Planinarski izleti za vikend 18.06. i 19.06.2022!

PD DUGA
19.06. Planinarski put Godača: Majerovo vrilo-Veljun (1013m)
Vodič: Dragica Šulentić (099 846 9771)
Polazak: u 7h s Jelačićevog trga Vrijeme hodanja: cca 5,30h hoda sa pauzama Težina: kondicijski K2 – umjereno teško 5h hoda
Tehnički – T1, nezahtjevno
Visinska razlika: 553m
Oprema: uobičajna, prilagođena vremenskim uvjetima, uz dosta tekućine
Udio u trošku prijevoza: 80kn (na bazi 40 sudionika) Otkazivanje prijave u posljednjih 48h ima za posljedicu podmirenje cijene prijevoza (ako se ne nađe zamjena).
Prijave: tajnici, uz obavezno izjašnjavanje za ručak (ako da, koji jelovnik)
Opis: Polazna točka planinarskog puta Godača je u neposrednoj blizini Majerovog vrila i lovačkog doma, na raskrsnici je raspelo i info ploča, nadmorske visine 460m. Put se penje do vidikovca sa kojeg se pruža prekrasan pogled na Gacku dolinu i Sjeverni Velebita. Odatle idemo na sami vrh Veljun (1013m) koji je udaljen 30 min. hoda.
Vraćamo se do Majerovog vrila, gdje ćemo obići vrilo i stare mlinove.
Iza toga odlazimo u Čoviće na ručak.

PD KAMENJAK
19.06. Staza sv. Silvestra od Boruta do Draguća
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: lagana staza
Trajanje: oko 5 sati hoda
Opis:
Molimo sve članove koji imaju auto da u njemu dođu na Deltu i da to kažu u prijavi za ovaj izlet.
Okupljeni na željezničkoj stanici u Borutu oko 8.30 sati krećemo stazom sv. Silvestra prema crkvi sv. Mihovila na borutskom groblju. Staza je nazvana po crkvi koja je stajala uz put prema Draguću, ali se danas od nje gotovo ništa ne vidi. Uzbrdo se penjemo prema prvom vidikovcu s kojeg ćemo ugledati panoramu Borutskog potoka, zvonike Lindara, Gračišća, Gologorice, a potom Učku i Hum. Putem će nas s desne strane pratiti prastari suhozid koji je dijelom od 1525. do 1797. bio granica između austrijske i venecijanske Istre. Nastavit ćemo prema najvišem dijelu središnje Istre, gradine Stari Draguć na 503 m, od kuda se staza zaobilazno vraća na stazu prema Draguću. Stoga, ako je netko umoran i osjeća se ugodno u društvu “čuvara starog Draguća” (hrastovi prekriveni ”biskama”), tu će nas pričekati. U Draguću ćemo uživati u panorami i pogledati originalne crkvene freske. Nakon odmora vraćamo se malo istom stazom te se potom odvajamo prema selu Grdinići i Borutu.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 50 kn, plaća se vozaču u autu
Prijave: u tajništvu Društva do 14.06.2022.
Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Kod prijave naznačite da li ćete voziti, zbog organizacije prijevoza.
Vodiči: Iva Reisz
HPD PLATAK
17.-19.06 (pet-ned) Vučko trail Bjelašnica (Sarajevo BIH)
19.06. Tigrova pot (SLO)
08:00 sati, Jelačićev trg
Predviđeno trajanje hodanja: Grupa A: 5 sati hoda, Težina staze: lagana
Opis puta: Dva mala kršna sela pokraj Kozine, Ocizla i Beko, u krug su povezana izuzetno slikovitom stazom kroz izvornu kršnu prirodu. Mještani su ga posvetili sjećanju na grupu Tigar (TIGR) iz Ocizle, koja je odoljela fašizmu prije Drugog svjetskog rada.
Staza je lijepo označena markacijama koje vode pored brojnih izora, potoka i slapova, kraj špilja i ponora. Na ovoj stazi susret ćemo i prirodni most koji oduševljava divljom, netaknutom prirodom i bujnom vegetacijom.
Po želji roštilj u restoranu Buri nakon izleta.
Udio-prilog u cijeni prijevoza: 120,00 Kn
Prijave i informacije: U prostorijama Društva (Korzo 2A/III) ili Bistričić Anita 098/9358152
Vodič: Grupa A: Anita Bistričić & Jadranka & Igor
PD PLJUSAK
16,17,18.06. Vogel-Bohinj-Slovenija
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
19-24.06. Šibenski arhipelag brodom – Krka, Kornati, Telašćica
Otok Žirje, NP Kornati-vanjskim i unutarnjim kanalom, rubni dio parka Telašćica, jugozapadni dio Dugog otoka-klifovi, svjetionik Sestrice, Murter i NP Krka
1. termin 19.06.-24.06. 2022. godine
Prijevoz do Dugog Rata je u vlastitom aranžmanu.
Vodić za oba izleta je gosp Ivan Mohač (mobitel 0995923583, kućni tel 051281741)
Cijena izleta je 65 Eura po danu, ukupno 390 Eura.
U cijenu je uključeno 6 punih pansiona; doručak, ručak, večera, piće; vino, voda, sok, voće, kava.
1.DAN 19.06. NEDJELJA
Okupit ćemo se oko 8:00 sati ujutro kod autobusnog kolodvora u Dugom Ratu. Piće dobrodošlice, upoznavanje sa kapetanom Rene-om i posadom broda. Ukrcaj na MB Istok i smještaj u dvokrevetne kabine. Parkiralište za vozila je osigurano u lučici Dugi Rat.
Po smještaju i upoznavanju broda oko 9:30 sati plovimo Splitskim kanalom uz obalu otoka Čiovo, pa Driveničkim kanalom prema otoku Žirje. Planirani dolazak je oko 14 sati gdje ćemo i prenočiti.
2.DAN 20.06. PONEDJELJAK
Nakon doručka plovimo u pravcu NP Kornati (ovisno o vremenskim prilikama plovimo vanjskim ili unutarnjim kanalom).
3.PREOSTALI DANI 21.06. UTORAK – 24.06. PETAK
Pošto je teško precizno predvidjeti svaki trenutak u prekrasnom akvatoriju Kornatskih otoka, otočića i hridi, pustiti ćemo da nas na ovom putovanju ljepota okoliša, tog kamenog biserja Jadrana vodi i određuje gdje ćemo zastati, gdje ćemo noćiti, pa ćemo svaki slijedeći dan planirati na licu mjesta.
Kornatima plovimo do svjetionika Sestrice gdje je osiguran razgled svjetionika.
Nakon razgleda svjetionika plovimo do kamenog škoja Tanjurić, pa do svima poznatih stijena-klifova Dugog otoka koje čine Park prirode Telaščica. Park prirode Telaščica nažalost nećemo posjetiti osim njegovog rubnog dijela. Razlog su administrativne poteškoće jer Park prirode traži da brodar ima godišnji ugovor. Napuštamo rubni dio Telaščice i plovimo uz otok Žut i otok Murter prema Šibenskom kanalu. U Šibeniku ćemo posjetiti (prema želji putnika) dva spomenika pod UNESCO-vom zaštitom; katedrala Sv. Jakova i tvrđava Sv. Nikole. Nakon razgleda plovimo u pravcu Skradina gdje napuštamo brod. Slijedi razgled Skradina, prijevoz brodicom do Skradinskog buka i šetnja južnim dijelom NP Krka.
Zadnji dan je povratak u Dugi Rat oko 16:00 sati.
DODATNE INFORMACIJE
Po Kornatima ćemo pješačiti, popeti se na najviši vrh otoka Kornat, posjetiti suhozidne križeve stradalim vatrogascima.
Svatko dolaskom na brod potvrđuje psihofizičku spremnost za šestodnevno krstarenje.
OPREMA: ručnik za plažu, kupaći kostim, pokrivalo za glavu , sunčane naočale, krema za sunčanje, papuče za plažu, tablete protiv morske bolesti, čvrste tenisice za planinarenje, toplija odjeća za slučaj nevere i valjana planinarska iskaznica.
INFORMACIJE ZAPOVJEDNIKA BRODA
Zapovjednik može u skladu s vremenskim prilikama na moru a zbog sigurnosti putnika promijeniti ili otkazati predviđenu rutu. U tom slučaju pronaći će se u dogovoru sa vodičem i kapetanom najpovoljnija alternativna ruta. Za vrijeme boravka na brodu odluke zapovjednika se moraju poštovati. Zbog skučenog prostora u brodskim kabinama preporučuje se ne pretjerivati sa osobnom prtljagom.
PD UČKA
U četvrtak 16.06. dolaze nam u posjetu planinari PU Panos Kuterevo. Okupljanje je na Poklonu do 9,30 sati, a onda zajednički odlazak na Vojak. Prijevoz osobnim automobilima.
U nedjelju, 19.06. HPD Učka ide na vrh MEDVIĐAK (1027 mnv) i DEDOMIR (701 mnv) Okupljanje je do 8,00 sati kod kafića Millenium u Hreljinu, a prijevoz osobnim automobilima.
Ažurirano 15. lipnja 2022. — 22:16
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme