Interaktivna planinarska karta Hrvatske

Web Hrvatskog planinarskog saveza od 15. prosinca obogaćen je novim atraktivnim sadržajem, Interaktivnom planinarskom kartom Hrvatske. Karta je dostupna na adresi karta.hps.hr, a može joj se pristupiti i sa stranica na domeni HPS-a koje sadrže podatke o hrvatskim vrhovima i planinarskim objektima.

Njezina je namjena olakšati planinarima planiranje izleta prikazom planinarskih putova i kuća o kojima se brine HPS. Zamisao o takvoj karti na webu HPS-a postojala je već dugo, no preduvjet za ostvarenje te zamisli bilo je prikupljanje i sistematiziranje obilja podataka o planinarskim putovima, planinarskim kućama i vrhovima.

Interaktivni zemljovid rabi i povezuje podatke koje prikupljaju i obrađuju Komisija za planinarske putove HPS-a, Komisija za planinarske objekte HPS-a i Komisija za promidžbu i izdavačku djelatnost HPS-a, pa su prikazani podaci vjerodostojni. Važno je istaknuti da su na karti prikazani samo oni objekti koji se vode u HPS-ovim službenim registrima i bazama podataka. Registar planinarskih putova i Interaktivna planinarska karta Hrvatske sadrže više od 1100 putova te više od 1000 raznovrsnih objekata i lokacija (planinarski domovi, kuće i skloništa, vrhovi, slapovi, jezera i dr.)

Korisnik s kartom komunicira s pomoću ikona koje se nalaze na njezinoj lijevoj i desnoj strani. Klikom na ikonu »Pomoć« prikazuje se podrobna uputa za uporabu karte. Nakon klika na odabrani prikazani planinarski put, kuću ili vrh pojavit će se oblačić s dodatnim informacijama o tom objektu. Klikom na »Više informacija« u oblačiću se otvara HPS-ova web stranica s podrobnim podacima o tom objektu. Posebno je zanimljiva mogućnost prikaza različitih kartografskih podloga. Kao osnovna podloga odabran je OpenStreetMap. Ona sadrži mnogo planinarima korisnih pojedinosti, a korisnik može odabrati i desetak drugih dostupnih podloga, među kojima i karte TK25 Državne geodetske uprave, Googleove karte ili satelitske snimke terena.

Interaktivnu planinarsku kartu Hrvatske izradio je suradnik Komisije za planinarske putove, nositelj zlatnog znaka HPS-s, planinarski vodič, markacist i član Uredničkog odbora Hrvatskog planinara prof. dr. sc. Darko Grundler. Posebno treba istaknuti činjenicu da je riječ o volonterskom doprinosu, a pogotovo kad se ima u vidu da Interaktivna planinarska karta Hrvatske sadrži oko 1500 redaka vrlo kompliciranoga programskoga koda te da je naročito obiman posao bilo i »čišćenje« nedovoljno uredno snimljenih GPS tragova. Prof. Grundler planinarima je već dobro poznat kao autor bibliografije Hrvatskog planinara i autor raznovrsnih članaka u Hrvatskom planinaru.

Podaci o hrvatskim planinama sada su mnogo dostupniji svakome tko ima vezu s internetom, bilo putem računala, tableta ili mobitela. Planinarima koji vole istraživati i služiti se suvremenom tehnologijom ova će interaktivna karta pružiti sasvim nove mogućnosti za planiranje izleta, a nema dvojbe da će se novim tehnološkom rješenjem na webu HPS-a rado služiti i planinari iz susjednih, ali i iz udaljenih zemalja, koji sve češće posjećuju naše planine.

preuzeto sa hps.hr

Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme