rakove Ravni i penje se na Malu Planinu gdje hoda pa stazi pastira do pastirskog naselje. Prelazimo oko 600m nadmorske visine.
Grupa B se vozi do parkinga za žičaru gdje se ukrcava prvo na žicaru a poslje na sjedežnicu i dolazi u turističkog naselje. Tu kreće kružna stana po vrhu Velike i Male planine.
Na Velikoj planini možemo uživat šafranima te i uživati u jednom od najvećih pastirskih naselja ove veličine u cijeloj Europi. Za ne propustit kušanje i kupnja najboljeg suvenir: sir koji je karakterističan za područje Velike planine.
Udio-prilog u cijeni prijevoza: 32,00 €
24,00 € (povratna karta za žičaru, grupa B)
Prijave putem Google obrasca: POPUNJENO
Informacije o izletu: 098/ 935 8152 (Anita)
PD PLJUSAK
19.05. Pridružiti ćemo se prijateljima iz Petehovca na njihovom pohodu. Polazimo autima s parkinga ispod Decathlona u 7,30. Staza nije zahtijevna, a obećali su nam i lijepo vrijeme. Javite se.
Znak raspoznavanja je 091 765 52 00.
TRANSVERZALAC RIJEKA
18.05. Platak
Polazak s Delte u 9:00 sati, autobusna linija br. 12 B.
Povratak s Platka u 18:00 sati.
Staza je zahtjevna.
Vodiči: Jovo Pantoš, Željko Kokotović, Marko Baković i Mićo Pantoš
PD TUHOBIĆ
19.05. Veliki Snežnik
POLAZAK: 7.00 sati s Jelačićev trg
POVRATAK: u ranim večernjim satima
PRIJEVOZ: autobus, udio u cijeni prijevoza 16 EUR po osobi
Plaćanje na žiro-račun HR4523400091110463373 s opisom plaćanja “Izlet Snežnik – ime i prezime”. Za otkazivanje nakon 17.5. ne vraća se uplaćeni udio u cijeni prijevoza.
VODIČI: Sandra 099 191 3713 & Anita 095 8686 202
TEŽINA:
K1 – kondicijski lagano (do 5 sati hoda)
T1 – tehnički nezahtjevno (bez upotrebe ruku)
VR3 – umjereno zahtjevno (visinski uspon 580 m)
Krećemo autobusom iz Rijeke u 7 sati ujutro, vozimo se do mjesta Sviščaki pokraj Ilirske Bistrice. Po dolasku kavica u planinarskom domu Na Sviščakih i priprema za uspon.
Do vrha nam treba cca 3 sata hoda uz kraće odmore. Prvi dio puta vodi kroz šumu, a drugi dio kroz prosječenu klekovinu do samog vrha. Taj dio staze je zbog svog raznolikog prirodnog bogatstva zaštićen kao botanički rezervat.
Na vrhu ćemo odmoriti u malom domu i, ako nam oblaci dozvole, uživati u pogledu na Učku i Kvarner s jedne strane te na Alpe i Dolomite s druge strane.
Po povratku u Sviščake zadržavamo se u planinarskom domu gdje u ugodnom ambijentu možemo ručati i odmoriti. Za ručak se treba obavezno predbilježiti u obrascu za izlet. U domu se plaća isključivo gotovinom.
Oprema: u skladu s vremenskim uvjetima, prikladna odjeća, gojzerice, štapovi, min. 2 litre vode
HPD UČKA
19.05. HPD Učka se pridružuje 10. TRADICIONALNOM USPONU NA MALI PETEHOVAC (1105m) u organizaciji HPD Petehovac Delnice.
Okupljanje, prijava i plaćanje kotizacije je od 8.30 do 9.30 sati
Prijevoz : osobnim automobilima (dogovor u viber grupi HPD Učka & prijatelji)
Ažurirano 17. svibnja 2024. — 21:51
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme