Planinarski izleti za vikend 11.09. i 12.09.2021!

PD DUGA
12.09. Parkiralište Zavižan (1531 m), Buljevac (1545 m), Mali Rajinac (1699 m), Generalski dolci (1493 m), Crkvina (crkva Sv. Ante 1471 m), Buljevac (1545 m), Veliki Pivčevac (1676 m), Vukušić snježnica (1455 m), Pl. dom Zavižan (1594 m) – grupa A
VODIČ: France Chopinet
POLAZAK: autobusom u 6,30h sa Jelačićevog trga
POVRATAK: oko 17h
STAZA: 6h hoda, dužina – 12,9km. Visinska razlika pri usponu 918 m, pri silasku 863 m. Prosječan nagib 15%.
Tehnički nezahtjevna, kondiciono srednje zahtjevna.
OPREMA: uobičajena planinarska, hrana iz naprtnjače,dovoljno tekućine,osobna, planinarska i zdravstvena iskaznica. Topla odjeća.
CIJENA: 90kn prijevoz + 30kn ulaznica u NP Sj.Velebit
Napomena: otkazivanje prijave unutar posljednjih 48 sati od polaska, povlači za sobom obvezu podmirenja cijene prijevoza. Ako nema zamjene.
OPIS:
Jutarnja kavica u Sv.Jurju.
Parkiralište podno doma Zavižan – pripreme za polazak. Po makadamu 10-ak minuta do raskrižja. Raskrižje Buljevac: lijevo Krasno i Crkvina, desno Pivčevac, mi nastavljamo ravno za Mali Rajinac. Od ovog raskrižja staza ulazi u bukovu šunu pri blagom silasku, zatim izlazi na travnati proplanak i raskrižje putova, na kojemu skrećemo lijevo u smjeru Rajinca, a desno odvaja se staza za Lubenovac. Nedugo od ovog raskrižja – nakon prijeđenih 250 m dolazimo do slijedećeg križanja na kojemu skrećemo desno, a lijevo staza vodi za Jezera.
Vrh Mali Rajinac (1699 m)
Sam vrh sastoji se od velikih kamenih blokova, koji se uzdižu iznad bukove i smrekine šume. Vrh je označen i natpisom imena i nadmorske visine. Na kamenoj groti ispred vršne stijene ugrađen je žig. Mali Rajinac najviši je vrh sjevernog Velebita, a deseti po veličini u Hrvatskoj, dok je Veliki Rajinac malo niži. Vidik s Malog Rajinca, zahvaljujući visini, jedan je od najpreglednijih na Velebitu. Vidik se pruža duž Velebita na Rožanske i Hajdučke kukove, Vratarski kuk, te na Mali i Veliki Pivčevac.
Nakon pauza, nastavljamo silazak istim putom uspona do raskrižja putova, na kojem skrećemo desno za Jezera i Krasno. Od ove točke blago polegnuta staza vodi preko Generalskih dolci kroz šumu iz koje nakon 20 minuta laganog hoda izlazi na visoravan Jezera i dalje po njoj na Crkvinu (ostaci crkve Sv. Ante).
U nastavku staza prolazi preko travnate visoravni zvane Šarganovac kojom se dolazi do raskrižja Buljevac, na kojem skrećemo lijevo za Veliki Pivčevac.
U nastavku staza ulazi u visoku bukovu šumu u početku blago položena, da bi kasnije nastavila oštrijim usponom kroz rasuti kamenjar sve do izlaska na sam vrh.
U dogovoru s vodičem i po potrebi, formirat će se grupa B koja bi se nakon M.Rajinca vraćala prema domu Zavižan, bez uspona na V.Pivčevac.
Vrh Veliki Pivčevac (1676 m)
Veliki Pivčevac ili kako ga još nazivaju Zavižanski Pivčevac je šumovit stožac između Jezera i Zavižanske kotline. Vrh je dobio ime po tetrijebu ili “pivcu” kako ga zove lokalno stanovništvo, a koji obitava na ovom prostoru. S vrha se pružaju prelijepi široki vidici na čitav sjeverni Velebit, travnjake Krasnarska jezera, Hajdučke i Rožanske kukove, te na Mali Rajinac. Na vrhu se kratko zadržavamo i nastavljamo kružno – silazak preko Vukušića snježnice do pl. doma Zavižan. Dobro uređena i markirana staza u prvom dijelu spušta se strmo kroz kamenjar, zatim nastavlja kroz šumu , te nas ubrzo dovodi do Vukušića snježnice iznad koje se izlazi na makadamsku cestu koja dalje – desno vodi do podno pl. doma Zavižan (1594 m).
O domu
smješten je na južnoj padini vrha Vučjak, na vrlo vidljivom i istaknutom mjestu. U domu se nude usluge smještaja i ugostiteljske usluge manjeg opsega. Kapacitet mu je 40 sjedala u blagovaonici, te 20 sjedala na terasi. Pokraj zgrade na ograđenom prostoru stoje meteorološki instrumenti, a domari su ujedno i meteorološki motritelji (obitelj Vukušić). To je i najviša planinska meteorološka postaja u Hrvatskoj. Od doma i njegove bliže okolice najljepši je pogled prema moru i Kvarnerskim otocima. Lijepo se vide vrhovi: Velika Kosa, Veliki Zavižan i Zavižanski ili Veliki Pivčevac.

PD KAMENJAK
12.09. Od mora do Tuhobića
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: teška staza
Trajanje: oko 10 sati hoda
Opis:
Idemo spojiti more i Tuhobić (1109 m). Uspon počinjemo u Bakru na nula metara nadmorske visine. Uspinjemo se do Krasice i Hermanovim putem nastavljamo do Sviba. Od Sviba nastavljamo do željezničke stanice Meja. Nakon odmora idemo preko Hreljinskog polja na vrh Tuhobića. Uživamo u pogledu i ne možemo vjerovat od kuda smo sve došli. Sa vrha se spuštamo do mjesta Plase.
Na Plasama čekamo vlak i vraćamo se u Rijeku. Vozači izlaze ranije – u Škrljevu, od kuda će se prebaciti autom do svojih auta u Bakru.
Ajme kako će nam bit lipo!
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 25 kn auto (plaća se vozaču) + 22 kn vlak
Prijave: u tajništvu Društva do 07.09.2021.
Oprema: Osnovna planinarska oprema, min. 2 L vode, zaštita od sunca, gojzerice.
Napomena: Molimo sve članove koji imaju auto da u njemu dođu na Deltu i da to kažu u prijavi za izlet. Zbog naporne ture molimo prijavu planinara sa odličnom kondicijom. Hoda se brzo jer lovimo vlak na Plasama u 17.48 h.
Vodiči: Tadej Darko (+385 91 766 46 15)
HPD PLATAK
/
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
12.09. Vrtača (2182 m), Karavanke
Vrtača je drugi je najviši vrh Karavanki, nalazi se istočno od najvišeg vrha Stola i na samoj granici između Slovenije i Austrije. Sa vrha na kojem se nalazi veliki cepin, pružaju se prekrasni vidici na Julijske i Kamniško-Savinjske alpe, Karavanke, Austriju…
Plan izleta:
5.30 h – Polazak iz Rijeke. Okupljanje na Vratima Jadrana – benzinska pumpa
8.30 h – Dolazak na ishodište – Ljubelj (1058 mnv ) gdje ćemo parkirati pokraj Kompass shopa Ljubelj i spremiti se za uspon
8.45 h – Uspon prema vrhu Vrtače (2181 m) preko doma na Zelenici – vrijeme hoda 3.30 h + odmori – visinska razlika 1123 m
13.30 h – Planirano vrijeme dolaska na vrh
14.00 h – Silazak preko sedla Šija na Koču pri izviru Završnice i doma na Zelenici natrag do ishodišta na Ljubelju – vrijeme hoda cca 3 h + odmori
18.00 h – Predviđeno vrijeme povratka u Rijeku
INFO:
Prijave: vodiču na kontakt broj
Vodič: Vanja Blažić, 091 532 69 46
Težina: staza je na djelovima zahtjevna.
Oprema: preporučena planinarska oprema za jednodnevni izlet – prilagođena godišnjem dobu i planini. Dakle čvrste visoke cipele (najbolje gojze), dovoljno vode, hrana iz ruksaka. Slojevita odjeća, lagana jakna – stoperica – vjetrovka ovisno o vremenskoj prognozi, ZAŠTITA OD SUNCA … kapa, krema…
Troškovi: putuje se autima i dijele se troškovi prijevoza (gorivo + vinjeta)
Dokumenti: prelazi se državna granica ne zaboraviti osobnu – putovnicu.
Obavezna Covid potrvrda – potrebno za prelazak granice
Napomena: na izletu, sudionici su dužni poštivati upute i odluke vodiča, koji se u vođenju izleta rukovode dobrobiti za sve članove grupe i stvaranja uvjeta za sigurnost i uživanje svih sudionika na planinarskom izletu.
Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s planom i zahtjevima izleta i da je s njime suglasan, te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da je član HPS-a sa uplaćenom članarinom za tekuću godinu, te da pristupa na izlet na vlastitu odgovornost.
Moguće su promjene termina izleta u ovisnosti od vremenskih ili organizacijskih uvjeta.
VAŽNO: Izlet će se provoditi u skladu s mjerama zaštite o COVID 19 u trenutku održavanja izleta!
HPD UČKA
11.09. (subota) jednodnevni planinarski izlet autobusom na VELEBIT
PRIJEVOZ: autobus
POLAZAK: u 06,00 sati sa Jelačićevog trga
POVRATAK: oko 19 sati
VODIČI: HPD Učka
CIJENA PRIJEVOZA: 100,00 kn
OPREMA: Osnovna planinarska oprema primjerena vremenskim prilikama, dovoljno tekućine, zaštita od sunca i kiše
PLANINARSKA TURA
GRUPA A) Dabarska kosa (975 mnv) -Visibaba (1160 mnv)-Budakovo brdo (1317 mnv) -Bačić kuk (1304 mnv), oko 5-6 sati hoda
GRUPA B ) Dabarska kosa-Visibaba-Budakovo brdo-Dabarska kosa, oko 4-5 sati hoda,
Staza je lagana, tehnički nezahtjevna osim završnog penjanja na Bačić kuk koji zahtjeva povećan oprez
PRIJAVE: DRAGICA 098 404 366
Ažurirano 10. rujna 2021. — 16:28
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme