Planinarski izleti za vikend 27.05. i 28.05.2023!

PD DUGA
28.05. Snježnik (1506 m) i Mirnjak ili Lazačka glavica (1426 m)
Vodič: Darko Popović Polazak: sa parkirališta Platak u 9 h. Okupljamo se do 8,50h. Prijevoz: osobni Vrijeme hodanja: cca 5, 5 h hoda. Težina: kondicijski K2 – Umjereno zahtjevno. 5-7 sati hodanja; tehnički – T2- Umjereno zahtjevno. Hodanje i povremena upotreba ruku. Lagano penjanje. Oprema: uobičajna, prilagođena vremenskim uvjetima.
Opis:
Planinarenje započinjemo od parkirališta na Platku. Šumskom cestom upućujemo se prema Snježniku. Šumska cesta trasirana je starim tradicionalnim trgovačkim putem, naziva Rimska cesta. Tom cestom uz povremeno kraćanje dolazimo do sedla (Rimska vrata) gdje skreće lijevo u bukovu šumu umjereno se uspinjući po grebenu. Nakon 10 min oštro izlazi iz šume na travnati, a pred vrh na stjenoviti greben. Put kroz Rimska vrata je atraktivniji i lakši za uspon iako se na nekoliko mjesta treba poslužiti rukama. S ovog stjenovitog vršnog grebana, kao i sa samog vrha Snježnik otvoreni su vidici na sve strane. Do vrha Snježnika trebati će nam cca 75 min. hoda.
Nakon pauze nastavljamo prema Mirnjaku. Staza započinje strmi silazak prema sjeveru kroz nisku klekovinu. Povremeno nailazimo na niski kamenjar koji može biti zarastao u visoku travu pa treba biti oprezan. Nakon što smo izašli iz klekovine staza nastavlja kroz bukovu šumu i ubrzo nas dovodi do raskrižja Srebrenih vrata. Na ovom križanju desno vodi put za Lazac, a mi nastavljamo lijevo po staroj cesti tristotinjak metara, gdje treba skrenuti desno za vrh Mirnjak. Ubrzo dolazimo u podnožje zapadne padine Mirnjaka gdje započinje uspon po stijenama te je potrebna uporaba ruku sve do samog vrha.
Povratak je od Mirnjaka preko Međuvrhi, podno vrha Snježnika stazom “kroz grlo” do Rimske ceste i njome povratak na Platak. Ako grupa bude dinamična možemo obići i Gušlicu.

PD KAMENJAK
27.05. (4 dana) Proljeće na Biokovu
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: srednje teška staza
Trajanje: približno 8 sati hoda dnevno
Opis:
Opis: Predviđeno trajanje ove planinarske ture je 4 dana tijekom kojih planiramo obići sve istaknutije vrhove i planinarski zanimljive lokacije središnjeg i zapadnog dijela Biokova. Ciljani vrhovi Sv. Jure (1762 mnv), Sv. Ilija (1642 mnv), Šćirovac (1619 mnv), Veliki Šibenik (1467 mnv), Vošac (1421 mnv) i Kimet (1536 mnv) ujedno su i kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice, a značajan dio predviđene ture prolazi trasama Biokovske planinarske staze. Smještaj i noćenje za cijelo vrijeme trajanja ture bit će u planinarskoj kući Slobodan Ravlić na Lokvi koja je odlična polazišna točka za sve navedene vrhove.
1. dan: u karavani vozila vozimo se do Žute Lokve i dalje autoputom do čvora Zagvozd gdje je izlaz za Makarsku i park prirode Biokovo. Nakon kupnje ulaznica za park prirode vozimo se uskom i zavojitom biokovskom cestom do planinarske kuće Pod Sv. Jurom (1594 mnv) gdje parkiramo automobile. Put sa stajanjima od Rijeke do Kuće pod Sv. Jurom traje oko 6 sati. Nakon kraćeg odmora i pripreme penjemo se na Sv. Juru, najviši vrh Biokova i drugi najviši vrh Hrvatske gdje uživamo u vidicima na sve strane. Istim putem vraćamo se do parkinga. Automobilima se zatim vraćamo do Doma pod Vošcem (trenutno u fazi restauracije, oko 1300 mnv) na predjelu Kupušnjak odakle planinarimo do vrha Vošac na kojemu se nalazi planinarska kuća Toni Rosso. Nakon uživanja u nezaboravnim vidicima na more i otoke nastavljamo po mrežastom biokovskom kršu do planinarske kuće Slobodan Ravlić na Lokvi (1467 mnv) koja će nam biti baza idućih nekoliko dana.
Planirano vrijeme hoda (bez odmora): 3 h; visinska razlika uspona: oko 500 m; dužina
puta: 6,5 km
2. dan: Nakon ranog ustajanja, planinarimo preko mnogih ponikava i međuvrhova do vrha Sveti Ilija, trećeg najvišeg na Biokovu i jednog od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Nakon odmora nastavljamo put priječeći vrlo oštar i uzak, ali i vrlo atraktivan greben do vrha Šćirovac (Miletnjak), jednog od najteže dostupnih vrhova Hrvatske planinarske obilaznice. S vrha se, slično kao i sa Sv. Ilije, pružaju nezaboravni vidici u svim smjerovima. Povratak do p.k. Slobodan Ravlić na Lokvi je putem dolaska.
Planirano vrijeme hoda: 9 h; visinska razlika uspona: oko 850 m; dužina puta: 16 km
3. dan: Nakon zasluženog odmora i doručka krećemo prema visoravni Motika gdje se nalazi i istoimeni vrh (1472 mnv, KT BPS) s kojeg se pruža lijep pogled na greben Sv. Ilije kojim smo prošli dan ranije, kao i na dalmatinsku obalu i otoke u podnožju. S Motike odlazimo prema vrhu Veliki Šibenik s impresivnim vidikom na makarsko primorje. S vrha Velikog Šibenika spuštamo se prema prijevoju između Malog i Velikog Borovca te natrag kružnim putem do planinarske kuće. Nakon odmora i okrjepe moguć je i posjet rjeđe posjećivanom vrhu Štropac (1451 mnv).
Planirano vrijeme hoda: 5-7 h; visinska razlika uspona: 300-600 m; dužina puta: 8-12
km
4. dan: Napuštamo Kuću na Lokvi i vraćamo se do Doma pod Vošcem gdje smo prvi dan ostavili automobile. Autima odlazimo do područja Ravne vlaške i posjećujemo turističku atrakciju vidikovac Nebeska šetnica – “Skywalk” (1228 mnv) od kuda kreće i uspon na posljednji planinarski cilj ove ture – Kimet, najviši biokovski vrh na velikom krševitom području JI od Sv. Jure. Istim putem vraćamo se natrag do Ravne vlaške čime i završava naša četverodnevna (avan)tura. Zainteresirani po povratku mogu posjetiti biokovski botanički vrt Kotišina i interpretacijski centar Veliki kaštel koji se nalaze 10-ak minuta vožnje od glavnog ulaza u park prirode ili se okupati na nekoj od brojnih plaža Makarskog primorja.
Planirano vrijeme hoda: 5-6 h; visinska razlika uspona: 400 m; dužina puta: 10 km
Težina staze: kondicijski veoma zahtjevan izlet. Iako visinske razlike dnevnih uspona između polazišta i odredišta nisu prevelike, biokovski mrežasti krš odlikuje se brojnim ponikvama i uzvišenjima zbog čega je u konačnici ukupna visinska razlika puta višestruko veća od onoga što pokazuju apsolutne visinske razlike.
Tehnički je nešto zahtjevniji vrlo uzak i ispostavljen greben između Sv. Ilije i Šćirovca koji zbog toga nije preporučljiv za vrtoglave. Određeni dijelovi predviđenog puta slabo su markirani ili nemarkirani. Sve staze prolaze surovim krškim terenom.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: 30.05.2023. u kasnim večernjim satima
Cijena: 100,00 € / (753,45 kn) smještaj, prijevoz, ulaznica u PP. Uplata akontacija 50,00 € kod prijave na izlet. Obavezno naznačite putujete li vlastitim automobilom. Moguća korekcija cijene za kasne prijave.
Prijave: u tajništvu Društva do 16.05.2023.
Oprema: Kompletna oprema za četverodnevnu planinarsku turu: hrana za 4 dana, voda, zamjenska odjeća za 4 dana i promjenjive vremenske uvijete (čarape, gaćice, brzosušeće majice, majice dugih rukava, jakna ili vjetrovka, flis…), vreća za spavanje, planinarski štapovi, kabanica, kapa ili šešir, naočale, zaštitna krema protiv sunca, čeona lampa, higijenski pribor, toalet papir, suhe i vlažne maramice, komplet prve pomoći, zviždaljka, kompas, važeća planinarska iskaznica za 2023., planinarski dnevnici.
Napomena: Planinarska kuća Slobodan Ravlić na Lokvi opremljena je strujom, pitkom vodom i kuhinjom (plin), a svu hranu za 4 dana potrebno je ponijeti sa sobom u ruksaku. Kapacitet kuće je 22 osobe, što je i maksimalan broj sudionika ove ture. Kuća nema riješen sanitarni čvor.
Vodiči: Robert Bilandžija (+385 91 614 01 40 )i Filip Kardum (+385 92 405 67 54)
HPD PLATAK
28.05. Golica (Karavanke)
07:00 sati s Jelačićevog trga
Predviđeno trajanje hodanja: Kružna put, visinska razlika 855 m, uspona do vrha 3 sata, a predviđeno vrijeme silaska 2 sata.
Opis puta: Polazak u 7:00 sati s Jelačićevog trga, autobusom. Prvo stajanje na kavi u Lomu. Dolazak u mjesto Planina pod Golico, gdje započinjemo planinarski uspon u smjeru Golice kroz sedlo Suha i prema vrhu, po grebenu s pogledom na Austrijskoj strani na tok Drave, a prema jugu na Julijske alpe i Triglav. Nakon kraćeg odmora na vrhu, silazak prema planinarskom domu 1582 m gdje se možemo okrijepiti. Silazak prema Batelu do autobusa. Predviđeno okupljanje kod autobusa u 17:30 sati i dolazak u Rijeku oko 20:30 sati.
Zahtjevnost izleta – težina staze: Laka označena put. Prema prijavama postoji mogućnost na licu mjesta praviti grupu A koja ide do vrha 1835 m i grupu B koja bi išla do kuće 1582 m.
Planinarska oprema: Planinarska odjeća i obuća prilagođena godišnjem dobu. Imati kod sebe minimum 2 litre tekućine.
Udio-prilog u cijeni prijevoza: 30 €
Prijave i informacije: Informacije i priujave za izlet kod vodiča na tel. 091/7229799 (Jadranka) ili 098/9358152 (Anita) ili u prostoru društva petkom od 18-19 sati
Vodiči: Vodiči HPD “Platak”
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
27.05-29.05. Dinara i Svilaja
Polazak: Polazak 27.5. automobilima u 6:30 ispred prostorija društva
Povratak: 29.5. U večernjim satima
Prijevoz: Automobili
Troškovi:
1. Noćenje 2 noći: 20,00 eur ( plaćanje na licu mjesta ) možemo koristiti kuhinju, a
ima i veliki vanjski natkriveni roštilj
– uzeti posteljinu ( laganu podvreću ) deke imaju
– dom ima struju vodu ( solarno ) vanjski tuš
2. prijevoz osobnim vozilima – cijena po dogovoru s vozačem uz preporuku da vozači ne sudjeluju u troškovima prijevoza
3. autoput 5,30 eur Žuta lokva do Sveti rok u jednom pravcu
Organizator: Vanja Blažić, 0915326946
Težina: K3 – T1
1.dan
6,30 polazak ispred prostorija društva osobnim autima prema Kninu i planinarskom domu Orlove stine ( 1065 m.n.v. )
11,00 predviđeno vrijeme dolaska do planinarskog doma, smještaj po sobama (parking kraj doma)
12,00 odlazak na vrh Svilaje ( 1506 m.n.v.) – kružnom stazom – ukupno vrijeme hodanja 4 – 5 sati i savladavanje visine od 441 m
povratak do doma, večera, noćenje
2.dan
6,30 polazak autima prema Glavašima ( 570 mmn.v.) , početnoj točki uspona na Dinaru ( 1831 m.n.v.)
– ukupno vrijeme hodanja od 9 – 10 sati i savladavanje uspona od 1261 m
– Nakon silaska povratak na noćenje
Zahtjevnost staze: teška zbog dugotrajnog, strmog i napornog uspona
Opis staze:
Početna točka uspona na najviši vrh Hrvatske je u selu Glavaš kod Kijeva. Na početnoj točki je i Planinarska kuća „Glavaš“ u kontejneru.
Od kontejnera, staza vodi uzbrdo po otvorenom terenu kroz nisko raslinje i kamenjar do srednjovjekovne utvrde Glavaš izgrađene u tijeku 14. i početku 15. stoljeća.
Utvrda se sastoji od kule i pripadajućih prostorija, a posebno je zanimljiva zbog očuvanosti kule i kruništa na njoj.
Od utvrde planinarska staza ulazi u visoku makiju, vijuga uz ograde i suhozide iznad Pekasove drage, a potom izlazi na otvoren teren i nastavlja po markiranoj i ugaženoj stazi do izvora. Uz stazu, na kamenoj stijeni je ispisana oznaka „voda“ i strelica koja upućuje na izvor.
Dalje se staza oštro uspinje po siparu Kobiljovače po serpentinama sve do izlaska na otvoreni i polegnuti travnatu visoravan na kojoj je raskrižje planinarskih putova. Ravno je planinarsko sklonište sa cisternom, a lijevo vodi direktnije prema vrhu. Markacija dalje ide malo travnatim, a malo kamenitim dijelovima staze, po otvorenom terenu, vijugajući oko vrtača, zatim kroz klekovinu na sam vrh.
Žig se nalazi u kamenu pored geodetskog stupa.
Vrh Dinare sastoji se od dvije podjednako visoke glavice, udaljene pedesetak metara. Jedna od njih označena je geodetskim stupom, a na drugome stoji pet metara visok metalni križ.
S vrha puca pogled u svim smjerovima, sjeveroistočno na Troglav i Konj, jugoistočno na Perućko jezero, južno na Kijevski Kozjak i Svilaju, a zapadno na Prominu.
Jednom posjetiti najviši vrh Hrvatske, za svakog planinara Hrvata, je posebno emotivan doživljaj.
3.dan
Za dan povratka možemo obići Izvor Cetine i Krčića, Kninsku tvrđavu ili izvor Zrmanje, ovisno o tome koliko ćemo biti umorni, dogovoriti ćemo na licu mjesta.
Oprema: Osobna planinarska oprema (klikni za detalje) prilagođena godišnjem dobu i planini.
HPD UČKA
27.05. PD Obruč organizira “Zelenu akciju” – čiščenje staza od Podkilavca prema Hahliću.
Okupljanje je u Dražicama na Trgu mlikarice – u centru – do 9:00 sati.
Tko želi doći, neka se javi Ivi Fiamengu sutra do 12:00, da se javi PD Obruč za ručak.
28.05. HPD Učka ide na 13. tradicionalni Memorijalni pohod na Korenski vrh (KT HPO 1101mnv) u organizaciji Planinarske udruge “Panos” – Kuterevo.
PRIJEVOZ JE OSOBNIM AUTOMOBILIMA.
POLAZAK je u 7.00 sati sa parkirališta Delta.
POVRATAK po dogovoru.
Molimo sve zainteresirane za vožnju da dođu na Deltu kako bi svi prijavljeni za izlet bili raspoređeni po autima.
Plan i program aktivnosti:
– Okupljanje je kod pl. kuće Poljani do 9 sati
– Jutarnje druženje uz čaj, kavu i domaće kolače
– Polazak prema dogovoru i uputama organizatora je najkasnije u 9:30 sati
– Za sve sudionike pohoda i goste organizator priprema kod pl. kuće ručak predviđen za 14:30 sati
Za sve detaljnije informacije nazvati na broj: 099/806-0360
Ažurirano 26. svibnja 2023. — 17:56
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme