Planinarski izleti za vikend 11.06. i 12.06.2022!

PD DUGA
12.06. Kanjon Vintgar – Ojstrica iznad Bleda (611 m) – Mala Osojnica (691 m)
Vodič: Darko Popović (099/352 0807)
Polazak: u 6 h sa Jelačićevog trga. Usputne stanice: preko puta ZTC-a, stadion Kantrida i ex Panorama.
Vrijeme hodanja: cca 3,5 h efektivnog hoda
Težina: kondicijski K1 – Lagano. Manje od 5 sati hodanja; tehnički – T2- umjereno zahtjevno. Hodanje i povremena upotrebu ruku. Lagano penjanje.
Oprema: uobičajna, prilagođena vremenskim uvjetima,
Udio u trošku prijevoza: 120kn
Ulaznica: 10€
Opis:
Kanjon Vintgar (Bledska klisura ili Soteska Vintgar) – isklesala je rijeka Radovna samo par kilometra dalje od jezera Bled, u Nacionalnom parku Triglav. Danas je to jedna od najpopularnijih destinacija u okolici Bleda, pa ipak – mnogi posjete Bled ne znajući što je iza ugla. Kanjon je ponegdje visok od 50 do 100 metara. Kroz kanjon prolazi drvena šetnica koja na više mjesta mostićima prelazi s jedne na drugu stranu rijeke. Staza je dosta uska, uglavnom je ravna, a kako su ovdje česte gužve, napravili su da je jednosmjerna. U kanjonu ćete šetati pokraj brojnih vodopada, prirodnih bazena i brzaca i uživati u nestvarno lijepoj zeleno smaragdnoj boji skroz prozirne vode. Na izlazu iz kanjona je kafić-restoran i suvenirnica. Od tog izlaza idemo pet minuta do 13 metara visokog slapa Šum. Slap je najbogatiji vodom u proljeće, kada se topi snijeg s okolnih planina. Jedini je vodopad na rijeci u NP Triglav. Na izlazu iz kanjona je brana i kameni lučni most kojim i dan danas prolazi vlak. Most je izgrađen 1906. godine, a prelazi 53 metra širok kanjon na visini od 33 metra. Kako je staza kroz kanjon Vintgar jednosmjerna, nakon izlaska iz kanjona slijedi povratak do parkinga. Postoje dvije staze. Mi idemo stazom koja prolazi kroz selo Blejska Dobrava (dužina staze 4 km ili cca 2 h). Cijena ulaznice 10 €.
Ojstrica (611 m) – je kameni megalit, koji se uzdiže visoko nad Bledskim jezerom. Vršni uspon na Ojstricu je kratak i strm. Vrh nije previše prostran, ali dovoljno prostran da se na njemu nalazi klupica s koje se može promatrati prekrasna panorama na Bledsko jezero. Upravo ta klupica i slika vrha nalazi se na mnogim prospektima i reklamama za najljepše izlete po Sloveniji. Ojstrica, omogućava izvrsnu panoramu na Karavanke (Stol, Vrtača, Begunjščica …). Vrijeme hoda od ishodišta do vrha Ojstrice je 30 min. Vraćamo se kružno preko Male Osojnice (691 m) narednih 30 min. koja je također lijepa razgledna točka.
Nakon ture razgledavanje i šetnja uz jezero na Bledu.

PD KAMENJAK
11.06. Baška – Mjesečev plato – Diviška
Polazak: u 7.15 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 8 sati hoda
Opis:
Molimo sve članove koji imaju auto da u njemu dođu na Deltu i da to kažu prilikom prijave.
Dolaskom u Bašku krećemo sa parkirališta u 9 h. Uspon pored crkve Sv. Ivana do Mjesečevog platoa. Uspon nas dalje vodi preko starih i novih mrgara do Lokve Diviška. Sa vrha Diviške spuštamo se istim putem do lokve Kalić i uspona na Hlam. Sa Hlama se spuštamo prema Jurandvoru i na raskršću ispod Zakama spuštamo se u Jurandvor. U Jurandvoru ovisno o vremenu i umoru postoje dvije opcije. Prva da se ravno vraćamo u Bašku. Druga da obiđemo svetište Majke Božje Goričke. Ova druga zahtjeva još 45 minuta hoda. U popodnevnim satima povratak u Bašku.
Na navedenom izletu ćemo ovjeriti nekoliko kontrolnih točaka Camino Krka. Svi zainteresirani mogu kupiti za 10 kn dnevnike Camino Krk u PD Kamenjak.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 50 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 07.06.2022.
Oprema: Čvrste gojzerice, zaštita od sunca, kapa i zaštita od vjetra, min. 2 litre tekućine.
Napomena: Staza je zahtjevna jer se hoda po oštrom kamenjaru i obzirom na vrijeme godine trebalo bi biti vrlo toplo.
Vodiči: Igor Korlević (+385 91 256 66 11)
HPD PLATAK
11.06. 4. Pohod na Snježnik
Predviđeno trajanje hodanja: Tradicionalni pohod HPD “Platak”
Opis puta: Okupljanje sudionika i prijave do 9,30 sati ispred doma Sušak organizatoru pohoda. U 10,00 sati polazak prema vrhu Snježnik s vodičima HPD “Platak”. Predviđeni povratak ispred doma Sušak u 14,00 sati. U domu moguća konzumacija hrane i pića po pristupačnim cijenama. Druženje sudionika uz muziku ispred doma na parkingu.
U sklopu pohoda održati će se TROFEJ PLATAK, orijentaciono–poučna vježba snalaženja u prirodi u traženju KT, koje će prijavljene grupe dobiti na početku takmičenja.
Zahtjevnost izleta – težina staze: Grupa A: nezahtijevna, kondicijski srednje teška, ukupno 4,00 sata hoda, visinske razlike 385 m, polazak od doma Sušak 1120 m u 10,00 sati, preko “grebena” do vrha Snježnik 1505 m. Povratak preko “grla” do doma Sušak.
Grupa B: nezahtijevna, kondicijski lagana prilagodljiva grupi, jedna od šetnica na Platku s vodičima HPD “Platak”
Planinarska oprema: Planinarske cipele, odjeća shodno najavljenim vremenskim uvjetima.
Udio-prilog u cijeni prijevoza: AUTOTROLEJ Rijeka-Platak-Rijeka s DELTE
Prijave i informacije: Za pohod: JADRANKA 091/7229799
Za Trofej Platak: ANITA 098/9358152
Vodiči HPD “Platak”
PD PLJUSAK
12.06. Trofej Platak, akcija HPD Platak – 4. Pohod na Snježnik
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
/
PD UČKA
U nedjelju, 12.06. HPD Učka ide na KLEK (1181 m) i pridružuje se 19. pohodu Goranski planinarski put u organizaciji Hrvatsko planinarsko društvo “ZAGREB-MATICA”.
Prijevoz: osobni automobili
Okupljanje: od 9,30 do 10,00 sati – Bjelsko (na cesti Ogulin-Jasenak)
Ažurirano 10. lipnja 2022. — 20:38
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme