Planinarski izleti za vikend 20.01. i 21.01.2024!

PD DUGA
21.01-22.01.2023. Vincekovo (Štigova i Sv. Martin na Muri – Mursko Središće)
Organizator: „MINA“ (Milivoj Tijan i Nada Sirnik)
Polazak subota: autobusom u 6,00 sati s Jelačićevog trga
Povratak nedjelja: oko 18,00 sati polazak iz Murskog Središća (u Rijeci oko 21,30 sati)
Cijena: 350 kn noćenje na bazi polupansiona (večera + noćenje s doručkom+muzika) +
230,00 kn prijevoz = 580,00 kn
3 Eura za STARTINU koja se plaća na startu u Sv. Martinu na Muri u nedjelju, 22.1.2023.
Obavezna akontacija 230 kn prilikom prijave! Prijave do 31.12.2022.
OPIS:
SUBOTA:
Nakon cca 4 sata vožnje s pauzom, naš Vincekov pohod počinje u Štrigovi oko 10,00 sati, u organizaciji Turističke zajednice Štrigova i lokalnih vinara. Obići će se nekoliko vinara (kleti) na stazi dugačkoj oko 10 km. Na svakom punktu, kod vinara, dočekat će nas kuhano vino i čaj, sve uz živu glazbu i prigodan tradicionalni program Sv. Vinka. Po završetku pohoda slavlje se nastavlja u domu kulture gdje nas čeka zakuska (uključena u cijenu bona) i zabava.
Oko 18,30 sati krećemo prema seoskom gospodarstvu obitelji Turk, u nedalekom Vučetincu, koja obitelj se bavi ugostiteljstvom i proizvodnjom certificiranih vina sa zaštićenim geografskim podrijetlom, a u njihovom restoranu se može uživat u domaćoj kuhinji s domaćim namirnicama.
Večera uz muziku oko 19,30 – 20 sati (juha, domaća svinjetina i piletina pod pekom s krumpirom, kiseli kupus, riža, salata i desert). Piće se plaća i to: 1 l vina 40,00 kn, mineralna voda 20,00 kn
NEDJELJA:
Nakon doručka, oko 8,30 sati autobusom krećemo u toplice Sveti Martin na Muri gdje ćemo se oko 9,00 i 9,30 sati priključit ostalim planinarima i sudionicima 25.Vincekovog pohoda po međimurskim bregima.
Put započinje u Toplicama Sv. Martina i nastavlja se preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščak i Venca do Gradiščaka – Kapelščaka -Koncovčaka-Balog-Bundek. Na nekoliko usputnih stajanki održat će se tradicionalni Vincekov obred (orezivanje trsa). Pješači se rutom od cca 15-tak km (4-5 sati hoda) uz često odmaranje uz domaće specijalitete i kušanje vina iz klijeti domaćina.
Kraj pohoda je u Murskom Središću, u sportskoj dvorani, gdje će se okupit svih učesnika pohoda i počinje planinarska veselica uz glazbu, jelo i piće (piće i jelo u dvorani nije uključeno u cijenu STARTNINE).
Cijena startnine iznosi 3 Eura i obuhvaća simboličan poklon iznenađenja, kontrolni kartončić, piće i kruh sa slaninom na samom startu.
Ako netko ne želi hodat drugi dan, može ostati u S. Martinu na Muri i uživat u trermalnim bazenima Termi Sv. Martin i oko 15,00 sati našim busom krenut u sportski dvoranu u Murskom Središću i pridružit nam se u zabavi..
Cijene k.orištenja termalnih bazena: odrasli poludnevni boravak 80 kn (umirovljenici 55 kn). Osobe koje su zainteresirane za ovaj hedonizam, molim da se prijave kako bi se rezervirale ulaznice za njih (vikendom povećan interes za korištenjem termalnih bazena).
Povratak u Rijeku oko 18,00 sati.
„Če Vinka sunce peče, v lagve vino teče !“
“Na dan Sv. Vinka, vinogradar ide v gorice po sakome vremenu, pa i po deždu i snegu” – znači da je pohod ZAGARANTIRAN!

PD KAMENJAK
21.01. Jasenovica (Platak) – 1338 m
Polazak: u 7.45 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 4 – 5 sati hoda, ovisno o dubini snijega
Opis:
Malo prije 8 sati krećemo sa Delte prema Platku. Nakon kavice u malom domu na Platku (dom Sušak) krećemo prema našem odredištu, vrh Jasenovica. Hodat ćemo dužom verzijom turističke šetnice Jasenovica (plavo-bijele oznake). Krećemo u smjeru skijališta pa nastavljamo putem za Jelenc gdje se nakon 2.5 km odvajamo i skrećemo prema Jasenovici. Hodamo, nadamo se snijegom pokrivenom, makadamskom stazom sljedećih 2 km a onda se penjemo uzbrdo kroz bukovu šumu do vrha Jasenovica (1338 m). Sa vrha se pruža lijep pogled na sjevernu stranu i obližnje vrhove Nacionalnog parka Risnjak – Risnjak, Snježnik i Guslicu.
Nakon kratkog odmora na vrhu, razgledavanja i uzimanja pečata vraćamo se drugom, kraćom stazom do doma Sušak gdje slijedi odmor i okrepa.
Tzv. plava staza je dio Šetnica na Platku (uz žutu i zelenu stazu), kamenjakovog projekta realiziranog u suradnji sa Primorsko-goranskom županijom i Goranskim sportskim centrom.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 3 € (vozaču)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 16.01.2024.
Oprema: Planinarska oprema prilagođena zimskim uvjetima, voda i piće iz ruksaka, poželjno topli čaj, zimske gojzerice, čeona svjetiljka … Tko ima neka uzme za svaki slučaj žabice ili dereze. Štapovi su dobrodošli.
Napomena: Molimo sve planinare koji imaju auto da to najave u prijavi za ovaj izlet i da autom dođu na Deltu gdje će se popuniti potreban broj vozila.
Vodiči: Mirta Grandić (+385 92 266 17 12 )
HPD PLATAK
21.01. Rabac, staza Bellavista
Polazak: 08:00 sati, Jelačićev trg
Predviđeno trajanje hodanja: jedinstvena grupa, 4-5 sati, srednja teška
Opis puta:
Odmah skrećemo u šumu gdje nas na početku čeka blagi uspon, do platoa Standar. (474m).
Sa svakim metrom našeg uspinjanja otvarati će nam se predivni pogledi na more. Upravo je i po tome staza dobila ime!! Proći ćemo kroz turističko naselje Ripenda Kosi ( 250mnv) gdje se iz svakog kutka pruža prekrasan pogled na more te na obližnje otoke Cres i Lošinj
Uz stazu sa svih strana miriše kadulja i ružmarin
Staza je kružna i duga 15 km. Ukupno ćemo savladati 500 metara uspona.
Udio-prilog u cijeni prijevoza: 25,00 € (bus)
Prijave putem Google obrasca: https://forms.gle/mwTcqraRfRZX3GB39
Informacije o izletu kod vodiča na tel.: 098/ 935 8152 (Anita)
Vodič: Anita Bistričić
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
20.01. Orehovica – Sveti Kuzam – Viktor Lenac
Polazak s Delte u 9:00 sati, autobusna linija br. 12B.
Povratak iz Drage Brig u 16:20 sati, autobusna linija br. 25 ili 26.
Staza je malo zahtjevna.
Vodiči: Jovo Pantoš, Željko Kokotović, Marko Baković i Mićo Pantoš
PD TUHOBIĆ
21.01. PPF – Zimski uspon na Tuhobić (1109 m)
Polazak: 8,30 nalazimo se na Hreljinu na parkingu Caffe bara Milenium (tko hoće može na kavu)
Povratak: U popodnevnim satima
Prijevoz: Osobni automobili
Organizator: Vanja 0915326946
Težina: Tehnički nezahtjevno, kondicijski umjereno zahtjevno – T1 – K2
Plan izleta:
8,30 nalazimo se na Hreljinu na parkingu Caffe bara Milenium (tko hoće može na kavu)
Odatle krećemo prema centru Hreljina i skrećemo na usku cestu za Tuhobić, prema proplanku Satničko, na početnu točku uspona ostavljamo aute.
Odakle staza skreće desno na nešto lošiju šumarsku cestu, i prolazi pored nekoliko partizanskih spomenika i dolazi do lovačke kuće. U nastavku se lagano penjemo kroz bukovu šumu dok ne dođemo na prijevoj između Tuhobića i Jelenčića. Od ove točke uspon nastavljamo po grebenu Tuhobića sve do izlaska na travnato-kamenitu čistinu gdje se otvaraju prekrasni vidici na Kvarnerski zaljev i Učku, NP Risnjak i niz drugh vrhova u daljini. Ovaj dio uspona vodi po grebenu sve do vrha, sa stalno otvorenim vidicima i jedan je od ljepših u Hrvatkoj.Na vrhu vrijeme za ručak, slikanje i uživanje….
OPREMA: Osobna planinarska oprema prilagođena godišnjem dobu i planini. Planinarske cipele, štapovi, odjeća prema prognozi, zaštita od sunca, dovoljno tekućine, hrana iz ruksaka.
HPD UČKA
21.01. 30. zimski uspon na Viševicu (1428 mnv) u organizaciji PD “Strilež” Crikvenica
PRIJEVOZ – osobni automobili (dogovor u viber grupi HPD Učka & prijatelji )
Okupljanje do 9.15 sati na Ravnom ispred Vagabundine kolibe a start uspona je u 9.30 sati.
Više informacija se nalazi u letku.
Ažurirano 18. siječnja 2024. — 22:09
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme