Planinarski izleti za vikend 25.07. i 26.07.2020!

PD DUGA
26.07. Mali dom „Sušak“-Treska (1234mnv)-Mlični vrh (1234mnv)-mali dom „Sušak“
Vodič: Željko Kokotović
Okupljanje i polazak: Osobnim prijevozom dolazimo do Malog doma „Sušak“ između 8,30 i 9h. Start je u 9h.
Staza: 5,30-6h hoda s pauzama. Nezahtjevna je, osim samog vrha Treska gdje za penjanje koristimo ruke.
Oprema: prilagođena vremenskim uvjetima, dovoljno tekućine
Opis:
Odabrali smo kombinaciju šetnica (žuta staza) i planinarske staze koja obuhvaća slijedeće vrhove: Tresku(1234 mnv) i Mlični vrh s istom nadmorskom visinom (1234 mnv).
S parkinga ispred doma Sušak krećemo u 9 h širokom makadamskom cestom koja vodi do G. Jelenja. Nakon 500 m od ishodišta, napuštamo makadamsku cestu, od kuda staza nastavlja dalje šumskom vlakom, koja nas uskoro dovodi do prvog raskrižja. Na ovom raskrižju staze se razdvajaju: lijevo za Tresku i Mlični vrh, desno za Sleme i Tresku.
Dolazimo do skretanja za vrh Treska. Put prema vrhu započinje spustom, gdje se gubi na visini 30-tak metara, a potom započinje kratki, ali oštriji uspon kroz gustu bukovu šumu, pri vrhu i klekovinu, te izlazi na kamenu glavicu i vrh Treske (1234 mnv). Treska predstavlja mali kameni greben u dužini 120 m, koji se pruža u smjeru sjeverozapad – jugoistok, a sam vrh je na jugoistočnom dijelu grebena. Tu na vrhu susrećemo i planinarske markacije. To je zapravo planinarska staza koja povezuje vrh Tresku sa Mličnim vrhom.
Sa Treske se spuštamo istim putem do šumskog puta sa kojeg smo skrenuli prema njoj. Produžavamo do velikog raskršća (planinari ga zovu Remiza) i krećemo desno lagano se spuštajući. U jednom trenutku staza skreće naglo lijevo i uskoro stižemo do mjesta gdje se skreće desno za Mlični vrh. Kojih 10-tak minuta umjerenog uspona sjevernom stranom po kamenjaru i stići ćemo gore.
Vraćamo se na veliko raskršće i produžavamo ravno vraćajući se do malog doma, polazišne točke.
Napomena: grupa B, koja ne želi ići na Tresku, pričekat će grupu A dok se spusti ili će produžiti prema Mličnom vrhu sa drugim vodičem. Dogovor na licu mjesta.

PD KAMENJAK
26.07. Velebit od Vratnika do Oltara – POPUNJENO
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg
Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 7 sati hoda
Opis:
Obilazimo najsjeverniji dio Velebita. Iz Rijeke preko Senja vozimo se na Vratnik. Iskrcavamo se iz autobusa i razdvajamo u dvije grupe:
1. TEŠKA GRUPA
Teška grupa će proći napornu turu od Vratnika do Oltara starom trasom Velebitske obilaznice koja dijelom prolazi kroz nemarkirano i mjestimice zaraslo područje. Preko Biondića i stare Krajačeve kuće uspet će se na vrh iznad Jadića plani (KT HPO). Nastavit ćemo put Margetuše i Rakite do Oltara. Za ovu grupu potrebna je dobra fizička kondicija!
Vodič: Zdravko Scheibl
2. LAKŠA GRUPA
Lakša grupa će od Vratnika poći cestom put Žuklja preko Krajačeve kuće. Nastavit će, bez uspona Jadića plan, kroz živopisne velebitske krajolike prema Tuževcu i Rakiti do Oltara.
Vodič: Boris Kurilić
Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 80 kn, u tajništvu ili na račun
Prijave: u tajništvu Društva do 21.07.2020.
Oprema: Osnovna planinarska oprema, duge hlače.
Napomena: Za izlet potrebna dobra fizička kondicija. Kod prijave odabrati grupu. VODIČI ZADRŽAVAJU PRAVO KOREKCIJE ODABIRA GRUPE!
Vodiči: Zdravko Scheibl i Boris Kurilić

HPD PLATAK
/

PD PLJUSAK
/

TRANSVERZALAC RIJEKA
/

PD TUHOBIĆ
26.07. Planina – Jelenc
Kružna ruta (cca 4.30 – 5 h čistog hodanja)
Putujemo vlastitim automobilima! Okupljanje je na Platku – do 8.30 h na velikom parkingu. Potom vozimo do rampe Hrv. šuma. Parking.
U 9.00 h početak uspona preko Planine, 1426 m (dolazak na vrh oko 11.00 h), te u nastavku Jelenc, 1442 m (dolazak u cca 13.00 h).
U povratku imamo 1.30 hoda.
Predviđeno vrijeme povratka do auta u 15.00-15.30 h.
Staza nije pretjerano teška, zanimljiva je i dosta se ide kroz šumu (dužina oko 16 km).
Hrana iz ruksaka. Uzeti dovoljno vode, barem 2 l.
Prijave vodičkinji: Vanja Blažić (091 532 6946) ili na pdtuhobic@gmail.com

HPD UČKA
/

Ažurirano 24. srpnja 2020. — 19:15
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme