Planinarski izleti za vikend 04.03. i 05.03.2023!

PD DUGA
05.03. Val Rosandra (Glinšćica) i Grotte Gigante
Vodič: Darko Popović
Polazak: autobusom u 6 i 30 h sa Trga bana Jelačića
Vrijeme hodanja: cca 5 h hoda.
Težina: kondicijski K1 – lagano. Manje od 5 sati hodanja; tehnički – T1- T1- Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala.
Oprema: uobičajna, prilagođena vremenskim uvjetima, toplije se obući.
Osobni dokument, pl.iskaznica ovjerena za tekuću godinu.
Udio u trošku prijevoza: 10€
Opis: Val Rosandra (Glinšćica) – je prirodni rezervat koja je ime dobila po rijeci Rosandri (talijanski) ili Glinšćica (slovenski). To je rijeka koja je većim dijelom ponornica te je svojim tokom napravila prekrasne vodopade, malena jezera, a litice učinila rajem za penjače. Utječe u Jadransko more pored Trsta. Glavni ulaz u prirodni rezervat je mjesto Bagnolli della Rosandra (Boljunec). Iz središta mjesta kreće se pješice do Il Rifugio Mario Premuda (planinarska kuća koja je sagrađena na najnižoj nadmorskoj visini u Italiji) od kuda vode dvije staze – pješačka i biciklistička. Na taj način može se napraviti kružna tura po Tršćanskom krasu koja traje 4 h hoda, a visinska razlika je 320 m.
Lokalni gastro specijaliteti su maslinovo ulje, med i lokalna pastrva koja se može konzumirati u nekom od usputnih restorana (trattoria di Botazzo, Rifugio Premuda, Locanda Mario, trattoria al Pozzo). Na našem kružnom putu posjetit ćemo sljedeće zanimljive lokalitete:
• Botazzo (Botač) – malo selo na kraju puta sa restoranom gdje
se nekad nalazio granični prijelaz
• Resti dell’ acquedotto romano – ostaci rimskog vodovoda iz I
stoljeća
• Chiestta di Santa Maria in Siars- crkvica na jednom od vrhova
• Cascata del torrente Rosandra – vodopad od 36 m
• Rovine dei mulini – pored sela Botazzo ostaci mlinova
• Castello di Mocco – ruševine nekadašnjeg dvorca iz srednjeg
vijeka
Kratak opis puta: iz centra Boljunca po uskoj ulici upućujemo se prema planinarskoj kući do koje nam treba cca 800 m. Od tuda markiranim putem do ostataka rimskog vodovoda i dalje po dolini rijeke Glinšćice. Krećemo se do sljedeće znamenitosti – crkve Sv. Marije na Pečah i dalje po strmom putu na razglednu točku Comicijev turn odakle se pruža lijep pogled na Trst i Tršćanski zaljev. Vraćamo se nazad do crkvice i upućujemo dalje do slapa Supet i sela Botazzo (Botač). Na slovenskoj strani je žig. Iz sela se po uskoj šumskoj stazici uspinjemo do trase nekadašnje želj. Pruge Kozina-Trst i to tik do tunela. Usmjeravamo se prema Trstu, prolazimo dva tunela i vraćamo se prema planinarskoj kući usput se zaustavljajući na vidikovcu Mocco.
Grotte Gigante – je divovska spilja u području Tršćanskog krasa, u mjestu Borgo Grotta Gigante u općini Sgonico 1 km od Opicine i nekoliko km od Trsta. Njena središnja dvorana visoka je 107 m, široka 65m i dugačka 280 m te je najveća turistička spilja u svijetu i uvrštena je u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda 1995.g.
Otkrivena je 1840.g., a u turističke svrhe svoju primjenu ima od1908.g. Spilja se sastoji od velike i jedinstvene dvorane. Ulaz u spilju nalazi se na 275 m/nv, a dno spilje je na 155m/nv. Na dnu spilje je seizmografska stanica (otkrivanje i proučavanje potresa), a vani na ulazu u spilju je meteorološka stanica. Obilazak traje oko 1 h.Najimpresivniji stalagmiti u spilji su stup Roger visok 12 m, a procijenjena starost je 200 tisuća godina i stup Palma 8 m karakterističnog oblika. Približavajući se izlazu dočekati će Vas kostur Ursus speleus koji datira iz prapovijesti. Temperatura u spilji konstantna je tijekom cijele godine i iznosi 11 – 12ᵒ C.
Muzej speleologije je u blizini pećine, a osim speleoloških, geoloških i paleontoloških nalaza sadrži i vrijedne arheološke nalaze.
Ulaz je u 15, 15 i 30 ili 16 h. Za skupinu veću od 25 osoba ulaznica je 12 €.
Pridružite se ovom prekrasnom izletu, a za žene to je duhovni dar i doživljaj koji Vam poklanja vaš vodič, biti ćete ispunjeni više od očekivanja i Trst ( kao i njegova okolica) za Vas neće biti više samo mjesto kamo se išlo u shopping.

PD KAMENJAK
05.03. 42. pohod „Žene u planinu“
Polazak: u 6.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg
Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5 sati hoda
Opis:
Četrdeset i drugi pohod ŽENE U PLANINU organiziramo u tršćanskom kraju Gorskog kotara.
Okupljamo se u našoj planinarskoj kući “Frbežari” u Tršću.
Zatim krećemo ugodnom planinarskom rutom Gorski Lazi (zaselak Vrhi) – grebenom do Petrinskih stijena – meteorološka postaja Parg – Tropetarska stijena – Križeva draga – izvor Čabranke – centar Čabra.
Nakon planinarenja i razgledavanja Čabra, autobusima se prebacujemo do restorana na ulazu u NP Risnjak u Crnom Lugu, gdje uz ručak nastavljamo druženje.
Za ručak možete odabrati vege fažol (4,50 €), fažol s kobasicom (6 €) ili bez kobasice (5 €), savijaču (3,58 €). Plaća se za stolom u restoranu.
Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: prijevoz 13 €, (uplate na račun ili u tajništvu)
Prijave: u tajništvu Društva do 21.02.2023.
Oprema: osnovna planinarska oprema, članska iskaznica s markicom za 2023. godinu
Vodiči: Žarko Fištrek (+385 91 598 52 32)
HPD PLATAK
05.03. U susret Danu žena: špilja Zijavica, mitsko selo Trebišće
08:00 sati Jelačićev trg
Predviđeno trajanje hodanja: jedinstvena grupa, trajanje oko 6 sati
Opis puta: Polazak u 8 sati s Jelačićevog trga. Vožnja na relaciji Rijeka – Mošćenićka Draga. Naše hodanje nas vodi preko mjesta Obrš do špilje Zijavice od koje se pruža prekrasan pogled na Kvarner. Nastavljamo do mitskog sela Trebišće, skrivenog u dubini kanjona.
Prema tempu hoda pravimo pauze.
Zahtjevnost izleta – težina staze: tehnički nezahtjevna, oko 6 sati hoda
Planinarska oprema: Planinarska odjeća i obuća prilagođena godišnjem dobu.
Udio – prilog u cijeni prijevoza: autima – 5 € (kotizacija)
Prijave i informacije: Informacije i prijave za izlet kod vodiča na tel. 091/7229799 ili u prostoru društva, petkom od 18-19 sati
Vodiči: Zoran / Jadranka
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
04.03. Brašćine – Martinovo Selo
Sastanak na okretištu linije br. 4 (Pulac) u 9:00 sati, autobusna linija br. 4.
Povratak po dogovoru u poslijepodnevnim satima.
Staza nije zahtjevna.
Vodiči: Jovo Pantoš, Željko Kokotović i Mićo Pantoš
PD TUHOBIĆ
05.03. Plešivica
Polazak: 10 sati u selu Lipa pored muzeja
Povratak: oko 16 sati
Prijevoz: osobni automobili – dogovor u Viber grupi TUHOBIĆ – SLIKE ili individualno
Udio u prijevozu: u dogovoru sa vozačem
Vodič: Damir 098338005
Zahtjevnost: Tehnički i kondicijski nezahtjevno
PLEŠIVICA je 771 metar visok i vrlo slikovit vrh nedaleko Lipe, sela poznatog po strašnoj sudbini iz 2. svjetskog rata. Do vrha se može „ravno uzbrdo” a može i putom koji kružno obilazi vrh dok nas ne dovede na vršnu visoravan s prekrasnim pogledima na Lisac, Alpe, Kvarnerski zaljev. Krenut ćemo tim putom i u jednom trenutku umjesto da produžimo prema Škalnici okrenut ćemo se prema zapadu i blagim usponom stići do, pomalo sakrivene u niskoj šumi, vršne piramide. Tako je i upisna knjiga ali nema pečata.
S vrha pruža se prekrasan pogled na Učku, Ćićariju i kvarnerske otoke, a samo dva tri kilometra dalje već je Slovenija.
Izlet je pogodan za seniore, roditelje s djecom najrazličitijeg uzrasta, za sve koji se žele malo razgibati prije nedjeljnog ručka…
PLAN IZLETA:
10,00 – okupljanje u selu Lipa (pored muzeja – nedjeljom je zatvoren ali možda uspijemo…)
10,10 – ako nema Muzeja idemo prema vrhu – stotinjak metara po asfaltu, potom bijelom cestom (za Lisac) a onda od sedla kolskim putom prema vrhu.
12,00 – 12,30 – dolazak na vrh uz povremena razgledavanja, slikavanja, obilazak lovačke čeke, hranilišta (jasla) za jelensku i srneću divljač. Ne žuri nam se.
13,00 – povratak prema Lipi
14,00 – šetnja po mjestu, obilazak spomen obilježja na otvorenom
14,30 – 15,00 – povratak za Rijeku
Oprema: Osobna planinarska oprema (klikni za detalje) prilagođena godišnjem dobu i planini. Hrana iz ruksaka
PD UČKA
05.03. Dan žena – okolica Tršća (PD Kamenjak)
Ažurirano 3. ožujka 2023. — 11:13
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme