Planinarski izleti za vikend 18.03. i 19.03.2023!

PD DUGA
19.03. Medno – Slavkov dom na Golom brdu (440 m) – Jeterbenk (774 m) – Katarina – Sv. Jakob (806 m) – Topol – posjet starom gradu EMONA (Ljubljana)
VAŽNA OBAVIJEST! U nedjelju,19.03. bus za Ljubljanu kreće od ZTC-a (početna stanica) u 6,30 h. Umjesto Jelačićevog trga. U garaži možete ostaviti auto (otvara se u 6h, a otvorena je do 22,30 h i ne plaća se).
Promjena je nastupila zbog odluke stožera o sigurnosti. Ostale 2 postaje (Kantrida i ex Panorama) ostaju kao što je navedeno (kao do sada). Za povratak isto.
Ulaznica za Ljublj. dvorac (stari grad) bez uspinjače, za grupu iznosi 8,40 € po osobi.
Vodič: Darko Popović
Vrijeme hodanja: cca 4 h hoda.
Težina: kondicijski K1 – lagano. Manje od 5 sati hodanja; tehnički – T1- T1- Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala.
Oprema: uobičajna, prilagođena vremenskim uvjetima, toplije se obući.
Osobni dokument, pl.iskaznica ovjerena za tekuću godinu.
Udio u trošku prijevoza: 14€ (na bazi 40 sudionika)
Opis:
Na rutu krećemo iz Mednog, točnije s parkirališta ispred hotela u Mednom. Upućujemo se u smjeru Slavkovog doma na Golom brdu prvo po cesti, a onda kroz šumu. Nakon nekog vremena opet izlazimo na cestu krećući se u smjeru Golog brda. Od parkirališta u Mednom do Slavkovog doma trebati će nam 1h. Od Slavkovog doma upućujemo se kolskim putem u šumu koji kasnije postaje planinarska staza. Strmo se uspinjemo do Jeterbenka (774 m). Od Slavkovog doma do Jeterbenka trebati će nam 1 h I 15 min. Spuštamo se prema Katarini (selo), prvo planinarskom stazom, a onda dolazimo na kolski put (makadam). Od Jeterbenka do Katarine je 45 min. hoda. Ako grupa bude raspoložena možemo se popeti na Sv. Jakob (brdo na kojem se nalazi crkva (806 m). Sv Jakob je lijep razgledni vidikovac, a do njega će nam trebati 30 min od Katarine. Od Sv. Jakoba spuštamo se do Topola gdje nas na parkiralištu čeka autobus. Od Sv. Jakoba do Topola trebati će nam 40 min.
Hoda se ukupno 4 h i to efektivnog hoda (ne računajući pauze), pa tko nije u kondiciji toliko hodati korektno bi bilo da se ne prijavljuje.
EMONA je rimsko naselje na području današnje Ljubljane. Nekad je to bio najistočniji grad Rimske države. Oko 452 g. Emona je skoro potpuno uništena nakon prodora Huna. Grad je od osnutka imao oko 6000 stanovnika. Sve do 15. st. nema pisanih podataka jer o slavenskom vremenu još ništa nije znanstveno utvrđeno.
1106. g. u posjed Ljubljanskog dvorca (gdje se nekad nalazila EMONA) dolazi obitelj Spanheim, a naziv tog područja je Laibach (Ljubljana). Ljubljanski dvorac se u pisanim dokumentima počinje pojavljivati u razdoblju 1112. i 1125 g.
Jedan od najstarijih I još sačuvanih dijelova dvorca iz 15. st. je kapela Sv. Jurja. Ostale zgrade u kompleksu Ljubljanskog dvorca, uzdignute su u 16. i 17. st. Sredinom 17. st. dvorac je izgubio ulogu tvrđave i rezidencije. Postao je vojno skladište. Sve do dolaska Napoleona bio je u toj funkciji, a onda je postao vojarna i bolnica.
U 19. st. nakon povratka Austrijanaca dvorac je pretvoren u kaznionicu i kaznionica je bio sve do potresa koji je pogodio Ljubljanu 1895. g.
Potpuna rekonstrukcija dvorca započeta je 1964. g.

PD KAMENJAK
19.03. Staza božanskih izvora i Sentonina staza (Rabac – Labin)
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: lagana staza
Trajanje: oko 3 sata hoda
Opis:
Nakon okupljanja na parkiralištu Delta vozimo obalnom cestom prema Rapcu te se parkiramo kod Hotela Narcis Maslinica. Prema starom gradu Labinu uspinjemo se i krećemo najljepšim zaštićenim prirodnim krajobrazom Labinštine. Prolazimo pored izvora Vrućak i Blažićevo, a putem nas prate potočići. Oni hrabriji i spretniji će kod slapa moći proći tehnički zahtjevan detalj jer se koriste ruke te klinovi i uže koji su tamo postavljeni, a koji je dio labinskog planinarskog puta. Ostali uživaju u laganoj stazi. Nastavljamo dalje preko vijugavih sedrenih barijera preko kojih se prelijevaju slapovi potoka Pećina, a u tajanstvenoj Negrijevoj spilji krije se izvor. Na samo par minuta od staze nalaze se ostaci romaničke crkvice sv. Hadrijana (12./13. st.) koju ćemo također posjetiti.
U Labinu radimo pauzu od 1 sat za slobodno vrijeme. Stari grad Labin odiše duhom starine i mističnosti te vas poziva na otkrivanje njegovih čari i ljepote. Prošetajte starom jezgrom i uživajte u čarobnu pogledu s Fortice na Rabac, otok Cres i Učku ili jednostavno popijte kavu i zasladite se kolačem u nekom od ugostiteljskih objekata.
Povratak u Rabac započinjemo Alejom velikana kroz borovu šumu (Pinetu) te se dalje spuštamo Sentoninom stazom. Labinska božica Sentona zaštitnica je putnika. Spuštanjem po stazi dolazimo do spajanja sa Stazom božanskih izvora te nastavljamo put prema autima uz čarobne potoke.
Po završetku ture slijedi povratak u Rijeku u poslijepodnevnim satima.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u poslijepodnevnim satima
Cijena: 6 € (vozaču)
Prijave: u tajništvu Društva do 14.03.2023.
Oprema: Osnovna planinarska oprema, preporuka vodonepropusne tenisice ili gojzerice (zbog potočića).
Napomena: Prilikom prijave naznačite jeste li vozač kako bi članovima bez auta omogućili sudjelovanje u izletu.
Vodiči: Žaklina Šupica (+385 98 985 65 10), Žarko Fištrek
HPD PLATAK
19.03. Otok Pag – najatraktivnija staza na Mediteranu
06:30 sati Delta parking Autotroleja
Predviđeno trajanje hodanja i težina: Grupa A: 6 – 7 sati s feratom (obavezan ferata set i kaciga)
Grupa B: 5 – 6 sati hoda bez ferate
Grupa C: po potrebi oko 3 sata hoda
Opis puta: Polazak u 6.30 sati s Delte, parking Autotroleja. Vožnja na relaciji Rijeka – Pag.
Hodati ćemo po sjeveroistočnoj obali Paškog zaljeva po oštricama sitnog bijelog paškog kamena. Naša avantura započinje u Metajni, koja slovi kao najogoljeniji dio otoka. Planinarska staza “Life on Mars” je prilagođena različitim ljudima i kondicijama te je osvojila hrvatskog Outdoor Oscara u kategoriji “Najbolja outdoor turistička infrastruktura”.
Udio – prilog u cijeni prijevoza: 35,00 € (uračunata cijena trajekta)
Prijave i informacije: Informacije i prijave za izlet kod vodiča Anita Bistričić (grupa A) 098/9358152 i Jadranka Bistričić (grupa B) 091/7229799 ili u prostoru društva, petkom od 18-19 sati
Vodiči: Jadranka / Anita
PD PLJUSAK
19.03. ŽBEVNICA, naš najzapadniji tisućnjak.
Polazimo autima s našeg mjesta kod Decathlona u 8,00.
091 765 52 00
TRANSVERZALAC RIJEKA
18.03. Drenova – Saršoni – Griža
Sastanak kod groblja Drenovau 9:00 sati, autobusna liniija br. 5.
Povratak po dogovoru u poslijepodnevnim satima.
Staza nije zahtjevna.
Vodiči: Jovo Pantoš, Željko Kokotović i Mićo Pantoš
PD TUHOBIĆ
19.03. Osorčica – najljepši pogled Kvarnera
Polazak: Zbog zatvaranja dijela grada zbog uklanjnanja eksploziva u luci moramo premjestiti mjesto polaska, krećemo u 7:30 s parkinga Plodina na Kukuljanovu
Povratak: U večernjim satima
Prijevoz: Autobus
Udio u prijevozu: 18€ – u cijenu uključen prijevoz i trajektna karta
Plaćanje: Keks pay 0996068107, u društvu 15.3. od 18 do 19:30 ili u dogovoru sa organizatorom
Organizator: Edo 0996068107/Slaven
Težina: K2 – T1
U nedjelju 19.3.2023. PD Tuhobić organizira izlet na najljepši pogled Kvarnera i to na vrh Sv. Mikula koji se nalazi na Osorščici.
Na izlet se kreće u 7:30 sa Jelačića, planirani početak planinarenja je oko 10 sati, kreće se iz Nerezina prema vrhu Sv. Mikula, kada se popnemo na Sv. Mikulu, riješili smo najteži dio puta pa ćemo se nagraditi odmorom i žigom u naše HPO knjižice, a od tuda nas čeka prekrasno hodanje grebenom do vrha Televrina od kuda se pruža prekrasan pogled na otok Unije. Nakon fotografiranja i kratke pauze idemo dalje putem Slovenčice prema planinarskom domu Sv. Gaudent kod kojeg možemo napraviti dužu pauzu za ručak jer nakon doma nas čeka spust od 4 km do autobusa koji će nas čekati u Osoru.
Na izletu nas čeka oko 11 km planinarenja sa nešto više od 500 metara uspona, planirano vrijeme hoda je 5 sati.
Oprema: Osobna planinarska oprema (klikni za detalje) prilagođena godišnjem dobu i planini. Hrana iz ruksaka
HPD UČKA
19.03. LJUBIBELJ (704mnv) – SVIB (613 mnv)
OKUPLJANJE planinara je na ž.s. Meja do 9,00 sati
PRIJEVOZ: osobni automobili
VODIČI : HPD Učka
TEŽINA STAZE : umjereno zahtjevna, malo oštriji spust sa LJUBIBELJA
DUŽINA HODANJA: oko 4 – 5 sati
OPREMA : obavezne planinarske cipele, odjeća prilagođena vremenskim prilikama, dovoljno tekućine, hrana iz ruksaka.
OPIS PUTA:
Osobnim automobilima vozimo se do željezničke stanice Meja od kuda krećemo na postepeni uspon prema Ljubibelju. To je goli, izduženi greben s kojega se vide Grobničke Alpe, Tuhobić, Bitoraj, Viševica, Medviđak.
Po silasku s Ljubibelja odvaja se staza za SVIB. Put ide kroz kamenjar i šumu te nastavlja po mulatijeri koja vodi do vrha. SVIB je kamena glavica s vidikom otvorenim na sve strane.
Ažurirano 17. ožujka 2023. — 11:17
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme