Planinarski izleti za vikend 07.01. i 08.01.2023!

PD DUGA
08.01.2023. Novogodišnji pohod na Špičasti vrh (Palačinka pohod)
VODIČI: PD Vršak, Brod Moravice
POLAZAK: autobusom u 8,30h sa Jelačićevog trga
POVRATAK: prema dogovoru
STAZA: lagana
OPREMA: uobičajena planinarska, planinarske cipele OBAVEZNE. Hrana iz naprtnjače,dovoljno tekućine,osobna, planinarska i zdravstvena iskaznica.
CIJENA: 12€ (90kn)
Otkazivanje prijave u posljednjih 48h ima za posljedicu podmirenje cijene prijevoza (ako se ne nađe zamjena).
OPIS:
Kamo nakon novogodišnjih praznika?
Hodati na svježem goranskom zraku!!
PD Vršak poziva Vas na već tradicionalni Novogodišnji pohod na Špičasti vrh ili na već dobro poznati Palačinka pohod!
Provedite ugodno nedjeljno druženje uz laganu stazu i doživite prekrasan pogled na Kupsku dolinu sa Špičastog vrha 702m.
Okupljanje u Moravičkim Selima kod crkve, nedaleko od Brod Moravica, od 09.30 – 10.00.
Trajanje pohoda: Moravička Sela – Špičasti vrh: 45 min.
Akontacija 7€ koja uključuje piće dobrodošlice, naš suvenir “Palačinka pohoda”, dvije palačinke, kuhano vino ili čaj.
Vjerojatno zbog prognoze, imamo mali broj prijavljenih za autobus. Ali u osobnom aranžmanu ili vlakom možete se pridružiti pohodu.
Vlak ide s kolodvora Rijeka u 7,35h, stiže u B.Moravice u 9.15h
Povratak iz Moravica: u 16,43h, stiže u Rijeku u 18,19h
Cijena karte u jednom pravcu je 6,85€ (18,19kn)
Ili predlažemo, ako vam se ne ostaje doma, da se pridružite 22.tradicionalnom pohodu na Pliš u organizaciji PD Pliš, Klana. Poziv slijedi.

PD KAMENJAK
08.01.2023. Klek (ogulinski) 2023. – POPUNJENO
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg
Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 3-5 sati hoda
Opis:
Grupa A: Uspon od sela Puškarići do planinarskog doma “Klek” (1000 m) – oko 2,5 sata hoda
Grupa B: Uspon od Bjelskog do planinarskog doma “Klek” (1000 m) – oko 1 sat hoda
Klek je istaknuta planina na rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina. To je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj. Ima oblik 3-4 km dugog hrpta strmih strana, na čijem vrhu je 200 metara visoka stjenovita glava. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klekova stijena ispod vrha bila je prva škola hrvatskih alpinista i u njoj je izveden velik broj prvenstvenih penjačkih uspona.
Grupa A:
Ova grupa ide težom stazom koja započinje u Puškarić Selu kod Molinarijevog mosta. Od mosta prolazimo kroz selo te se šumskim stazama, a kraćim dijelom prelaskom asfaltiranom cestom Puškarići – Bjelsko, uspinjemo prema vidikovcu Golubinac. S vidikovca se pruža predivan pogled na Klek koji je odlična pozadina za fotografiranje. Od vidikovca nastavljamo Ferdinom stazom pored kamenoloma, lijepim obroncima te slijedi strmiji uspon prema planinarskom domu “Klek” gdje se, podno doma, spajamo na stazu koja kreće iz Bjelskog. Ovisno o vremenskim uvjetima, nakon kraće pauze slijedi uspon na sami vrh Kleka koji od doma traje otprilike 30′.
Grupa B:
Ova grupa nastavlja autobusom do Bjelskog odakle započinje tradicionalni uspon prema planinarskom domu “Klek”. Ovaj uspon razmjerno je strm, ali je najkraći. Nakon otprilike 50′ uspona kroz šumu stiže se do planinarskog doma “Klek” pod vršnom stijenom. U domu se odmara dok ne dođe grupa A pa se, oni koji žele, mogu priključiti grupi A pri usponu na sam vrh.
Uspon od doma na sam vrh traje 30′, a na usponu se treba mjestimično koristiti i rukama (postavljene su sajle za osiguranje). Uspon na vrh može biti za kišnog vremena ili po snijegu vrlo opasan. Na vrhu treba izbjegavati približavanje rubu stijene jer to može biti pogibeljno.
S vrha se pružaju lijepi vidici prema Ogulinu i jezeru Sabljacima, Bjelolasici, a pogled posebno privlače slikovite stijene Klečice.
Nakon povratka u dom:
Oko 13-14 sati spuštamo se svi zajedno za Bjelsko te nastavljamo put za Ogulin. Svi zainteresirani posjećuju Zavičajni muzej u Ogulinu gdje se, između ostalog, nalazi i alpinistička zbirka. Unutar zbirke se nalazi obvezni žig za Hrvatsku planinarsku obilaznicu. Žig se može dobiti kod kustosa Zavičajnog muzeja u Frankopanskoj tvrđavi. U slučaju da je muzej zatvoren, treba se fotografirati ispred muzeja ili u dnevnik HPO-a utisnuti metalni žig koji se nalazi na stijeni sa spomen-pločama stradalim alpinistima u dvorištu pored dvorca.
Ogulin je za planinare važan jer je odavde 1874. godine započeo razvitak hrvatskog planinarstva i alpinizma. U ogulinskom Zavičajnom muzeju smještena je alpinistička zbirka, a osim nje posebno su zanimljivi spomen soba književnice Ivane Brlić-Mažuranić i prostorija u kojoj je mjesec dana bio zatočen Josip Broz Tito. U alpinističkoj zbirci mogu se vidjeti zanimljivi izlošci poput dnevnika i cipela prvih penjača na Kleku, kamen s vrha Mount Everesta koji je donio Stipe Božić, dokumenti i slike s hrvatskih himalajskih ekspedicija i drugo.
Nakon razgleda, ako prilike dozvole, idemo do mini sirane Mišćević u Josipdolu (oko 12 km od Ogulina) na degustaciju sireva i piće dobrodošlice. Sirevi se mogu kupiti u dotičnoj sirani.
Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 13,30 € (100 kn)
Prijave: u tajništvu Društva do 04.01.2023.
Oprema: Obvezna prikladna odjeća i obuća za zimske uvjete. Za uspon na vrh preporučamo dereze + štapove ili dereze + cepin.
Napomena: Hrana iz ruksaka. U planinarskom domu moguće naručiti piće. Cijena ulaznice za muzej je 2,20 eura (od 1.1.2023.).
Vodiči: Žaklina Šupica, Boris Kurilić
HPD PLATAK
08.01.2023. Tragom prvog planinarskog izleta CAI Fiume, 2. Pohod na Luban
Predviđeno trajanje hodanja: Jedinsvena grupa, trajanje od 3 sata
Opis puta: Vodimo vas na jedan zanimljiv, kratki i lagan izlet u blizini Rijeke. Izlet ima povijesnu notu i ponovit ćemo izlet koji su planinari prošli prije više od 130 godina.
Zahtjevnost izleta – težina staze: Lagana staza, oko 7 km u jednom smjeru. Visinska razlika manja od 500 m.
Planinarska oprema: Planinarska odjeća i obuća prilagođena godišnjem dobu.
Udio-prilog u cijeni prijevoza: 20,00 kn kotizacije za izlet
Prijave i informacije: Informacije i prijave za izlet kod vodiča na tel. 091/7229799 ili u prostoru društva petkom od 18-19 sati
Vodiči: Zoran, Jadranka …
PD PLJUSAK
08.01.2023. 22. tradicionalni zimski pohod na Pliš (933 m.n.v.)
Kao i svake godine, prvi izlet. Idemo autima od Decathlona u 8,00.
Broj isti kao i lani: 091 765 52 00
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
08.01.2023. Planinarska nova godina Klek
I ove godine u nedjelu 8.1.2023. pridružiti ćemo se organiziranom pohodu na Klek s ciljem sudjelovanja na tradicionalnoj proslavi Nove godine.
PLAN IZLETA:
Okupiti ćemo u 10:00h u selu Bjelsko na cesti Ogulin – Jasenak. Uspon je strm, ali je najkraći. Nakon 50min uspona kroz šumu stiže se do planinarskog doma Klek pod vršnom stijenom. Tamo ćemo se pridružiti organiziranoj proslavi. Za sve koji žele, nastaviti ćemo uspon do samog vrha koji traje 30min ukoliko nam vremenske prilike to dozvole.
Oko 14 sati spuštamo se za Bjelsko te nastavljamo put za Ogulin i Rijeku
PRIJAVA ZA IZLET: putem vibera u grupi “Tuhobić” ili preko linka.
OPREMA: Obuća i odjeća za hladnije vrijeme s mogućnošću kiše (kabanica ili najlonski pončo u ruksaku) ili snijega, gamašne su također poželjne, u autu rezervna suha odjeća, štapovi (dobro će doći na usponu i silasku).
DOPUNA: Izlet će se odgoditi samo u slučaju većeg nevremena – pratiti obavijesti (Viber/FB) tijekom subote!
Malo kiše nas neće omesti
PD UČKA
/
Ažurirano 6. siječnja 2023. — 10:29
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme