Planinarski izleti za vikend 15.06. i 16.06.2019.

PD DUGA

16.06. (nedjelja) Velika Slavica ( 1.120mnv)

VODIČ: PD Pljusak (Neven Blažević 091/765 5200)
POLAZAK: osobnim prijevozom ili vlakom s gl.kolodvora u 7,25h (stiže u Vrata 8,21h). Cijena karte u jednom smjeru je 33,60kn.
POVRATAK: u 17,24h iz Vrata (stiže u RI u 18,19h)
OPREMA: gojzerice, štapovi i uobičajena planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima. Hrana i tekućina iz naprtnjače.
OPIS:
Već prilično tradicionalna akcija PD Pljusak. Staza je lagana i ukupno oko 4 sata hoda. Okupljanje je na kraju asfaltne ceste iznad sela Slavica kod Vrata poslije 9 sati. Organizatori polaze sa želj.stanice nakon dolaska vlaka.
Ako dolazite automobilom sa autoceste siđite na izlazu Vrata, vozite do sela Slavica, do kraja asfalta kod vodospreme. Tu parkirajte.
Oko 9,30h polazak grupe.

PD KAMENJAK

16.06. Zavižanski vrhovi

Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg
Težina: srednje teška staza
Trajanje: ovisno o grupi, 3-7 sati hoda
Opis:

Ovaj izlet u Nacionalni park Sjeverni Velebit pripremljen je u suradnji s odsjekom za veterane i prilagođen svim planinarima jer nudi nekoliko staza različite težine. Najlakša grupa (izletnici, obitelji s malom djecom…) razgledava botanički vrt u obližnjem Modrić dolcu, s laganim usponom na Zavižansku kosu i vrh Vučjak neposredno iza planinarskog doma. Planinarska grupa ide na Mali Rajinac.

Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: bus 80 kn + ulaznica u nacionalni park 30 kn = 110 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 30.05.2019.
Oprema: Osnovna planinarska oprema, hrana i piće iz ruksaka.
Napomena: Uplate do popunjenja autobusa, net-bankingom ili u tajništvu
Vodiči: Martina Keliš Lukanović

HPD PLATAK

16.06. Monte Cengio (1.347 m)

Opis puta: Zona monumentale – “La Granatiera” Monte Cengio

Krećemo s Jelačićeva trga u 6.00, iz Matulja u 6.20, vozimo se preko Pasjaka do državne granice, zatim kroz Kozinu, Trst, Palmanovu, Veneziju, Padovu i Vicenzu, te uz jednu-dvije stanke za kavu stižemo do Monte Cengio.

Dolazimo do Piazzale “Principe del Piemonte” (1286 m) gdje ćemo započeti s hodačkim dijelom izleta. Nakon pripreme krećemo polako s hodanjem po mulatieri iz 1. svj. rata zvanoj “La Granatiera” koja se sastoji od niza tunela i dijelova staze usječene u liticu s prekrasnim pogledima u dolinu Valle dell´Astico.

Nakon oko 1 sata hoda dolazimo do “Piazzale del Granatieri” (1275 m) na kojem se nalazi “Rifugio al Granatiere” gdje se učesnici koji više ne žele hodati (grupa “B”) mogu odvojiti, odmoriti ili po želji nastaviti do vrha cestom (15-20 min).

Grupa “A” nastavlja dalje po mulatijeri te nakon oko 30 minuta dolazi do najdužeg tunela “Galeria Commando” izlaskom iz kojeg završava mulatijera. Dolazimo do “Piazzale Panella” s prekrasnim vidicima.

Od “Piazzale Panella” do samog vrha Monte Cengio (1347 m) doći ćemo širokom stazom za oko 10 minuta laganog hoda. Na vrhu se nalazi križ i spomenik posvećen talijanskim vojnicima palim u 1. svj. ratu. Na vrhu ćemo se odmoriti i uživati u pogledu.

Slijedi silazak do “Rifugio al Granatiere”, cestom u trajanju od 15-20 min, tijekom kojeg ćemo pogledati zavjetnu crkvicu “Granatieri di Sardegna”. Dolazimo do doma gdje je predviđena duža stanka za okrijepu i odmor. Nakon okrijepe slijedi povratak istim putem kući, te dolazak u Matulje/Rijeku u večernjim satima (oko 21-22 sata).

VAŽNA NAPOMENA: Ponesti sa sobom baterijsku lampu jer neki od tunela nisu osvijetljeni.

PD PLJUSAK

16.06. (nedjelja) Velika Slavica
Već prilično tradicionalan pohod PD Pljuska. Okupljamo se oko 09,00 na kraju asfalta iznad sela Slavica. Staza nije ni teška ni zahtjevna. Po želji, može se izabrati duži put cijelom markiranom stazom oko 3 sata ukupno. Polazak vlakom je u 7,25, a osobnim autima oko 7,45.

091 765 52 00

TRANSVERZALAC RIJEKA

15.06. Studena – Rimski zid – Vrh planine – Hahlići (1099m) – Podkilavac      Polazak s Delte u 9:00 sati, autobusna linija br. 20.                                Povratak iz Podkilavca u 15:30 sati ili Dražica u 16:25 sati.                        Staza je zahtjevna, duga 17 km (10+7), visinska razlika 550/750m.          Vodiči: Vojo Podgorac i Jovo Pantoš

PD TUHOBIĆ

/

HPD UČKA

16.06. (nedjelja) HPD UČKA IDE NA IZLET U SLOVENIJU NA KRVAVEC, VELIKI ZVOH i VRH KORENA

– POLAZAK posebnim autobusom u 6.00 sati sa DELTE.
– POVRATAK u Rijeku oko 21.00 sati.
– CIJENA IZLETA: Prijevoz 120 kuna + 13 EURA povratna karta za kabinsku žičaru i sedežnicu
– PRIJAVE : Vida Fatur mob 091 8950 018
– VOĐA PUTA : Matija Perić – VODIČI : HPD Učka
TEŽINA STAZE : A grupa – srednje zahtjevna staza koja uključuje lakši dio osigurane planinarske staze, trajanje hoda približno 5 sati; B grupa – lagana staza, trajanje hoda 2 i po sata hoda

– A grupa – KRVAVAC (1853 m) – VELIKI ZVOH (1971) – VRH KORENA (1999 m)
– B grupa – KRVAVEC (1853 m) – VELIKI ZVOH (1971 m)
– C grupa – DOM NA GOSPINCU (1480 m) – DOM NA KRVAVCU (1648 m) šetnja kompleksom skijališta i predivni panoramski pogledi

OPREMA : Obavezne planinarske cipele, odjeća primjerena vremenskim prilikama, zaštita od sunca, dovoljno tekućine, hrana iz ruksaka ili u planinarskim domovima. OSOBNI DOKUMENTI ZA PRELAZAK GRANICE, zdravstvena iskaznica i ovjerena planinarska iskaznica za tekuću godinu.

OPIS IZLETA:
Kabinskom žičarom dolazimo na Gospinac (1491 m). Dijelimo se na A i B grupu a po potrebi i na C GRUPU.

KRVAVEC – planina na sjeveru Slovenije (Kamniške alpe) visoka je 1853 m i zajedno sa planinom Veliki Zvoh (1971 m) služi kao poligon za poznato istoimeno skijalište KRVAVEC. Od Ljubljane udaljeno je samo 25 km i najposječenije je slovensko izletište.

GRUPA A) ide od Doma na Krvavcu na Veliki Zvoh, najvišu točku skijališta Krvavec. Nekoliko metara ispod vrha napravljeno je jezero za umjetno zasnježivanje. Vrh ima prekrasan pogled na Kalški greben i okolne vrhove. Lijepo se vidi i Storžič i dio Julijskih Alpa. Nakon kraćeg spusta slijedi hodanje po grebenu Ježa, čudnovatoj grebenskoj stazi sa pogledima koji se pružaju svuda naokolo i u svima izazivaju uzdahe oduševljenja neopisivim ljepotama prirode. Put po grebenu prilično je jednostavan i ugodan za planinarenje a vodi kroz borovinu i klekovinu. Nakon dvadesetak minuta laganog hoda dolazi se do tehnički zahtjevnijeg dijela staze gdje se na dva mjesta treba dignuti uz pomoć čeličnih sajli. Nakon toga, nastavlja se ugodnom grebenskom planinarskom stazom po hrptu, koja uskoro dovodi do VRHA KOREN. S vrha se pruža prekrasan pogled prema najvišim vrhovima Kamnika i Savinjskih Alpa. Na vrhu, na kojem nedostaje samo jedan metar do 2000m, nalazi se upisna knjiga.

Grupa B) ide od pl.doma na Krvavcu (1684m) do vrha Krvavec (1853 m) sa kojeg se pružaju prekrasni pogledi na Gorenjsku i dio Kamniško-Savinjskih Alpa. Ispod vrha nalazi se odašiljač RTV Slovenije, a između odašiljača i doma nalazi se kamena crkvica Marija Snježna iz 1929.god. u kojoj se nedjeljom služi misa ali samo tijekom ljeta. Spustit ćemo se travnatom padinom koja će dalje voditi prema vrhu Veliki Zvoh. Sam vrh označen je manjim križem.

Grupa C) ima veliki izbor šetnje po planini KRVAVEC koja ima ukupno 30 km uređenih skijaških staza na nadmorskoj visini od 1450 do 1971 m.[Kabinskom žičarom i sedežnicom može se doći do planinarskih domova na Gospincu i Krvavcu i uživati u prekrasnom pogledu na Ljubljanski kotlinu te na vrhove Julijskih i Kamniško-Savinjskih Alpi.

 

Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme