Planinarski izleti za vikend 28.10. i 29.10.2023!

PD DUGA
29.10.2023. Viševica (1428m)
Vodič: Nikola Radotović 091 545 5143
Polazak: autobusom u 7 h sa Trga bana Jelačića
Vrijeme hodanja: cca 4,30-5h za veću grupu
Težina staze: tehnički nezahtjevna, kondicijski za svakog prosječnog planinara
Oprema: uobičajena,višeslojna odjeća, obavezne visoke planinarske cipele,jakna za zašitu od vjetra.
Osobni dokument, pl.iskaznica ovjerena za tekuću godinu.
Udio u trošku prijevoza: 15€ Otkazivanje prijave u posljednjih 48h ima za posljedicu podmirenje cijene prijevoza (ako se ne nađe zamjena).
Opis:
Viševica je planina u Gorskom Kotaru, u masivu Velike Kapele, a vrh se u odnosu na druge ističe visinom i izgledom.
Padine ispod vrha su strme i šumovite, a sam vrh je travnati tepih s prirodnim sjedištima kao na tribinama.
Ishodište pohoda je na polju Ravno 864m, na cesti od Fužina prema Novom Vinodolskom.
800 m prije Vagabundine kolike skrenemo lijevo i idemo 15 min. po šumskoj cesti do proširenja. Tu skrenemo lijevo u bukovu šumu po mekanoj stazi od lišća, idemo 30 min te izlazimo na šumsku cestu, zatim lijevo 400m i desno većim usponom kroz šumsku vlaku i planinarsku stazu oko 1 sat.
Dolazimo na zaravan i do raskršća pl.puteva desno Strilež, ravno Bitoraj i lijevo Viševica.
Penjemo se strmije i onda blago oko 30 minuta ,uskoro idemo po stazi ravno preko kamenja i izlazimo iz lijepe bukove šume pred sam vrh.
Sam vrh je čist i u okruženju sjevernojadranskih otoka , Učke, Risnjaka, Bijelih Stijena, Bjelolasice i Velebita.
Nakon pauze se vraćamo nazad istim putem natrag do autobusa.
Dogovoren je u gostionici „Vera“ Bribirska šuma, grah sa kobasicom plus pita od jabuke po cijeni 9€.
Tko želi, neka kod prijave naglasi da želi ručak (ili ne).
Poslije ručka i okrijepe se vraćamo u naš najdraži grad.
Dolazak u Rijeku oko 18,00.
———-
U nedjelju, 29.10.2023.god. HPD Učka organizira svoj 24. pohod ŠETNICOM UZ RJEČINU i POZIVA vas da nam se pridružite i uživate u ljepotama jesenjih boja uz kanjon Rječine.
Okupljanje i prijava do 7.45 sati kod svetišta Majke božje na Trsatu.

PD KAMENJAK
Niz Rječinu od Kukuljana do Martinovog sela u subotu, 28.10.2023.
Nakon kvartovskog festivala na Kantridi, nova suradnja Kamenjaka i Urbani separe počinje u 10 sati u Kukuljanima. Prijevoz Autotrolejom (linija 12 s Delte u 8.15, iz Martinovog Sela u 13.15) ili autom u vlastitoj organizaciji.
Riječka jedina rijeka, zanemarena, nekad prljava i često presušena Rječina, najnoviji je (izmišljeni) park prirode u zemlji. Ulice postaju planinarske staze, nogostupi odmarališta, a potporni zidovi vidikovci. Specifičnosti Rječine postaju endemske vrste o kojima se aktivno skrbi.
Na prvom u nizu događanja slavimo riječku kišu kao vodu zbog koje Rječina živi. Zbog koje Gašparov mlin melje brašno, korito nije suho i priroda nije žedna. Zbog koje imamo jednu od najboljih voda za piće.
Prijave za sve aktivnosti su obavezne, a dovoljno je poslati e-mail s nazivom aktivnosti i brojem polaznika na: urbanisepare@gmail.com
———-
29.10. Camino Krk (Omišalj – Čižići)
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6 sati hoda
Opis:
Pješačka tura započet će u 9 sati iz Omišlja. Hodočasnička dionica ide 21,4 kilometra dugom, najsjevernijom rutom od središta Omišlja do Čižića. Počinje s vidikovca parka Dubec, zelene oaze Omišlja, s obližnjom jednobrodnom romaničkom crkvom posvećenom sv. Antunu Padovanskom. Ugodna šetnja do sjevernog vrha otoka nastavlja se u blizini raštrkanog naselja i obale, odnosno uvala Večja, Martinj i Lučica. Prolazeći južnim rubom kampa Omišalj, ruta dolazi do raskrižja za Zračnu luku Rijeka i penje se kroz rijetko raslinje do Krčkog mosta, u neposrednoj blizini golog otočića Sveti Marko. Tu se hodočasnički put spušta do uvale Voz i poluotoka Vošćica gdje se vide temelji antičke građevine i utvrda Maltempo koju su sagradili Mlečani za kontrolu pomorskog prometa u Tihom kanalu. Na uzvišenju zvanom Kapelica, smještenom između uvala Voz i Peškera, odnosno rta Bejavec i Tihog kanala, šetači će naići na osmatračnicu i ostatke duge građevine s bočnim ulazom. U blizini je i ekološko polje smilja. Duga šetnja stjenovitom sjeveroistočnom obalom uz Vinodolski kanal odvest će vas do Slivanjske uvale, jedne od najljepših pješčanih plaža na otoku. Špilja Biserujka, smještena između uvale i sela Rudine, poznata je po velikom broju špiljskih ukrasa – kalcitnih speleotema, posebice stupova i stalaktita. U općini Dobrinj hodočasnički put prolazi Rudinama i šumovitim predjelom u smjeru Čižića. Posljednji dio dovest će vas do ostataka crkve Svetog Petra.
Duljina rute: 21 km
Ukupna duljina uspona: 343 m
Ukupna duljina spusta: -419 m
Najviša uzvisina: 103 m
Najniža uzvisina: 0 m
Prosječno vrijeme šetanja: 5:00 h – 6:00 h
Vrsta terena: asfalt, makadam, šumski put, pješčana plaža
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 5 €
Prijave: u tajništvu Društva do 24.10.2023.
Oprema: standardna planinarska oprema ovisno o vremenskim uvjetima
Napomena: Ovog vikenda mijenjamo sat kojeg vraćamo jedan sat unatrag Potrebna fizička kondicija obzirom da je staza dugačka 21 km
Vodiči: Igor Korlević i Mario Polla
HPD PLATAK
29.10.2023. Trakošćan, Ravna Gora, Lepoglava
Polazak: 06:00 sati, Jelačićev trg
Predviđeno trajanje hodanja:
Jedinstvena grupa : 3 – 4 sata hoda. Fakultativno: kratka ferata na Velikim Pećinama (1 sat). Prvi dio ocjena B, drugi dio ocjena C
Opis puta: Ravna gora (686m) je najsjevernija i uz Kalnik najzanimljivija planina Hrvatskog zagorja. Najljepši je prilaz od Dvorca Trakošćan. Dalje se put penje do sela Vrbanići. Odabiremo varijantu kroz zaselak Paski.
Podno gore Ivanščice, kraj rijeke Bednje, u idiličnom krajoliku smjestila se Lepoglava. Imat ćete priliku poslušati našega Sašu o starom i novom razdoblju lepoglavskog života.
Posjetiti ćemo zatvorski restoran Ivančica, koji se nalazi u blizini kaznionice Lepoglava, zatvorski pogon u kojem rade zatvorenici. Brojne odlične recenzije potvrđuju da se slobodno mjesto teško dobije u restoranu!!
Udio-prilog u cijeni prijevoza: 35,00 € (prijevoz)
Ulaznica za Dvorac Trakošćan: 7,00 €. Obilazak traje oko 45 minuta.
Prijave putem Google obrasca: https://forms.gle/J5bvLthwL9HnMXFZ6
Informacije o izletu: kod vodiča na tel.: 098/ 935 8152 (Anita)
Vodič: Anita Bistričić, predavač Saša Lenković
Napomena: Obavezna važeća planinarska iskaznica s plaćenom članarinom,
ferata set, kaciga, alpinistički pojas – ukoliko idete na feratu.
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
29.10. Učka
Polazak s Trga bana Jelačića u 8:55 sati, autobusna linija br. 32 do Opatije, zatim iz Opatije u 9:40 sati autobusnom linijom br. 34.
Povratak s Učke u 18:00 sati.
Staza nije zahtjevna, odabrat će se po dogovoru sukladno vremenskim uvjetima.
Vodiči: Jovo Pantoš, Željko Kokotović, Marko Baković i Mićo Pantoš.
PD TUHOBIĆ
/
HPD UČKA
U nedjelju, 29.10.2023.god. HPD Učka organizira svoj 24.pohod ŠETNICOM UZ RJEČINU i POZIVA vas da nam se pridružite i uživate u ljepotama jesenjih boja uz kanjon Rječine.
Okupljanje i prijava do 7.45 sati kod svetišta Majke božje na Trsatu. Uz prijavu ćete moći nabaviti i Iskaznicu pohoda i Karton kontrolnih točaka.
U 7.45 sati je pozdravna riječ predsjednika HPD Učka Matije Perića.
U 8.00 sati je START pohoda
STAZA POHODA: TRSAT-MLIN ŽAKALJ-PAŠAČKI MOST-LUKEŽI-MARTINOVO SELO-KUKULJANI-IZVOR RJEČINE
POVRATAK u Rijeku prigradskim autobusima iz Kukuljani u 13,15 i 16,35, 18.45 sati
VODIČI: HPD Učka
TEŽINA STAZE: Cijela staza duga je oko 19,5 km i kondicijski zahtjevna ali je prilagodljiva za sve učesnike jer se proteže uz naseljena mjesta s autobusnim postajama. Na stazi se nalazi 6 kontrolnih točaka i na kraju pohoda dobiva se i pečat pohoda
OPREMA: Planinarske cipele, odjeća primjerena vremenskim uvjetima, dovoljno tekućine, hrana iz ruksaka.
OPIS :
Nakon pozdravne riječi krećemo nešto strmijim spustom sa Trsata prema koritu rijeke Rječine uz koju je uređena planinarska šetnica. Šetnica nas vodi pored starih mlinova, jedan od njih je industrijski mlin Žakalj iz 1839. godine, te preko nekoliko mostića i brane. Prolazimo kroz naselja Valići, Drastin, Lukeži, Martinovo selo, Trnovica i Kukuljani. Od Kukuljani desnom stranom idemo prema izvoru Rječine (326 mnv), maloj špilji iz koje izvire velika količina vode. Ljudi sa Grobničkog polja ga nazivaju jednostavno Zvir. Do 1870. godine Rječina je izvirala ispod vrha Pojavorje, no zbog snažnog potresa u blizini Klane izvor je zatrpan odronom, a voda je izbila pod vrhom Strmica. Na samom izvoru je ograđeno vodovodno postrojenje i betonski most. Zanimljivo je da su prvi most na tome mjestu uredili i 1929.godine otvorili članovi HPD-ove podružnice Učka iz Kastva. Ukupna dužina Rječine je 18.3 km i slijeva se u Jadransko more. Uz šetnju nas očekuju brojni slapovi i brzaci, bistri tok Rječine, jesenje boje prirode i duži odmor uz okrijepu u Lukežima.
Ažurirano 25. listopada 2023. — 11:07
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme