Planinarski izleti za vikend 05.02. i 06.02.2022! 

PD DUGA
06.02. Kožljak – Šikovac (780 m) – Sisol (835 m) – Kalić (712 m) – Plomin (Grebenska tura)
Vodič: Darko Popović (099 352 0807)
Polazak: autobusom u 7 h sa Trga bana Jelačića
Vrijeme hodanja: cca 5 h efektivnog hoda ne računajući pauze.
Težina: kondicijski K2 – Umjereno zahtjevno. 5-7 sati hodanja; tehnički – T2- Umjereno zahtjevno. Hodanje i povremena upotreba ruku. Lagano penjanje. Oprema: uobičajna, prilagođena vremenskim uvjetima, toplije se obući.
Osobni dokument, pl.iskaznica ovjerena za tekuću godinu.
Napomena: pohod NIJE za osobe manjih kondicijskih i motoričkih sposobnosti.
Cijena: 80kn
Opis:
Vrh Sisol (835 m) je stjenovit vrh strmih strana koji dominira u južnom dijelu hrpta Učke, tamo gdje se hrbat sužava u oštar greben. Na istarsku se stranu Sisol ruši strmim stijenama prema Čepićkom polju, a s kvarnerske strane kao odrezan tone u more.
Šikovac (780 m). S vrha se lijepo vidi more, Istra i najviši vrh Učke-Vojak.
Staza: Kožljak – Šikovac -Sisol – Kalić – Plomin
iz Kožljaka ulijevo, slijedi uspon na razgledni greben, pa kratki spust na odmorište (stol, klupe) i završni uspon na vrh Šikovac 780 m. Tu je (tuljac, upisna knjiga, pečat), nakon koje se produžuje do Provrtenica (prirodni otvor u stijeni kroz koji se pruža nezaboravan vidik na Čepić polje). Lijevi markirani put se odvaja za Brseč, a desno staza nastavlja po kamenjaru koji je obrastao visokom makijom prema vrhu Sisol. Penjanje po stijenama zahtjeva oprez. Vrh Sisola je označen betonskim blokom na kojem je planinarska oznaka. Nakon silaza s vršnog grebena staza vodi pobočjem Sisola, ispod vrhova Bukovo i Kalić, te blagom padinom na PP(protupožarni put) Zatreb. Ovdje ravno do grebena iznad Plomina, pa dalje vijugavim, a potom sve blažim spustom do Plomina, gdje završava naš izlet.

PD KAMENJAK
06.02. Zimski uspon na Risnjak
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 7 sati hoda
Opis:
Od planinarskog doma Sušak na Platku krećemo preko Cajtiga prema Velikom Risnjaku (1528 m). Ako uvjeti dopuste (bura i led), popet ćemo se i na sam vrh. Nakon kraćeg zadržavanja kod doma, vratit ćemo se preko Fratrovih dolaca na Platak.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 20 kuna vozaču
Prijave: u tajništvu Društva do 01.02.2022.
Oprema: Osnovna planinarska oprema, štapovi sa širokim krpljicama, gamaše, dereze i iskaznica s markicom za 2022. U slučaju visokog snijega potrebna dobra kondicija. Razmisliti o sudjelovanju! Dom na Risnjaku ne radi, ponijeti hranu i topli napitak.
Napomena: Molimo sve članove koji imaju automobil da njime dođu na parkiralište Delta kako bi članovima bez auta omogućili sudjelovanje u izletu. Molimo planinare da se pridržavaju epidemioloških mjera važećih na dan izleta.
Vodiči: Zdravko Scheibl
HPD PLATAK
06.02. Meja – Panoramska staza – Škrljevo
07:35 sati, Željeznički kolodvor Rijeka
Predviđeno trajanje hodanja: Trajanje oko 5 sati, visinska razlika 150 m
Opis puta: Polazak iz Rijeke u 7:35 do željezničke stanice Meja. Nastavljamo planinarskom stazom, laganim usponom na Svib, približno 1,15 sati hoda uz odmore. Na vrhu ćemo se zadržati cca 30 min za okrjepu iz ruksaka. Spuštamo se prema cesti Meja – G. Jelenje, na cesti kod “Dušanovih dvora” skrećemo na panoramski put za Škrljevo, uz kratke odmore. Iz Škrljeva za Rijeku vraćamo se prigradskim autobusom br. 25, u 15:15, ili kasnije u 16:33 sati.
Zahtjevnost izleta – težina staze: Staza nije zahtjevna, prilagođena svima koji bi došli na izlet.
Planinarska oprema: Planinarske cipele, zaštita od kiše ili sunca, zamjenska odjeća, štapovi za hodanje, te ostala oprema za jednodnevni izlet, ovisno o vremenskim uvjetima.
Cijene: 20,00 kuna (kotizacija). Cijena karte za vlak: 12,30 kn. Cijena busa 3. Zona: 16,00 kn. Kartu za vlak i bus kupuje svako pojedinačno.
Prijave i informacije: Igor (098/9836211, zaključno s 04.02.2022. u 19,00 sati
Vodiči: Zoran
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
06.02. Vrbnik (od vinarije Katunar) – Mali Hlam (446 m)
Mali Hlam jedan je od najviših vrhova otoka Krka, a kako se pod Velim Hlamom nalazi krčki deponij, to je Mali Hlam, niži pa metara, puno atraktivniji cilj.
Do M. Hlama mogućeje doći iz nekoliko pravaca, a mi smo odabrali onaj koji će biti dio naše buduće obilaznice.
PLAN IZLETA:
Okupljanje:
09,00 – 09,30 pokraj vinarije i podruma Katunar na rubu Vrbničkog polja prije ulaza u sam Vrbnik.
Polazak na uspon:
09,30 – prolazimo kroz polje Vrbničke žlahtine i potom planinarskim putom lagano uzbrdo do šireg kolskog puta.
10,00 – Na kolskom putu prvi kratki odmor, popravak opreme, pogled na Vrbničko polje i Vrbnik.
Nakon stotinjak metara po putu, okrećemo desno kroz makiju i kamenjar prema vrhu. Putje stm i kamenit, ali nije zahtjevan.
11,00 – dolazimo na vršni greben i nakon stotinjak metara spajamo se s putom koji ide od Treskavca. Malo dulji odmor (0,20 h).
11,20 – Obilazeći električni pastir idemo po škrapastom terenu prema vrhu kojega raspoznajemo po velikom televizijskom reflektoru koji usmjerava TV signal prema gradu Krku.
11,40 – na vrhu smo. Pogled pucana sve strane, Puntarska vala nam je pod nogama, Velebit put istoka, Učka na zapadu, cijeli Krk pred nama.
Ekipa koja postavlja stupove, baca se na betonažu malog stupa za žig. Ostali uživaju u drugim ljepotama.
Oko 12,30 ili prije ako ekipa sa stupom bude brza, spuštamo seprema Vrbniku, istim putom ili obilazno, koristeći stazu od Treskavca, ali ona nas može dovesti puno niže od Vrbničkog polja i naših automobila.
Cca 13,30 – 14,00 Uglavom kad stignemo do vinarije Katunar odlučujeo idemo li na žmulj u vinariju (može se i kupiti, nadam se da će raditi u nedjelju, pokoja boca) ili ćemo u Vrbnik na kafe. Blizu su nam i Punat i Krk pa doista ima izbora, ako se ima vremena i volje.
Ekipa za postavljanje stupova okuplja se kod vinarije Katunar u 08,30 i postavlja 1. stup. Poslije izleta će se na kolski put postaviti 2. putokazni stup
VODIČ: D. Konestra
PRIJAVA ZA IZLET: Na mobitel 098338005 Damir, putem vibera u grupi “Tuhobić” ili putem forme.
HPD UČKA
06.02. STAZA KAMENIH STUPI
PRIJEVOZ: osobni automobili
OKUPLJANJE je u Grižanama do 9,30 sati
PRIJAVE i dogovor oko prijevoza: IVO FIAMENGO, broj mobitela 091/929 8768
OPREMA: Osnovna planinarska oprema primjerena vremenskim prilikama
STAZA: po dogovoru u Grižanama,
– grupa A savladava 380 m visinske razlike kroz više od 1300 isklesanih ili ugrađenih u stijene kamenih stepenica (stupi),
– grupa B do Vidikovca
VODIČI: HPD Učka
Ažurirano 3. veljače 2022. — 21:50
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme