Planinarski izleti za vikend 01.07. i 02.07.2023!

PD DUGA
01.07-09.07. Grčka
Vodič i organizator: Dorica Kaličanec u suradnji s Adventure tourism consultant-Nazmi Hasanramaj, Priština
Opis:
Polazak: 30.6.2023. u 22h sa Jelačićevog trga
Dan 1 1. srpnja – Putovanje Rijeka-Zagreb-Beograd-Skopje-Solun-Variko, smještaj i večera.
Dan 2 2. srpnja – Nakon doručka vožnja do Prionia, te polazak na planinarenje do Pl. Doma Agapitos (2100 mnv) po Prionia trail-u u trajanju od 4 sata. Smještaj u pl. domu i slobodno vrijeme. (Večera u domu nijeuključena u aranžman !!!)
Dan 3 3. srpnja – Olimp (Mytikas) 2918 m – Rano buđenje (Doručak u domu nije uključen u aranžman !!!)i polazak prema najvišem vrhu Olimpa Mytikasu (2918 mnv) u trajanju od 4,5 sati. Slijedi silazak do doma (2,5 sata), te do našeg autobusa u Prioniji (3 sata). Povratak u Variko, večera i slobodno vrijeme.
Dan 4 4. srpnja – Dan za odmor i regeneraciju u Variku. Nakon doručka slobodno vrijeme za kupanje i šetnje na plaži(15km) u Litochoru,večera.
Dan 5 5. srpnja – Rano buđenje u 5:00. Nakon doručka polazak za Kalampaku (uz jednu pauzu za kavu u Trikali). Po dolasku u Kalampaku polazak na planinarenje Stazom Meteora br. 14 (12km/5 sati hoda). Posjet glavnom Manastiru Megali Meteoron. Slijedi povratak u Kalampaku, te opuštanje u lokalnim restoranima. Povratak u Variko u popodnevnim satima, večera i slobodno vrijeme.
Dan 6 6. srpnja – Nakon doručka odlazak iz Varika za Bansko u Bugarskoj, smještaj u Starom Gradu Bansko, razgled grada, večera.
Dan 7 7. srpnja – Nakon doručka Uspon na Vihren –2914 m, najviši vrh planinskog lanca Pirin. Povratak u Bansko, večera i slobodno vrijeme.
Dan 8 8. srpnja –Nakon doručka povratak u Rijeku preko Sofije, Niša, Beograda i Zagreba, uz usputni razgled Sofije.
___________________________
02.07. Pot po rubu (Col – Predmeja)
Vodič: Darko Popović
Polazak: autobusom u 6h s Jelačićevog trga. Usputne stanice: busna stanica preko puta ZTC-a, stadion Kantrida i ex Panorama
Vrijeme hodanja: 4,5 h efektivnog hoda ne računajući pauze. Dužina puta je 14 km, a pri tom se savladava visinska razlika od 339 m (najniža točka puta je 662 m, a najviša točka 961 m).
Težina: kondicijski K1 – lagano. Manje od 5 sati hodanja; tehnički – T1- Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala.
Oprema: uobičajna, prilagođena vremenskim uvjetima
Udio u trošku prijevoza: 15€
Napomena: otkazivanje prijave unutar posljednjih 48 sati od polaska, povlači za sobom obvezu podmirenja cijene prijevoza. Ako nema zamjene.
Opis:
„Put po rubu“ vodi nas po kraškom području, kroz bukovu šumu, po pašnjacima i livadama prepunog poljskog proljetnog cvijeća i cijelo vrijeme po rubu. Put po rubu je i dio Slovenske planinske poti.
Rutu započinjemo u zaselku Žagolič, nekoliko minuta udaljen od mjesta Col. Preko Malog i Velikog grebena krećemo se prema vrhu Kovk (961 m). Malo ispod vrha su rovovi iz I sv. rata koje je radila Austro-Ugarska vojska. Od Kovka se upućujemo prema Podrtoj gori gdje se odvaja planinarski put prema Ajdovščini. Nastavljamo dalje mimo vrha Navrše (857 m) prema Otliškom oknu. Otliško okno je kraška pojava i prirodna znamenitost Slovenije. Kroz okno te stijene otvara se pogled prema Vipavskoj dolini. Da bi došli do okna napustiti ćemo stazu po rubu. Spustiti ćemo se do „kamenitog puža“ i u blizini je i okno. Nakon razgleda vraćamo se na stazu i nastavljamo do Otliškog maja (847 m), a zatim u nastavku penjemo se i na Dolski maj. Zatim nas čeka uspon na Parkljevec (889 m). Putem nailazimo na električne pastire jer na travnatim padinama preko ljeta pasu krave. U proljeće te poljane su pune cvijeća. Uživamo u pogledu na Vipavsku dolinu i grad Ajdovščinu. S desne strane nam je Čaven i Modrasovac, a s lijeve strane obronci Nanosa. Planinarski put završavamo na lijepo uređenom vidikovcu prije Predmeje odakle ćemo se još jednom diviti prekrasnim vidicima sve do Tršćanskog zaljeva. Po cesti odlazimo do koče Edmunda Čibeja u Tihoj dolini koja pruža usluge hrane i pića.
PD KAMENJAK
02.07. Zora na Učki
Polazak: u 1.15 h
Mjesto polaska: Delta
Težina: lagana staza
Trajanje: 4-5 sati
Opis:
Okupljanje na Delti do 1:15, polazak prema Poklonu odakle bi valjalo krenuti oko 2 ujutro.
Laganim noćnim hodom odlazimo na Vojak, najviši vrh Učke (1396 m).
Ušuškani u toplu odjeću čekamo izlazak Sunca.
Pohod se organizira u znak sjećanja na Avelina Ćepulića koji je s prijateljima izveo prvi noćni uspon na Učku 4.7.1852. godine i objavio članak u časopisu “Neven” 13.7.1852. godine. Ovo je ujedno i prvi planinarski putopis u hrvatskoj književnosti.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: U ranim jutarnjim satima, prije pijevaca.
Cijena: 3 € (vozaču)
Prijave: u tajništvu Društva do 13.06.2023.
Oprema: Standardna planinarska oprema + čeona lampa (provjerite baterije + rezervne) + toplija odjeća za noć/zoru.
Napomena: Molimo sve koji imaju auto da to istaknu u prijavi za ovaj izlet i da u autu dođu na Deltu.
Vodiči: Saša Subotić
HPD PLATAK
02.07. Gartnerkofel 2195 m Karnijske Alpe – OTKAZANO
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
Za vikend 01. i 02.07. umjesto planiranog izleta noćnog uspona na Učku ćemo imati radnu akciju na uređenju našeg puta Kamenjak – Platak
Ovim putem pozivamo sve članove i simpatizere da se priključe radnoj alciji, a plan i lokaciju okupljanja ćemo objaviti sutra na Viberu i Facebook stranici kada vidimo detalje o vremenu
HPD UČKA
02.07. Nacionalni park Paklenica
IMA JOŠ SLOBODNIH MJESTA!!!
PRIJEVOZ – posebnim autobusom
-Polazak je u 6:00 sati, sa Jelačićevog trga
-Povratak u večernjim satima
-Cijena prijevoza je 20 eura po osobi a izračun je napravljen na bazi od 40 učesnika.
-Ulaznica za NP Paklenica će se platiti po dolasku – 7 eura
– tko bude htio ručati u domu biti će fažol s kobasicom 6 eura i gulaš s njokima 8 eura
-Prijava i uplata :
Marjan Marić – 091 585 3960,
Ivo Fiamengo – 091 929 8768
Trase i grupe će se formirati prema odazivu pa će prema tome i zahtjevnost staza biti prilagođena.
Vodiči – HPD Učka
OPREMA : obavezna je planinarska obuća, odjeća primjerena vremenskim prilikama, zaštita od sunca, dovoljno tekućine, hrana iz ruksaka ili po dogovoru.
Ažurirano 30. lipnja 2023. — 16:09
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme