…kako nam je bilo na 2. Danu planinara Rijeke…

Unatoč dosta tmurnim oblacima i nagovještaju kiše, na mostu ispre Kontinentala okupilo se 3. svibnja, na Dan oslobođenja Rijeke dvjestotinjak planinara i građana. Iz 13 planinarskih društava. Prije nego su otvorili 2, Dan planinara Rijeke obratio im se gradonačelnik Vojko Obersnel i zaželio sretan uspon i puno zadovoljstva. I u dvije kolone krenulo se put Veloga vrha i potom na središnej mejsto okupljanja plato ispred utvrde Kararine B na vrhu sv. Katarina.
Dio sudionika koji su krenuli s Brašćina stigao je na Veli vrh među prvima. Bili su tu i polaznici Male planinarske škole, natjecatelji u orijentaciji. Bunkeri nedovršene utvrde Lješnjak bili su pravo mjesto za odmor, ali i pogled prema pašačkom mostu prema kojemu je prilazila glavna kolona grupe A.
I dok je grupa A došla do platoa ispred “Katarine B” obavljeno je i orijentacijsko natjecanje. Prva je stigla ekipa OŠ V. Gortan u sastavu Luka Hlavica i Fran Ostojić koja je 3,8 kilometara staze s ukupno 4 kontrolne točke prošla za točno 60 minuta. Samominuti kasnije stigla je ekipa u sastavu Ante Padovan i Andrej Detel a izvrsne treće bile su curice Ana Ipšić i Tijana Smojver Dasović. Medalje i prigodne diplome i poklone primili su pred većinom sudionika pohoda koji su ih nagradili pljeskom.
Ukupno je u pohodu sudjelovalo oko 300 sudionika, jer su se na Velom vrhu i kasnije na platou Katarine B priključili drugi sudionici koji nisu krenuli s Delte.
Ocjena je da je pohod i ove godine uspio mada uz znatno manje organizacijske resusre i bez ijedne kune troškova te uz minimalne donacije Grada Rijeke (besplatno korištenje štandova i javnih površina). Štoviše, ostalo je prihoda od prodaje suvenira i pića koji će se sav namijeniti funkcioniranju Male planinarske škole.
D.K.

 

Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme