Planinarski izleti za vikend 12.09. i 13.09.2020!

PD DUGA
13.09. 6. Pohod Duginom planinarskom obilaznicom
8:30-9:00 h okupljanje ispred Malog doma na Platku
9 h otvorenje uz pozdravni govor i piće dobrodošlice.
9 h početak pohoda:
A grupa: Mali dom Platak-Snježnik-Srebrna vrata-Lazac-Grič-Schlosserov dom-Veliki Risnjak. Povratak: Shlosserov dom-Cajtige-Platak
B grupa: Mali dom Platak-Cajtige-Schlosserov dom-V.Risnjak. Istim putem natrag.
C grupa: šetnice po Platku
12 -14 h ovjera dnevnika ispred Schlosserovog doma i podjela značaka
17-18 h ispred Malog doma podjela zahvalnica PD-ima – učesnicima pohoda, druženje uz glazbu.
Polazak iz Rijeke: autobusom u 7,30 h s Jelačićevog trga
Povratak s Platka: prema dogovoru- između 17 i 18 h
Cijena: prijevoz autobusom 50 kn
Težina: A grupa: srednje teško, kondicijski zahtjevno, tehnički nezahtjevno
B grupa: srednje teško C grupa: lagano
Trajanje: 7 h aktivnog hoda + pauze (A grupa)
Oprema: uobičajena planinarska, ovjerena iskaznica za tekuću godinu
Vodiči: licencirani vodiči PD “Duga” Rijeka i ostalih društava
Hrana: iz naprtnjače, opskrbiti se dovoljnom količinom tekućine
Napomene: – ulaznica u NP Risnjak stoji 25 kn-vodiči i markacisti NE PLAĆAJU! -Schlosserov dom je zatvoren

PD KAMENJAK
13.09. Osorčica
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg
Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5 sati hoda
Opis:
Planinarske ture:
• grupa A: Nerezine – vrh Sv. Mikula (557 m) – vrh Televrina (589 m) – Gredice – Mazova gora (pl. kuća Sv. Gaudent) – Osor (oko 5 sati hoda)
• grupa B: Osor – pl. kuća Sv. Gaudent (274 m) – Osor (oko 3 sata hoda)
Od Nerezina krećemo sa autobusne stanice cestom prema Malom Lošinju do kapelice, 5 min. desno ulicom Podgora prema lijevom podnožju Osorščice. Put vodi u zavoju iznad ruševina Velog Dvora i kroz šumarak izlazi na prijevoj Počivalice (247 m), 45 min. od Nerezina. Sukladno imenu tu ćemo predahnuti, pa nastaviti hrptom, većim dijelom bez puta, naizmjenice kroz stoljetnu borovu šumu i oštar kamenjar do kapelice Sv. Mikule (557 m) odakle nas čeka zadivljujući pogled na razvedenu lošinjsku obalu. Najljepši vidikovac na Osoršćici.
Sv. Mikula je najljepši vrh na otoku Lošinju. Na njemu stoji prastara kapela sv. Nikole (u lokalnom govoru sv. Mikule) građena od tesana kamena. U njoj je planinarska upisna knjiga, a sama kapela može poslužiti kao zaklon od kiše i sunca jer je stalno otvorena. Zanimljivo je da je upravo Osoršćica na Lošinju bila prva planina jadranskog otočja koja je privukla pozornost turista. U Malom je Lošinju 1886. osnovano turističko društvo, a njegovi su članovi već iduće godine (28. ožujka 1887.) poveli na najviši otočni vrh Televrinu (589 m) austrijskog prijestolonasljednika Rudolfa, a poslije potaknuli gradnju planinarske staze iz Nerezina na vrh Sv. Mikule. Ta se staza i danas koristi kao najkraći prilazni put na Sv. Mikulu. Osoršćica je zahvalna za izlete tijekom cijele godine, a po cijelom otoku uređen je niz šetnica i pješačkih staza koje upotpunjuju turističku i planinarsku ponudu.
Od vrha Sv. Mikula, laganom se šetnjom grebenom, kroz krš i makiju, nakon pola sata stiže do vrha Televrina (589 m) – najviši vrh Osoršćice. Budući da je obrastao makijom, vidik se ne može mjeriti sa Sv. Mikulom.
Osorščica je poznata po brojnim špiljama od kojih su najpoznatije Vela Jama gdje su pronađeni nalazi kamenog i koštanog oruđa i ostaci keramike iz mlađeg i srednjeg paleolitika (prije 35.000 g.) i Špilja Sv. Gaudencija (tu je prema legendi neko vrijeme živio istoimeni svetac, inače Osorski biskup koji je protjerao zmije otrovnice s cresko-lošinjskog arhipelaga).
Put dalje vodi hrptom planine odakle se pružaju lijepi vidici na otoke (Unije, Cres i Krk) te na Istru i Velebit.
Nakon hoda preko suhozida dolazimo do vrha Dražica (457 m). Dalje se hoda golim hrptom lakšim terenom do vrha Gredice (338 m). Nastavljamo laganom nizbrdicom do vrha Mazova gora, gdje se nalazi kuća Sv. Gaudent.
Planinarska kuća Sv. Gaudent (274 m) nalazi se na grebenu Mazova gora u području iznad Ridifuntane. To je nekadašnja talijanska vojna karaula koju je u planinarski dom preuredio HPD Osoršćica iz M. Lošinja. Nazvana je po srednjovjekovnom osorskome biskupu i svecu koji je umro 1050. godine. Prema legendi je protjeran iz Osora na Osoršćicu, gdje je živio kao pustinjak u špilji ispod Televrine. Sv. Gaudent je zbog toga prokleo zmije otrovnice i otada ih na ovim otocima nema. Kuća je u ljetnoj sezoni otvorena svakodnevno i pruža ponudu osvježavajućih pića. Od kuće se pruža širok vidik na tri strane, a zahvaljujući udaljenosti od naselja i svjetala, koristi se i za noćno promatranje zvjezdanog neba.
Nakon odmora očekuje nas još sat i pol laganog hoda ugodnom stazom između suhozida do kraja našeg puta – mosta u Osoru.
DALJINAR:
Nerezine – Počivalice 45′
Počivalice – kapelica Sv. Mikule (557 m) 50′
Kapelica Sv. Mikule – Televrin (589 m) 30′
Televrin – Gredice (335 m) 1 h
Gredice – pl. kuća Sv. Gaudent (274 m) 20′
Pl. kuća Sv. Gaudent – Osor 1,30′
O Osoru
Drevni grad, koji otok Cres s Lošinjem povezuje i dijeli malim kanalom širine 11 m, a dubine 4 m. Kroz kanal “Kavada” sada mogu ploviti manji brodovi, jahte, motorni brodovi i jedrilice tijekom otvaranja pokretnog mosta u 9.00 i 17.00 sati. U srednjem vijeku u Osoru je živjelo do 3000 ljudi, dok danas Osor nastanjuje oko 80 žitelja.
Od 1976. godine održavaju se u ljetnim mjesecima poznate Osorske glazbene večeri. Kipovi i skulpture povezani s glazbom postavljeni su na ulicama (Aleja hrvatskih skladatelja) i trgovima Osora. O Osoru, mjestu s dugom poviješću možete više pročitati ovdje.
Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 130 kn, uplata u tajništvu ili na račun
Prijave: u tajništvu Društva do 08.09.2020.
Oprema: Osnovna planinarska oprema, dobra zaštita od sunca, min. 4 – 6 L vode, kupaći… U autobusu obavezna zaštitna maskica.
Napomena: Za skupljače žigova metalni žig se nalazi kod kapele Sv. Mikula na vrhu, na kamenu iza natpisa. Te vrh Televrin za obilaznicu “Oko riječkih baklji”. Najaviti kod prijave ako netko misli jesti u pl. domu Sv. Gaudent: 50 kn grah s kobasicom, 20 kn pivo, 15 kn sokovi…
Vodiči: Damir Jelić

HPD PLATAK
13.09. Pohod na Brankov vrh, 1459 m
Sve grupe započinju s pohodom od Velikog doma na Platku u 9:00.
Zahtjevnost izleta – težina staze:
Grupa A: kondicijski zahtjevna planinarska staza, tehnički umjereno zahtjevna, ukupno hoda 9-10 sati,
Grupa B: umjereno zahtjevna pl. staza, tehnički nezahtjevno,
Grupa C: lagana planinarska staza, tehnički nezahtjevna.
Opis puta:
Grupa A: u pratnji vodiča kreće u 09:00 sati, od Velikog doma na Platku.
PLATAK – SNJEŽNIK (1:30) – GUSLICA (45 min) -PLANINA (1:40) – JELENC (3:00) – BRANKOV VRH (25 min) – VELIKO SNJEŽNO (1,00) – PLATAK (1:00)
Grupa B: u pratnji vodiča kreće u 09:00 sati, od Velikog doma na Platku.
PLATAK – VELIKO SNJEŽNO -JELENC – BRANKOV VRH – PLATAK, 5 sati hoda
Grupa C: u pratnji vodiča kreće u 09:00 sati, od Velikog doma na Platku. Mogućnost prijevoza s kombijem (participacija 10 kn) od mak. ceste ispod Jelenca
USPON NA BRANKOV VRH 2 – 3 sata hoda.
Potrebna oprema: Planinarske cipele, zaštita od kiše ili sunca, zamjenska odjeća, štapovi za hodanje, te ostala oprema za jednodnevni izlet, ovisno o vremenskim uvjetima.
Prijave i informacije: U prostorijama Društva (Korzo 2/3), petkom 19 – 20 h, ili Anita 098/9358152
Vodiči: Anita Bistričić (Grupa A), Danilo Harbić (Grupa B), Jadranka Bistričić (Grupa C)

PD PLJUSAK
13.09. Kamačnik
Polazimo u 08,00 h od Decathlona autima prema Vrbovskom. Staza nije zahtjevna, a po dogovoru možda odemo do Bijele kose.
091 765 52 00

TRANSVERZALAC RIJEKA
/

PD TUHOBIĆ
/

HPD UČKA
/

Ažurirano 10. rujna 2020. — 18:41
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme