Planinarski izleti za vikend 15.05. i 16.05.2021!

PD DUGA
16.05. Mali Kamenjak-771m (preko bunkera) – Veli Kamenjak (837m)
Vodič: Dorica Kaličanec (098/431 986)
Polazak: nešto prije 9h sa parkirališta Delta (kod Mosta branitelja). Parking se ne plaća. Prije izlaza poništiti karticu. Okupljanje na parkingu podno Kamenjaka(za one koji dolaze direktno): do 9,30h Staza: tehnički srednje zahtjevna (korištenje ruku), kondicijski nezahtjevna Oprema: prilagođena vremenskim uvjetima Cijena: 20kn vozaču auta
Opis:
Polazak je u 09.30 sa parkirališta na staroj cesti za Gornje Jelenje- Zagreb (Lujzijana).
Kamenjak je mala osamljena skupina vapnenačkih litica s tri vrha.
Najviši je Veli Kamenjak ili Vela Kamičina ( 837 m), zatim zapadni, neimenovani i planinarski neobrađen vrh (685 m) i jugoistočno Mali Kamenjak (771 m) najslikovitiji i sa najljepšim vidicima.
Na samom parkiralištu je putokaz i markacija.Nakon vrlo kratkog hodanja dolazimo do vidikovca gdje ćemo se kratko zadržati i nastaviti lijepom i interesantnom stazom do bunkera ( sada ga koristi RAK-Riječki alpinistički klub, za svoje aktivnosti).
Taj dio staze i nastavak do podnožja Malog Kamenjaka je naporniji i zahtijeva korištenje ruku Vrh Malog Kamenjaka je slikovit ,sa lijepim vizurama.
Nakon toga silazak slijedi po vojnoj mulatijeri i serpentinasti uspon na vrh Velog Kamenjaka.
Sam uspon na V. Kamenjak i zatim silazak do parkirališta odakle smo krenuli je jednostavan i nezahtijevan.
Efektivno hodanje sa usponom na Mali i Veli Kamenjak je 3,30 -4 sata.

PD KAMENJAK
16.05. Žbevnica (1014 m) – Špičasti vrh (957 m)
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4-5 sati hoda
Opis:
Molimo sve vozače da to kažu kod prijave.
Nakon okupljanja na Delti krećemo prema selu Brest gdje parkiramo aute kod zadnje velike zgrade (škole) i boćališta (do 9.30 sati) te uzbrdicom započinjemo pješačenje prema najpoznatijem i najposjećenijem vrhu (poslije Vojaka) u Istri, Žbevnici. Pri usponu zastat ćemo na ‘balkonu’ kod planinarske kuće Žbevnica (851 m), udaljene od vrha Žbevnice samo 35 min. Izlazeći na izloženi greben nećemo se iznenaditi ako zbog hladnog i možda jakog vjetra budemo trebali obući vjetrovku, unatoč već jako toplim proljetnim danima. S vrha Žbevnica (1014 m) i duž cijelog grebena pružat će nam se otvoreni vidici na cijeli greben Ćićarije, Učku, cijeli Istarski poluotok do mora, Tršćanski zaljev, slovenski Slavnik i Snežnik, a u idealnim uvjetima, na slovenske i talijanske Alpe te Dolomite.
Od ovog vrha nastavljamo grebenom Sarkomanovim putom do račvanja staze za Brest, od kuda slijedimo markaciju i započinjemo uspon na Špičasti vrh (957 m).To je nazapadniji vrh grebena Žbevnice i nalazi se nedaleko od slovenske granice. Od ovog vrha vraćamo se istom stazom do prijevoja, na kojem se odvaja staza desno za planinarsku kuću i Brest, i na taj način ‘zaokružujemo’ stazu do polazišne točke u selu Brest.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 50 kn vozaču u autu
Prijave: u tajništvu Društva do 11.05.2021.
Oprema: Osnovna planinarska oprema sukladno vremenskim uvjetima, gojzerice, vode min. 2 l, zaštita od sunca, poželjni štapovi, hrana iz ruksaka
Napomena: Molimo sve vozače da to napomenu u prijavi. Izlet će se održati sukladno postojećim epidemiološkim prilikama, te molimo sudionike da se toga pridržavaju.
Vodiči: Iva Reisz, 095 906 1741
HPD PLATAK
15.05. Vranilac, Sedam zuba, kalnička greda Kalnik – OTKAZANO
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
16.05. Jasenovica, 1338 m i Crni vrh, 1335 m – kružna tura.
Satnica:
9.00 — okupljanje na Platku – veliki parking.
10.30 — predviđeno vrijeme dolaska nezahtjevnom stazom (šetnica) na šumovit vrh Jasenovice sa vidicima prema sjeveru – Snježnik, Guslica…
11.00 — strmo spušanje kroz šumu preko Nutarnjice na mak. cestu
Kripanj-Platak i nastavak markiranom stazom uz šumarsku kuću prema Crnom vrhu. Na ovoj dionici nakon izlaska iz šume dolazimo na atraktivni kameniti greben gdje je penjanje nešto zahtjevnije uz
upotrebu ruku.
13.00 — predviđeno vrijeme dolaska na vrh, duži odmor, okrijepa iz ruksaka. S vrha se pružaju prekrasni vidici na sve strane.
14.00 — spuštanje laganijom stazom i povratak prema Platku, za što nam je potrebno otprilike 2 – 2.30 h.
16.30 — predviđeno vrijeme povratka.
Prijevoz: osobni automobili
Težina: Staza je kružna i u kraćem dijelu tehnički umjereno zahtjevna.
Vrijeme aktivnog hodanja: cca 5 sati
Dužina staze: 15 km.
Oprema: Preporučena planinarska oprema za jednodnevni izlet – prilagođena godišnjem dobu i planini. Dakle čvrste visoke cipele (najbolje gojze ), cca 2-2.5 l vode, hrana iz ruksaka npr. voće, orašasti plodovi, sendvič… da izdržite do kasnog ručka.
Slojevita odjeća, lagana jakna – stoperica – vjetrovka ovisno o vremenskoj prognozi, ZAŠTITA OD SUNCA (kapa, krema…)
HPD UČKA
/
Ažurirano 14. svibnja 2021. — 20:45
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme