REAKCIJA RIJEČKOG PLANINARSKOG SAVEZA NA OTVORENJE CENTRA ZA POSJETITELJE PARKA PRIRODE UČKA NA POKLONU (otvoreno pismo)

Poštovani,
Nedavno je otvoren Centar za posjetitelje Parka prirode Učka na Poklonu. Nažalost, tom prilikom nisu pozvani predstavnici lokalne planinarske zajednice Istre i PGŽ, okupljene u nekoliko desetaka planinarskih društava. Nisu pozvani čak niti prvi susjedi – planinari PD Opatija koji brinu o planinarskom domu na Poklonu! Iznenađuje nas takav neprofesionalan i nepristojan postupak. Naime, upravo članovi lokalnih planinarskih društava desetljećima nesebično volonterski održavaju planinarske putove, oznake i putokaze na području Parka prirode Učka.
Planinari su posebno ogorčeni cjenikom ulaznica u Centar za posjetitelje na Poklonu. Naime, ulaznica za odraslu osobu je čak 50 kn! Pri tome je sasvim nerazumljivo da u cjeniku nema povoljnijih ulaznica za članove Hrvatskog planinarskog saveza, kao što imaju hrvatski nacionalni parkovi u planinskim područjima.
Tako, na primjer, planinari u Nacionalnom parku “Sjeverni Velebit” ulaznicu u centar za posjetitelje “Kuća Velebita” u mjestu Krasno plaćaju samo 25 kn, dvostruko manje nego na Učki! Pri tome imaju i dodatnu povlasticu da trodnevni boravak na području Nacionalnog parka plate samo 15 kn.
Stoga planinarska društva udružena u Riječki planinarski savez zajednički upućuju ovo otvoreno pismo, sa željom da se čim prije izvrši korekcija cjenika Centra za posjetitelje na Poklonu.
Upravni odbor Riječkog planinarskog saveza
Može biti slika sljedećeg: na otvorenom
Ažurirano 14. lipnja 2021. — 20:19
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme