Planinarski izleti za vikend 07.10. i 08.10.2023!

PD DUGA
08.10. Dobrač (Dobratsch) (2166 m) – Austrija
Vodič: Darko Popović
Polazak: autobusom u 5h sa Trga bana Jelačića. Usputne stanice: busna preko puta ZTC-a, stadion Kantrida i busna ex Panorama.
Vrijeme hodanja: cca 5 h hoda.
Težina: K2 – Umjereno zahtjevno. 5-7 sati hodanja; tehnički – T1- T1- Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala.
Oprema: uobičajna, prilagođena vremenskim uvjetima, imati osobnu prvu pomoć, osobni dokument, pl.iskaznica ovjerena za tekuću godinu.
Udio u trošku prijevoza: 28€ (na bazi 40 osoba)
Otkazivanje prijave u posljednjih 48h ima za posljedicu podmirenje cijene prijevoza (ako se ne nađe zamjena).
Opis:
Dobrač ili na njemačkom Dobratsch, a također i Villacher Alpen je 2166 metara visoka planina, koja se nalazi na istočnom dijelu Ziljskih Alpi, odnosno zapadno od Beljaka / Villacha. To je ujedno i najstariji prirodni rezervat u Koruškoj.
Izlet je zamišljen kao kružna tura koja počinje od zadnjeg parkirališta alpske ceste Villacher Alpenstraße vodi južnom stranom planine, gdje ćemo uživati u odličnom pogledu na Italiju i Sloveniju do samog vrha i trebati će nam 3 h hoda.
Vraćamo se sjevernom stranom uz pogled na Austriju, gradove Villach, Klagenfurt i rijeku Dravu. Spust će trajati 2 h.
Do naše ishodišne točke, parkirališta Rosstratten, dolazi se jednom od najljepših slikovitih cesta u Austriji, Villacher Alpenstraße. Cesta je dužine 16,5 km i vodi od Villacha do parkirališta na 1732m. Veličanstveni pogledi na Villach, Karavanke, Julijske Alpe na parkiralištu tek dobivaju svoje početke.
Početak uspona vodi nas po makadamskoj cesti na kojoj su postavljene poučne table i izložbe na otvorenom (izložba o lokalnom ptičjem svijetu, geološka staza s fosilima, vulkanskim i krškim stijenama, alpskim vapnencem alpskih školjaka, …). Asfalt ubrzo prestaje, a mi nastavljamo uzlaznom makadamskom cestom koja nas vodi prema vrhu Dobrač. Dolazimo do markiranog križanja. Na navedenom križanju napuštamo cestu i nastavljamo blago lijevo markiranom pješačkom stazom koja se strmije počinje uspinjati po travnatoj padini. Ne baš strma staza, brzo nas dovodi do vrha Zehnernock kojeg prepoznajemo po kućici na vrhu. Slijedi nekoliko minuta relativno blagog hoda stazom s koje se otvara lijep pogled prema dolini, Karavankama i Julijskim Alpama. Dolazimo do drvoreda borova kroz koji se počinjemo strmije uspinjati. Staza se ubrzo izravnava i neko vrijeme vodi po ravnijem terenu. Slijedi kraći strmi uspon te nas staza dovodi na panoramski greben po kojem nastavljamo uspon. Ubrzo dolazimo na makadamsku cestu kojom u nekoliko koraka dolazimo do planinarskog doma Ludwig Walter-Haus. Na vrhu Dobratscha nalaze se dvije hodočasničke crkve, njemačka crkva Maria am Stein koja se nalazi na 2150 m/nv i slovenska kapela nekoliko metara ispod vrha.
Spust je drugom stranom po makadamskoj cesti. Hodajući prema parkiralištu gdje nas čeka autobus po makadamskoj cesti i krateći staze preko livade, imati ćemo pogled na Villach i tri jezera: Faaker See, Worthersee i Ossiacher See.

PD KAMENJAK
07.10. Terezijanom od Baških Oštarija do Karlobaga IMA MJESTA
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg
Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko pet sati hoda
Opis:
Ove subote organiziramo vjerojatno prvi takav društveni izlet u Hrvatskoj – upoznat ćemo velebitsku Terezijanu u punoj dužini od Baških Oštarija do Karlobaga.
Krećemo od atraktivnog Kubusa i spuštamo se slikovitom, dobro uređenom stazom do sela Konjsko. Dalje nastavljamo malo poznatim dijelom Terezijane. Prva je na redu zanimljiva usputna poučna staza zaklade Rewilding Velebit.
S pogledima na more i otok Pag spuštamo se do još jedne poučne staze u blizini sela Vidovac. Terezijanom nastavljamo do arheološkog lokaliteta/poučne staze sv. Vid – Drvišica, koja priča priču o najstarijim (prethistorijskim) stanovnicima velebitskog Podgorja.
Terezijana nas pred kraj izleta vodi do obnovljenog kupališta na istočnom ulazu u Karlobag, gdje ćemo se odmoriti i osvježiti pred polazak za Rijeku.
Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 20 €
Prijave: u tajništvu Društva do 03.10.2023.
Oprema: Osnovna planinarska oprema
Vodiči: Boris Kurilić (+385 91 786 45 35)
———-
07.10. Jesen u Šumi Striborovoj
Polazak: u 10.00 h
Mjesto polaska: Bivio, okretište jedinice kod kafića “Matea”
Težina: lagana staza
Trajanje: oko tri sata
Opis:
Trdicionalna “Jesen u Šumi Striborovoj” već trinaesti put upoznaje nas s ljepotama i poukama poučne planinarske staze na Biviju. Staza je projektirana za prve planinarske korake velikih i malih Riječana. Mnogim klincima, a i roditeljima, Šuma Striborova prvi je pravi odlazak u šumu. Dobro došli su none i nonići, kućni ljubimci, igračke…
Stalni partner od početka ovog dugogodišnjeg projekta je Gradska knjižnica Rijeka, koja znatno doprinosi i obogaćuje projekt dodatnim kulturno-zabavnim programom na središnjim livadama Šume Striborove.
Vidimo se u subotu, 7.10. na Biviju!
Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: oko 13 sati
Cijena: besplatno
Prijave: u tajništvu Društva do 07.10.2023.
Oprema: udobna odjeća i obuća, voda, zalogajčići, po mogućnosti i prikladna prostirka
Vodiči: vodiči PD Kamenjak
HPD PLATAK
08.10. Cerovečke spilje i Zir
Polazak: 06:00 sati, Jelačićev trg
Predviđeno trajanje hodanja:
Jedinstvena grupa.
CEROVAČKE ŠPILJE: za obilazak obje špilje 3 sata.
ZIR: ukupno 3 sata
Opis puta: Zir (850m) je osamljeno brdo sa stjenovitim vrhom u sredini Ličkog polja. Sa vrha se pruža jedan od najimpresivnijih vidika na Velebit. Zir je obvezna kontrolna točka obilaznice Lički gorski biseri.
Cerovačke špilje smještene su na južnom dijelu Parka prirode “Velebit”. Najpoznatiji su i najznačajniji speleološki objekt u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje ( Donja 2400m, Srednja i Gornja 1200m)
Udio-prilog u cijeni prijevoza: 35,00 € (prijevoz)
Obilazak jedne špilje: 7,00 €, Obilazak obje špilje: 11,00 €
Prijave putem Google obrasca: https://forms.gle/AE9ugki43QfVCAdK6
Informacije o izletu kod vodiča na tel.: 098/ 935 8152 (Anita)
Vodič: Anita Bistričić
Napomena: Obavezna važeća planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom
Pravila ponašanja u špiljama: Za nastanak jednog milimetra sigastog ukrasa potrebno je nekih 10 godina, stoga NE DIRAJTE ŠPILJSKE UKRASE. Držati se staze i pridržavati se uputa vodiča. Suzrdžati ćemo se od stvaranja buke. Fotografiranje i snimanje kamerom dopušteno je samo bez uporabe blica. Ulazak pasa i ostalih kućnih ljubimaca u špilje nije dopušten.
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
07.10. Lenac – Sveti Kuzam – Orehovica
Sastanak u 9:00 sati na Donjoj Vežici na okretištu autobusne linije br. 6.
Povratak s Orehovice u poslijepodnevnim satima.
Staza nije zahtjevna.
Vodiči: Jovo Pantoš, Željko Kokotović, Marko Baković i Mićo Pantoš.
PD TUHOBIĆ
/
HPD UČKA
08.10. Pohod Vinica (321mnv, KT HPO) – Martinščak (346 mnv, KT HPO)
Ažurirano 4. listopada 2023. — 11:27
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme