Planinarski izleti za vikend 03.12. i 04.12.2022!

PD DUGA
04.12. Ponovo otkazujemo Koranski planinarski put i stazu Aurania, koja je trebala biti zamjenski izlet, zbog lošeg vremena (kiša, blato).
PD KAMENJAK
04.12. Staza kamenih stupi – Vidikovac Pridva
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5 sati hoda
Opis:
“Staza kamenih stupi” je “oživljeni” stari put kroz brdo Klamarušu, nad selom Baretići u blizini Grižana. U minulim vremenima bio je poveznica naseljenih mjesta sa šumskim predjelima. Duž staze otkriva se prekrasan krajolik te prirodni i kulturno-povijesni spomenici (sakralni objekti, gradina…).
Riječ je o kružnoj stazi koja počinje i završava u centru Grižana. Duga je oko 10 km, savladava 380 m visinske razlike kroz preko 1300 isklesanih ili ugrađenih u stijene kamenih stepenica (stupi). Njome su, ali i drugim stazama na tom području (Zabral, Bačvica…), stanovnici vinodolskih sela nosili grožđe, smokve i trešnje, u II. svjetskom ratu i sol, te ih na području Gorskog kotara mijenjali za žito, krumpir i grah. Staza ulazi i u selo Gobići, inače rodno mjesto proslavljenog hrvatskog slikara minijatura Julija Klovića, u svijetu zvanog Michelangelo minijatura.
Nakon obilaska Klovićeva kraja, staza se penje do usjeka brda Klamaruše, gdje se nalaze dvije atraktivne špilje: Karlova peć gornja i donja, te izlazi na sam vrh planine na oko 600 metara nadmorske visine. Tu se nadovezuje na postojeću planinarsku stazu Litica prema vidikovcu Pridva, otkuda se pruža predivan pogled na okolicu i Tribaljsko jezero, te se otuda s druge strane vraća prema polazištu u mjestu Grižane.
Nakon planinarske ture možemo po želji posjetiti i muzejsku zbirku “Kuću Klović” koja se nalazi u Grižanama. Ulaznica u muzej iznosi 30 kuna.
Nakon okrijepe u lokalnom kafiću krećemo prema kućama.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 30 kn na osnovu 4 osobe u automobilu – 35 kn na osnovu 3 osobe u automobilu – daje se vozaču
Prijave: u tajništvu Društva do 29.11.2022.
Oprema: Standardna planinarska oprema sukladna vremenu, čeona lampa, hrana iz ruksaka
Napomena: Obavezno kod prijave napomenuti ide li se sa svojim automobilom.
Vodiči: Mirta Grandić (+385 92 266 17 12)
HPD PLATAK
04.12. Slavnik 1028 m
08:00 sati s Jelačićevog trga
Predviđeno trajanje hodanja: 4 – 5 sati ukupnog hoda
Opis puta: Okupljanje i polazak u 8,00 sati s Jelačićevog trga. Usputno zaustavljanje na jutarnjoj kavi. Dolazak u mjesto Podgorja gdje započinje naša planinarska tura laganim usponom dijelom po makadamskoj cesti, a dijelom po planinarskom putu. Do vrha se hoda 2,0 sata po markacijama. Na vrhu je pl. dom gdje se možemo okrijepiti hranom i pićem. Nakon odmora u domu cca 1 sat, povratak je do mjesta Prešnica gdje nas čeka autobus, položenijom stazom cca 2 sada hoda. Odlazak u BURJU na roštilj. Predviđen dolazak u Rijeku oko 19,30 sati.
Zahtjevnost izleta – težina staze: Lagano, tehnički nezahtjevno
Planinarska oprema: Uobičajena planinarska oprema primjerena vremenu i godišnjem dobu.
Udio-prilog u cijeni prijevoza: 150,00 kn
Informacije i uplata: Jadranka 091/7229799, Anita 098/9358152 ili u prostorijama Društva (Korzo 2A/III), petkom od 18-19 h
Vodiči: Jadranka / Anita
Napomena: Prehrana iz ruksaka ili ponude nekog od ugostiteljskih objekta “Burja”.
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
/
PD UČKA
04.12. PLATAK – Primorski Klek (1210 mnv)
Prijevoz: osobnim automobilima ili prigradskim autobusom br. 12 B koji kreće sa Delte za Platak u 9,00 sati (linija spada u Zonu 4)
Okupljanje planinara je na velikom parkingu na Platku do 10 sati odnosno do dolaska autobusa na Platak
Povratak po dogovoru odnosno autobusom sa Platka u 17,10 sati,
Težina staze: Oko 5 sati hoda, tehnički nezahtjevna, kondicijski umjereno zahtjevno (zavisi od količine snijega na stazi)
Vodiči: HPD UČKA
Oprema : uobičajena planinarska prilagođena vremenskim prilikama za zimsko vrijeme
Ažurirano 2. prosinca 2022. — 10:13
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme