Planinarski izleti za vikend 08.01. i 09.01.2022! 

PD DUGA
09.01. – 21. Pohod na Pliš
Vodiči: PD Pliš, Klana
Prijevoz: osobni
Težina: tehnički nezahtjevno, srednje teško
Oprema: uobičajna, prilagođena vremenskim uvjetima
Opis: (objava organizatora)
Kreće se iz centra Klane, ispred pošte, individualno i u manjim grupama, od 8 do 10 sati preko zaseoka Laze na Pliš (933m), oko 2h laganog hoda (asfalt, šumski put, staza).
Spuštanje preko Lisca do lovačke kućice “Prve Njive” gdje će biti moguće ovjeriti pohod.
Ulazak u kućicu neće biti moguć.
Pozivamo sve da se pridržavaju trenutnih epidemioloških mjera.
Duga će se okupiti do 9 h, a u 9 krećemo zajedno. Budite kod kafića “Škulja” (u samom centru).
Ako želite doći u neko drugo vrijeme slobodno se priključite njihovim grupama.

PD KAMENJAK
09.01. 21. Pohod na Pliš
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: Klana ispred pošte
Težina: lagana staza
Trajanje: 5 sati hoda
Opis:
Polazak u 8 h ispred pošte u Klani. Na vrh Pliša odlazimo u pravcu pilane. Povratak preko Vrha Grmade do Lisca i lovačke kuće ” Prve njive ” gdje će biti moguće ovjeriti dnevnike. Ulazak u lovačku kuću nije moguć. Vraćamo se u Klanu gdje ćemo na gradini staviti pečat Riječke obilaznice.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena:
Prijave: u tajništvu Društva do 07.01.2022.
Oprema: obavezna zimska oprema obzirom da najavljuju jaki vjetar i snijeg.
Napomena: Potrebna je dobra fizička kondicija, bez obzira što je uspon lagan ali obzirom na loše vremenske uvijete koji uvijek vladaju u vrijeme tog tradicionalnog pohoda.,
Vodiči: Igor Korlević i Žarko Fištrek
09.01. Ogulinski Klek – POPUNJENO
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg
Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 3 sata hoda
Opis:
Grupa A i B: Uspon od Bjelskog do planinarskog doma “Klek” (1000 m) – oko 1 sat hoda
Grupa A: Nakon dolaska do planinarskog doma, nastavlja do vrha Kleka.
Tradicionalni je prilaz iz sela Bjelskog na cesti Ogulin – Jasenak. Razmjerno je strm, ali je najkraći. Nakon 50′ uspona kroz šumu stiže se do planinarskog doma Klek pod vršnom stijenom. Uspon od doma na sam vrh traje 30′, a na usponu se treba mjestimično koristiti i rukama (postavljene su sajle za osiguranje). Uspon na vrh može biti za kišnog vremena ili po snijegu vrlo opasan. Na vrhu treba izbjegavati približavanje rubu stijene jer to može biti pogibeljno.
S vrha se pružaju lijepi vidici prema Ogulinu i jezeru Sabljacima, Bjelolasici, a pogled posebno privlače slikovite stijene Klečice.
Klek je istaknuta planina na rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina. To je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj. Ima oblik 3-4 km dugog hrpta strmih strana, na čijem vrhu je 200 metara visoka stjenovita glava. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klekova stijena ispod vrha bila je prva škola hrvatskih alpinista i u njoj je izveden velik broj prvenstvenih penjačkih uspona.
Oko 14 sati spuštamo se za Bjelsko te nastavljamo put za Ogulin. Svi zainteresirani posjećuju Zavičajni muzej u Ogulinu (ulaz oko 14-15 h) gdje se nalazi između ostalog i alpinistička zbirka. Unutar zbirke se nalazi obvezni žig za Hrvatsku planinarsku obilaznicu.
Ogulin je za planinare važan jer je odavde 1874. godine započeo razvitak hrvatskog planinarstva i alpinizma. U ogulinskom Zavičajnom muzeju smještena je alpinistička zbirka, a osim nje posebno su zanimljivi spomen soba književnice Ivane Brlić-Mažuranić i prostorija u kojoj je mjesec dana bio zatočen Josip Broz Tito. U alpinističkoj zbirci mogu se vidjeti zanimljivi izlošci poput dnevnika i cipela prvih penjača na Kleku, kamen s vrha Mount Everesta koji je donio Stipe Božić, dokumenti i slike s hrvatskih himalajskih ekspedicija i drugo.
Žig se može dobiti kod kustosa Zavičajnog muzeja u Frankopanskoj tvrđavi. U slučaju da je muzej zatvoren, treba se fotografirati ispred muzeja ili u dnevnik HPO-a utisnuti metalni žig koji se nalazi na stijeni sa spomen-pločama stradalim alpinistima u dvorištu pored dvorca.
Nakon razgleda, ako prilike dozvole, idemo do mini sirane Mišćević u Josipdolu (oko 12 km od Ogulina) na degustaciju sireva i piće dobrodošlice. Sirevi se mogu kupiti u dotičnoj sirani.
Prijevoz: autobus
Povratak: oko 19 sati
Cijena: 80 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 04.01.2022.
Oprema: Obvezna prikladna odjeća i obuća za zimske uvjete. Za uspon na vrh dereze + cepin ili dereze + štapovi. Zbog zaleđenih siga koje padaju na stazu obavezni dodatni oprez + kaciga.
Napomena: Novac za ulaz u Zavičajni muzej u Ogulinu ćemo prikupljati u autobusu. Molimo pripremite sitno 20 kn (oni koji žele u muzej). U muzeju je žig HPS-a u Alpinističkoj zbirci.
Vodiči: Damir Jelić, Boris Kurilić
HPD PLATAK
08.01. Sv. Trojica kod Pivke
08:00 sati s Jelačićevog trga
Predviđeno trajanje hodanja: Jedinsvena grupa, trajanje od 4 sata
Opis puta: Autobusom do Slovenske vasi (552 m), gdje započinje staza koja vodi uz Petelinjsko jezero. Laganim usponom dolazimo na vrh Sv. Trojice (1106 m) za cca 1,45 sati. Kod crkvice pravimo pauzu uz marendu iz ruksaka. Silazimo po malo strmijoj stazi, ali kraćoj do makadama i dijelom cestom do autobusa. Završetak izleta u restauraciji kod Hermana.
Zahtjevnost izleta – težina staze: Lagana kružna staza, ukupno se hoda 4,00 sata
Planinarska oprema: gojzerice, odjeća primjerena vremenu, planinarski štapovi, oko 1,5 l napitka (voda, čaj). Hrana iz ruksaka.
Udio-prilog u cijeni prijevoza: Autobus, 100 kn
Prijave i informacije: Zoran Bistričić 091/5455453, zaključno s 07.01.2022. u 19,00 sati
Vodiči: Zoran Bistričić
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
09.01. Klek, 1181 m – planinarska Nova godina
U nedjelju 9.1.2022. pridružiti ćemo se organiziranom pohodu (HPD Klek, Ogulin) na Klek s ciljem sudjelovanja na tradicionalnoj proslavi Nove godine.
Klek je istaknuta planina na rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina. To je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj. Ima oblik 3-4 km dugog hrpta strmih strana, na čijem vrhu je 200 metara visoka stjenovita glava. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina.
PLAN IZLETA:
Okupiti ćemo se u centru Ogulina u 9:00h ispred hotela Frankopan i onda se svi zajedno uputiti do polazne točke našeg planiranog uspona.
Uspon je iz sela Bjelsko na cesti Ogulin – Jasenak. Razmjerno je strm, ali je najkraći. Nakon 50′ uspona kroz šumu stiže se do planinarskog doma Klek pod vršnom stijenom. Tamo ćemo se pridružiti organiziranoj proslavi. Za sve koji žele nastaviti ćemo uspon do samog vrha koji traje 30 min, mjestimično se treba koristiti i rukama (postavljene su sajle za osiguranje). Uspon na vrh može biti za kišnog vremena ili po snijegu vrlo opasan. Na vrhu treba izbjegavati približavanje rubu stijene jer to može biti pogibeljno.
S vrha se pružaju lijepi vidici prema Ogulinu i jezeru Sabljacima, Bjelolasici, a pogled posebno privlače slikovite stijene Klečice.
Oko 14 h spuštamo se za Bjelsko, te nastavljamo put za Ogulin.
VODIČ: I. Mohač
Klek je obvezna kontrolna točka obilaznice “50 godina PD Tuhobić”, HPO KT8.2; Goranski planinarski put KT38, 40 vrhova za 40 god. PD Kamenjak itd…
Ne zaboravite ponijeti dnevnike!
OPREMA: Obuća i odjeća za hladnije vrijeme s mogućnošću kiše (kabanica ili najlonski pončo u ruksaku) ili snijega, gamašne su također poželjne, u autu rezervna suha odjeća, štapovi (dobro će doći na usponu i silasku).
IZJAVA: Svatko dolaskom na izlet potvrđuje svoju psihofizičku spremnost za sudjelovanje na izletu. Tijekom izleta slušaju se upute vodiča.
DOPUNA: Izlet će se odgoditi samo u slučaju većeg nevremena – pratiti obavijesti (Viber/FB) tijekom subote!
PRIJAVA ZA IZLET: Na mobitel 0914883200 Sandra, putem Vibera u grupi “Tuhobić” ili putem web forme:
HPD UČKA
09.01. 21. ZIMSKI POHOD NA KLANJSKI PLIŠ (933 m)
OKUPLJANJE planinara HPD Učka je u 9,00 sati na parkiralištu ispod lovačke kućice
PRIJEVOZ: osobni automobili
PRIJAVE i INFORMACIJE: IVO FIAMENGO na broj mob. 091/9298768
STAZA: lagana do srednje teška
OPREMA: uobičajena planinarska primjerena god.dobu, vremenskim uvjetima i nadmorskoj visini,
VODIČI: PD Pliš, Klana
OPIS ORGANIZATORA: Kreće se iz centra Klane, ispred pošte, individualno i u manjim grupama, od 8 do 10 sati preko zaseoka Laze na Pliš (933m), oko 2h laganog hoda (asfalt, šumski put, staza).
Spuštanje preko Lisca do lovačke kućice “Prve Njive” gdje će biti moguće ovjeriti pohod.
Ulazak u kućicu neće biti moguć.
Pozivamo sve da se pridržavaju trenutnih epidemioloških mjera.
Ažurirano 7. siječnja 2022. — 22:31
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme