Planinarski izleti za vikend 25.05. i 26.05.2019.

Planinarski izleti za vikend 25.05. i 26.05.2019!

PD DUGA
26.05. (nedjelja) Vrapčanski pohod Zapadnom Medvednicom
Polazak: autobusom s Jelačićevog trga u 6h
Povratak: u popodnevnim satima
Vodiči: Dorica Kaličanec i HPD Željezničar, Zagreb
Težina staze: kondicijski-K1 (lagano), tehnički T1 (nezahtjevno)
Prehrana: iz naprtnjače, grah na livadi uz individualno plaćanje davatelju usluga
Cijena: 110kn
Opis:
Priložen poziv HPD Željezničar, Zagreb (na stranici PD Duga)

PD KAMENJAK
26.05. Golica (SLO)
Polazak: u 6.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg
Težina: teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda
Opis:
Podarite sebi i svojima najdražim izvanredan izlet na Golicu (1835 m) u Sloveniji!
Pruža vam se prilika da doživite brda potpuno prekrivena bijelim narcisima koji šire osubujan miris na sve strane, jedinstveni pogled na vrhove Alpi u Austriji, ustave rijeke Drave i okolna mjesta, pogled na Savinjske, Koruške i Julijske Alpe u Sloveniji s dominatnim vrhovima Krvavcem, Grintavcem, Storžičem, Kepom, Babom, Triglavom, Škrlaticom, planinom Košutom i mnogim drugima.
Golica se izdiže u Karavankama, sjeverno od Jesenica. To je travnata planina poznata po gorskim narcisima koji na njezinim južnim obroncima cvjetaju u svibnju. Već na početku izleta počet ćete se ogledati oko sebe i pregledavati očima travnjake. Okružit će vas na tisuće narcisa, mirisnih bijelo-narančastih cvjetova.
Do vrha Golice vodi nekoliko markiranih puteva od kojih je najpoznatiji onaj iz sela Planina pod Golico. Prvi kilometar puta iz Planine pod Golico vodi asfaltiranom cestom do zaseoka Batel gdje se nalazi parkiralište koje je krajem tjedna obično popunjeno automobilima planinara. Staza dalje vodi preko livada i pašnjaka te većim dijelom kroz smrekovu šumu prema Koči na Golici koja se uzdiže uz sam šumski rub.
Koču na Golici (1582 m) izgradili su 1904. godine slovenski planinari da bi je 1943. zapalili partizani kako Nijemcima ne bi služila kao uporište. Na temeljima te kuće 1984. godine izgrađen je novi planinarski objekt.
Od kuće do grebena staza prelazi preko strmih travnjaka, a kako prolazi pored same granice, opazit ćete zeleno-crveno-bijele markacije. Kada dođemo do grebena (1720 m), napornom usponu je kraj. Nalazimo se točno na granici Slovenije i Austrije i po njoj hodamo prema zapadu. Od vrha nas dijeli još 400 metara položenog puta s kojeg za lijepog vremena možemo uživati u izuzetnom pogledu: sjeverno na dolinu Drave s austrijskim tritisućnjacima u pozadini, prema jugu gdje caruje Triglav i redaju se ostali vrhovi Julijskih Alpi. Lijepo se vidi dolina Vrata i Krme, cijeli greben Viševnika do Debele peči, lijevo od njega Pokljuka, a u pozadini Spodnje Bohinjske gore. Najljepši vidik ipak je onaj sa samoga vrha Golice, gdje se otvara pogled na zapadni greben Karavanki i na dvijetisućnjake prema istoku Stol, iza njega Vrtača i Begunjčica, a u pozadini Košuta.
DALJINAR OD PLANINE POD GOLICO DO VRHA GOLICE
Planina pod Golico – Koča na Golici 1 sat i 40 minuta
Koča na Golici – Vrh Golice 30 minuta
Vrh Golice – Planina pod Golico 1 sat i 30 minuta
Kako nam je bilo davne 2007. možete pogledati na video snimci OVDJE! (na stranici PD)
Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 120 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 21.05.2019.
Oprema: Osnovna planinarska oprema, zaštita od sunca, vjetrovka, min. 3 L vode
Napomena: Staza je mjestimice vrlo strma, pa dobra obuća i štapovi neće biti na odmet.
Vodiči: Damir Jelić

HPD PLATAK
26.05. Sveta Gora (681 mnv)
Opis puta: Polazak: Rijeka (Jelačićev trg) u 8.00 sati, Matulji (Konzum) 8.20 sati. Sveta Gora je poznato hodočasničko središte iznad Nove Gorice. Na vrhu stoji crkva Sv. Ane, restoran i parkiralište.
Grupa A: uspinje se na vrh Svete Gore prolazeći atraktivnim rovovima i tunelima zaostalih iz 1. sv. rata. Jedan je dug čak 260 m!
Grupa B: na vrh ide klasičnim markiranim planinarskim putem.
U povratku obje skupine idu istim planinarskim putem do restorana Skalnica (320 mnv) sa čije se terase pruža prekrasan pogled na Goriška brda.
Vrijeme hoda: Grupa A: oko 3 sata
Grupa B: oko 3,30 sata laganog hoda
Težina staze: Grupa A: srednje zahtjevno, Grupa B: lagano Obje grupe savladavaju visinsku razliku od 361 m.
Planinarska oprema: Standardna: čvrste cipele – gojzerice, planinarski štapovi, odjeća primjerena vremenu, minimalno 1 litru napitka. Za grupu A obavezna je i čeona svjetiljka, a poželjno je imati i kacigu.
Prehrana: Iz ruksaka. U povratku, mogućnost ručka u gostioni Skalnica: jota s kobasicom = 6 Eura, “Nonina maneštra” = 4 Eura
Cijena izleta: 100,00 Kn
Prijave i uplate: Jadranka Bistričić (+385 91 722 9799) i u prostoru Društva Korzo 2A/III, Rijeka, petkom od 18-19.00 sati
Vodiči HPS-a: Milivoj Filipović i Jadranka Bistričić
Napomena: Na izlet obavezno ponijeti osobnu, zdravstvenu i planinarsku iskaznicu s plaćenom članarinom za 2019. godinu.

PD PLJUSAK
25.05. 5.uspon na Mali Petehovac, dan HPD Petehovac
Uveličati ćemo dan naših prijatelja iz HPD Petehovac,
Okupljamo se na našem mjestu kod Željezničke stanice u 08,00 i krećemo autima prema Delnicama. Nadamo se da će vrijeme biti u skladu s raspoloženjem.
091 765 52 00.

TRANSVERZALAC RIJEKA
25.05. Platak
Platak – nalazi se na 1100 m visine, oaza mira i čistog zraka. Ima mnogo raznih staza i puteva pogodnih za ljude svih uzrasta i dobi. Autor programa (Vojo P.) predlaže da se grupa na licu mjesta dogovori kojom stazom ići.
Polazak s Delte u 9:00 sati.
Povratak s Platka u 17:00 sati.
Vodiči: Jovo Pantoš i Željko Kokotović

PD TUHOBIĆ
/

HPD UČKA
26.05. HPD Učka ide na izlet u KUTEREVO na 9. Memorijalni pohod Kuterevo-Korenski vrh (1101 m.n.v), u čast pokojnom članu Ivanu Bukovcu –Butini, a u organizaciji Planinarske udruge „Panos“ Kuterevo
POLAZAK autobusa je sa DELTE u 7,30 sati
POVRATAK u Rijeku predviđen je oko 20 sati
TEŽINA STAZE: Prilagođena svim grupama od lagane do umjereno teške i umjereno zahtjevne
CIJENA IZLETA: 80 kn prijevoz i 20 kn hrana (planinarski grah)
VOĐA PUTA: Matija Perić
VODIĆI: PU Panos
PRIJAVE: kod Vide Futur (091 895 0018)
OPREMA: Osnovna planinarska oprema primjerena vremenskim prilikama, dovoljno tekućine, važeća planinarska i zdravstvena iskaznica
Program pohoda PUP Kuterevo:
– Okupljanje kod planinarske kuće na Poljani, križanje ceste Kuterevo – Krasno – Otočac od 8 do 9 sati (druženje uz čaj i domaće kolače).
– U 9:00 sati je polazak (vozimo se osobnim prijevozom ili organizirano do mjesnog groblja , a nakon kraćeg zadržavanja krećemo prema Dulibi-Šporčići osobnim prijevozom ( Grupa A ) , te nastavljamo prema Korenskom vrhu (2 sata ).
– Postoji mogućnost planinarenja na Kalić stijenu, Svetištu na Krasnu i Panos prema dogovoru.
– Grupa B Kalić stijena –sa Rudinke (1h45 min),
– Grupa C Svetište na Krasnu- pješačenje iz Kutereva hodočasničkim putem (2 sata) i grupa D Kuterevo -Panos-Poljana pl. kuća (1 h i 15 min).
– Za sve sudionike pohoda omogućen je posjet Utočištu za medvjediće nakon planinarenja(besplatno).
Povratak s planinarenja je najkasnije do 15 h.
– Kod planinarske kuće na Poljani za sve planinare i sudionike pohoda priprema se planinarski grah i još neka iznenađenja…

Ažurirano 25. srpnja 2019. — 19:43
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme