Planinarski izleti za vikend 08.02. i 09.02.2020!

PD DUGA
09.02. Vodimo vas oko Učke: Dopolavoro-Vela Učka-Mala Učka-Poklon
VODIČ: Silvana Milić (091/951 5389)
POLAZAK: u 8h s Jelačićevog trga. Usputne postaje: autobusna postaja preko puta ZTC-a, stadion Kantrida, Panorama.
STAZA: nezahtjevna, lagana, 4 – 4,30h hoda
OPREMA: uobičajena planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima. Hrana i tekućina iz naprtnjače.
CIJENA: 50kn
OPIS:
ZAHVALA VODIČA: Ovaj pohod sa zahvalnošću posvećujem planinarima Seniora koji su me uveli u čaroban svijet planina i vodili me ovom stazom.
Iz unajmljenog autobusa iskrcavamo se malo dalje od restorana Dopolavoro.
Krećemo nešto asfaltom i ulazimo u šumski dio. Uskoro stižemo u mjesto Vela Učka. To je ruralno naselje smješteno na najvišim obroncima Učke. Leži na 950 mnv, te je drugo najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj.
Razgledat ćemo ga, ispričati ponešto o fontani “Voda Josipa II Lotarinškog” i nastaviti putem do vidikovca na južnom dijelu staze. Odatle puca vidik prema moru i otocima. Nastavljamo prema napuštenom mjestu Mala Učka gdje ćemo se odmoriti i kupiti učkarski sir. Nastavljamo makadamom do Izvora Tisva, prema partizanskoj bolnici i Poklonu gdje nas čeka autobus.

PD KAMENJAK
09.02. Terra Magica (Istra)
Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4 sata hoda
Opis:
Nakon okupljanja na Delti krećemo automobilima obalnom panoramskom cestom u pravcu Plomina i Labina. Tijekom izleta upoznat ćemo se sa čarima i ljepotama staroga grada Labina, smještenog na brežuljku na 320 m nadmorske visine te Rapcom, turističkim mjestašcem kojeg još nazivaju ‘Biserom Kvarnera’.
Iz starog grada, kojim dominira 35m visok zvonik spuštamo se stazom sv. Justa prema Rapcu, uživajući u čaroliji zelenila i opojnom mirisu mediteranskog bilja koje se spaja s kristalno čistim morem. Pauzu za kavu i okrepu priuštit ćemo si u predivnom zaljevu Maslinica i obližnjim kafićima u centru mjesta.
Stazom labinske božice Sentone, zaštitnice putnika, krećemo se uspinjati od morske obale prema srednjovjekovnom Labinu. Sentona će vam otkriti najljepši zaštićeni prirodni krajobraz Labinštine u kojem su vilinski gajevi ispresijecani potočićima, brzacima i slapovima preko kojih vode mostići. Putem ćemo vidjeti i stari mlin te ostatke romaničke crkvice sv. Hadrijana (12/13.st.).
Vraćamo se u stari grad Labin kojim dominiraju sačuvane građevine iz doba Venecije: gradska vrata San Fior, gradska loža, palače Franković, Manzini, Scampicchio, Negri i palača Battiala-Lazzarini u kojoj je smješten Narodni muzej Labin, koji će vas oduševiti modelom rudnika jedinstvenim u ovom dijelu Europe. Ulaznica u muzej 12 kn po osobi + stručno vođenje 100 kn koje dijelimo prema broju sudionika (opcionalno). Nakon zajedničkog posjeta jednom od najatraktivnijih hrvatskih muzeja (prema turističkom vodiču Lonely planet) i upoznavanja bogate rudarske povijesti Labina, završavamo izlet i vraćamo se prema Rijeci u poslijepodnevnim satima.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u poslijepodnevnim satima
Cijena: 60 kn + ulaznica u muzej
Prijave: u tajništvu Društva do 04.02.2020.
Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Kod prijave obavezna je uplata 60 kn u tajništvu ili na račun društva. Molimo sve vozače da prijave i auto te da na Deltu dođu autom, gdje će vodič popuniti potreban broj vozila.
Vodiči: Mirela Šenkinc (091/555-1739), Bojan Šenkinc

HPD PLATAK
/

PD PLJUSAK
09.02. Učka
Od Poklona i Crkvenog vrha, pa preko Orlovih stena i Brložnika do Veprinca. Polazimo autima od Decathlona u 08,00.. Staza je naporna i povremeno zahtjevna. Hodnja traje oko 5 sati. Kažu da će vrijeme biti. Svi kućni ljubimci su dobrodošli i podsjećam Vas da su za njih spremne i besplatne iskaznice.
Odazivamo se na 091 765 52 00

TRANSVERZALAC RIJEKA
08.02. Lisac – Kraljica šume – Studena
Polazak s Delte u 9:00 sati, autobusna linija br. 20.
Povratak iz Studene u poslijepodnevnim satima.
Staza nije zahtjevna.
Vodiči: Jovo Pantoš, Željko Kokotović i Mićo Pantoš

PD TUHOBIĆ
/

HPD UČKA
09.02. LOVRAN – MEDVEJA – KALI –VISOČE – LOVRANSKA DRAGA – MEDVEJA
OKUPLJANJE planinara je u kampu Medveja do 9,30 sati
PRIJEVOZ:
1) osobnim automobilima do kampa u Medveji
2) prigr. autobusom linija br. 32 Rijeka – Lovran u 8,00 sati
POVRATAK: autobusom iz Lovrana 14,30; 15,25; 16,20 ili iz Medveje u 17,10
VODIČI: HPD UČKA
TEŽINA STAZE: srednje zahtjevna, vrijeme hoda 4-5 sati
OPREMA : planinarske cipele, odjeća prilagođena vremenskim prilikama, HRANA iz ruksaka, dovoljno tekućine, ovjerena članska iskaznica za tekuću godinu.

Ažurirano 7. veljače 2020. — 20:17
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme