Planinarski izleti za vikend 20.11. i 21.11.2021!

PD DUGA
21.11. Vražji vrtec (904 m) – Kozji vrh (927 m)
Vodič: Darko Popović (099 352 0807)
Polazak: autobusom u 7 h sa Trga bana Jelačića
Vrijeme hodanja: cca 3 h efektivnog hoda ne računajući pauze.
Težina: kondicijski K1 – lagano. Manje od 5 sati hodanja; tehnički – T1- T1- Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala.
Oprema: uobičajna, prilagođena vremenskim uvjetima, toplije se obući.
Osobni dokument, pl.iskaznica ovjerena za tekuću godinu.
Cijena: 80kn
Opis:
Vražji vrtec (904 m) – je vidikovac s pogledom na slovenska sela, Prezid i Slovenski Snežnik. Nalazi se iznad Prezida na granici sa Slovenijom. Na Vražjem vrtecu nalaze se ostaci okruglog talijanskog bunkera. U stijenama se vide tragovi rimskog obrambenog zida – Liburnijski Limes koji se protezao od Trsatske gradine pa sve do slovenskog Nanosa. To područje ima bogatu povijest (nađeni su ostaci japodske keramike i ostaci vodovoda koji je bio izgrađen u vrijeme Rimskog carstva). Od Vražjeg vrteca pretimo trasu GPP-a (Goranskog planinarskog puta). Prolazimo pored dvije kapelice do zaseoka Zbitke. Na putu otvaraju nam se prekrasni vidici na Prezid koji se nekad zvao Babino polje. Put nas vodi preko travnatog Kozjeg vrha (927 m) gdje se nalazi odašiljač i spušta nas do gostionice u selu Kozji vrh gdje završavamo naš izlet. Izlet je pogodan za sve dobne skupine.

PD KAMENJAK
21.11. Stari grad Ledenice
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4 sata
Opis:
Nakon okupljanja na parkingu Delta krećemo magistralom do mjesta Povile. Ovdje kreće planinarska staza prema jednom od vidikovaca “Oči Vinodola” – vidikovcu Gradina koji će nas nagraditi prekrasnim vidicima na ledeničko polje, Vinodolsku rivijeru, Velebit i Kvarnerske otoke. Nadomak vidikovca nalazi se groblje starog grada Ledenica, neobičnog okruglog oblika.
Na obližnjem vrhu, na strateškoj poziciji stoji stari utvrđeni grad Ledenice (381 m), koji se spominje još 1248. godine. Ostaci naselja opasanog zidinama i kulama vjerni su spomenik knezovima krčkim i frankopanskim.
Slijedi spust planinarskom stazom i makadamskim putem do atraktivne uvale Mala Draga, te povratak obalnom šetnicom do Povila.
Povratak u Rijeku u poslijepodnevnim satima.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u poslijepodnevnim satima
Cijena: 40 kn, plaća se vozaču u autu.
Prijave: u tajništvu Društva do 16.11.2021.
Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Prilikom prijave naznačiti jeste li vozač i koliko mjesta imate na raspolaganju.
Vodiči: Mirela Šenkinc (+385 91 555 17 39), Bojan Šenkinc
HPD PLATAK
20.11. (subota) Radna akcija na Snježniku
08:00 sati s Jelačićevog trga
Zahtjevnost i težina staze:
Grupa A: zadužena za markiranje i čišćenje staza 205, 206, 207 i 208
Grupa B: zadužena za postavljanje zimskih markacija Snježnik – Međuvrhi
Opis puta: Zavisno o broju prijavljenih članova bi se napravile više grupa. Prioritet je postavljanje zimskih oznaka na dionici između vrha Snježnik i Međuvrha. Na početku bi se označila staza br. 208, a ostale br. 205, 206 zavisno o broju članova.
Cijena: Volontiranje
Potrebna oprema: Prijavljeni članovi trebaju imati ”staru” robu za radove bojanja. Ukoliko netko od članova ima svoje škare, pilu, neka ponese. Boju, pinele, plastične oznake osigurava HPD Platak.
Prijave i informacije: U prostorijama Društva (Korzo 2A/III), petkom (18-19 h) ili Jadranka 091/7229799
Vodiči: Jadranka, voditelj markacist
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
/
HPD UČKA
21.11. SLOVENSKI SNEŽNIK (1796 mnv)
PRIJEVOZ: OSOBNI AUTOMOBILI
OKUPLJANJE: U 7,30 sati u PERMANIMA (ex. Dom Permani)
OPREMA: uobičajena planinarska primjerena god.dobu i nadmorskoj visini, planinarska i zdravstvena iskaznica te svi potrebni dokumenti za prelazak granice (OSOBNA, COVID POTVRDA)
PRIJAVE i INFORMACIJE: IVO FIAMENGO na broj mob. 091/9298768
VODIČI: HPD UČKA
STAZA: Nezahtjevna lagana, pri vrhu srednje lagana, trajanje ture 4-5 sati
POVRATAK: po dogovoru
Slovenski Snežnik s visinom od 1796 metara nadmorske visine po ljepoti vidika može se usporediti sa najvišim alpskim vrhovima. S njega seže pogled od Kvarnerskih otoka i Velebita do Kamniških i Julijskih Alpi. Put ka Snežniku iz smjera Rijeke vodi do Ilirske Bistrice. U centru Ilirske Bistrice skreće se desno prateći putokaz za Sviščaki prema cesti za Lošku dolinu. Polazak na uspon je sa parkirališta iznad plan. doma na Sviščaki (1243 m).
Vrh je označen betonskim stupom na čijem se temelju nalazi
metalna kutija s upisnom knjigom. Na samom vrhu Snežnika postavljena je ruža vjetrova koja na sve četiri strane svijeta pokazuje pravce planina sa naznačenim visinama. Ispod samog vrha smjestila se Koča Draga Karolina koja je dobro opskrbljena jelom i pićem.
Ažurirano 19. studenoga 2021. — 21:26
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme