Planinarski izleti za vikend 16, 17. i 18.04.2022!

PD DUGA
18.04. (Uskršnji ponedjeljak) Sošice- Sv. Gera (1178 m) – Pliješ (977 m) – Sošice (kružna tura)
Vodič: Darko Popović
Polazak: autobusom u 7h s Jelačićevog trga
Vrijeme hodanja: 5 h efektivnog hoda Težina: Kondicijska zahtjevnost: K2 – umjereno zahtjevno. 5-7 sati hodanja (sa pauzama). Tehnička zahtjevnost: T1- nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala. Oprema: uobičajena, prilagođena vremenskim uvjetima Udio u trošku prijevoza (na bazi 30 osoba): 140kn
Sv. Gera (1178 m) je najviši vrh Žumberka i sjeverozapadne Hrvatske. Iako je hrvatsko ime za taj vrh Sveti Ilija, naziv je gotovo zaboravljen te se češće koristi stari slovenski naziv Sveta Gera. Crta državne granice sa Slovenijom vodi kolnim putom po samom hrptu. S hrvatske se strane nalazi grkokatolička kapela sv. Ilije u kojoj je uređeno jednostavno planinarsko sklonište, a desetak metara od nje, sa slovenske strane, konzervirani ostaci kapele Sv. Jere. Vrhom dominira 80 m visok telekomunikacijski toranj na slovenskoj strani, a s hrvatske je strane vojarna koja će nakon odlaska slovenske vojske biti preuređena u planinarski dom. S vidikovca, otvoren je pogled u svim smjerovima. Slovenski naziv za Sv. Geru je Trdinov vrh. Opis: autobusom dolazimo do Sošica, a polazak na turu je s parkirališta Doma Sošice. Planinarska staza u početku ide kroz selo asfaltiranom cestom (400 m), zatim nastavlja makadamskom cestom (450 m), s koje skreće desno na dobru pješačku stazu. Pješačka staza najprije vodi kroz borovu na nakon nje mješovitu šumu, polako se uspinjući sve do planinarskog doma Vodice. Od doma staza vodi makadamskom cestom (1.2 km), skreće s nje lijevo i nastavlja i uspon stazom koja vodi malo oštrije uzbrdo, po travnjacima i proplancima, do vrha Pliješ. S vrha nema otvorenih vidika. U nastavku staza vodi malo preko livada i proplanaka, malo kroz šumu, pa malo po pješačkoj stazi i konačno malo po šumskoj cesti sve do vrha Svete Gere. Ovaj dio staze je vrlo atraktivan i lijep iako s njega nema puno otvorenih vidika. Povratak drugom stazom preko područja Boljari ( područje posebne zaštite – predviđeno za posebni rezervat travnjačke vegetacije). Ukupno vrijeme efektivnog hoda – 5 h.

PD KAMENJAK
18.04. (6 dana) Brač – POPUNJENO
Polazak: u 23.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg
Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4-5 sati hoda svaki dan
Opis:
Tijekom planinarskog proljetnog odmora na Braču proći ćemo otok uzduž i poprijeko, okolo i naokolo:
Vrhovi i vidikovci: Vidova gora, Veli Gažul s planinarskom kućom, Velo brdo, Draževac (sv. Mihovil), Martinje brdo, Mala Bračuta, Makova glava, Golo brdo…
Zlatni rat, Pustinja Blaca, Zmajeva pećina, Ivončeve špilje…
Uvale Trstena, Lovrečina, Luka, Točinjak, Rasotica, Puntica, Mala i Vela Farska, Lozna, Blaca…
Bol, Sumartin, Povlja, Pučišća (klesarska škola), Postira, Dol, Škrip (muzej otoka Brača), Supetar, Mirca, Sutivan, Bobovišće, Milna….
Posjetit ćemo svih 12 kontrolnih točaka otočke pješačke obilaznice “Via Brattia”.
Pet polupansiona (doručak i večera) u hotelu Pastura (Postira): dvokrevetna 1.300 kn, doplata za jednokrevetnu 300 kn, dijete u trokrevetnoj do 12 godina gratis, dijete 13-18 godina 650 kn.
Bus koji je cijelo vrijeme s nama 600 kn, za djecu 250 kn.
Bit će prilike i za degustacije u konobama u vrijeme ručka, detalji pred polazak…
Prijave do popunjenja uz uplatu prve rate najmanje 400 kn.
U slučaju odustajanja iz bilo kojeg razloga uplata se vraća samo kad se mjesto popuni s liste čekanja.
Na listu čekanja ulazi se s uplatom najmanje 400 kn.
Prijevoz: autobus
Povratak: nedjelja navečer 24.4.2022.
Cijena: polupansion 1.300 kn, bus 600 kn.
Prijave: u tajništvu Društva do 26.10.2021.
Oprema: osnovna planinarska oprema, kupaći kostim
Vodiči: Boris Kurilić (+385 91 786 45 35)
18.04. Uskrsni ponedjeljak i uspon na Sisol
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: lagana staza
Trajanje: oko 5 sati hoda
Opis:
Polazak je u 8 sati sa parkirališta na Delti. Krećemo obalnim putem prema Plominu i dolazimo do Brseča odakle krećemo na uspon vrha Sisola. Za uspon nam je potrebno 2,30 h, a vrh Sisola se nalazi na visini od 835 m. Polazna visina u Brseču je 174 m. Vidik sa samoga vrha je ograničen, ali se s grebena Sisola pružaju različiti vidici prema Kvarnerskom zaljevu, vršnom dijelu Učke te prema unutrašnjosti Istre.
Vjerujem da će svatko doći sa Uskrsnom hranom koju ćemo na švedskom stolu zajednički podijeliti kao i svaki Uskrsni ponedjeljak.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 30,00 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 12.04.2022.
Oprema: Osnovna planinarska oprema ovisno o vremenskim prilikama
Napomena: Na usponu za Sisol pridružiti ćemo se organizatoru uspona PD Pljusak. Naime PD Pljusak svake godine tradicionalno organizira taj uspon. Dolaskom u Brseč pozdravit ćemo i družiti se sa domaćinom, nakon čega ćemo svi skupa krenuti na vrh.
Vodiči: Igor Korlević
HPD PLATAK
18.04. (ponedjeljak) Sisol iz Brseča
07:30 sati, Jelačićev trg
Predviđeno trajanje hodanja: Tradicionalni pohod PD “Pljusak”
Opis puta: Vožnja s kombijem iz Rijeke prema Brseču, mjestu okupljanja sa ostalim planinarskim društvima. Doček dobrodošlice uz planinarsku zakusku i zajednički pokret u 9:00 sati prema Sisolu. Zajednički grupa A i B idu do Provratenica, raskršća planinarskih puteva za Sisol i Šikovec, gdje se prema željama sudionika prave dvije grupe A i B.
Zahtjevnost izleta – težina staze: Grupa A: zahtjevna put od Provratenica prema Sisolu 835 m.n.v. i nazad istim putem
Grupa B: nezahtjevna put do Provratenica prema vrhu Šikovec 780 m.n.v.
Planinarska oprema: Planinarske cipele, odjeću shodno najavljenim vremenskim uvjetima.
Udio – prilog u cijeni prijevoza: 50,00 kn (ograničen broj sudionika)
Prijave i informacije: Jadranka 091/7229799
Vodiči: Vodiči PD Pljusak
PD PLJUSAK
18.04. Sisol (Uskršnji ponedjeljak)
Sve drage prijatelje,dobronamjerne planinare pozivamo na naš 10. pohod na Sisol – Učka. Okupljanje će biti u Brseču od osam do devet sati. Uz kraći prigodni program podijeliti ćemo se u grupe ovisno o željama i mogućnostima.
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
18.04. Gradiška tura (Uskršnji ponedjeljak)
POLAZAK: 7,00 Jelačićev trg
Povratak za Rijeku oko 16,00 sati
CIJENA IZLETA: 100,00 Kuna – prijevoz autobusom – prelazi se državna granica sa Slovenijom (dokumenti)
Rok za prijavu je 14.4.2022., a uplate se mogu vršiti u srijedu 13.4.2022. u prostorijama društva od 18:30 do 20 sati ili u dogovoru sa Vanjom 0915326946
Nanos – kraška zaravan koja povezuje Alpsku i Primorsku Sloveniju sa svoje zapadne strane iz Vipavske doline skriva planinarske staze, ferate i penjačke smjerove koje smo odlučili posjetiti i odhodati, ispenjati na ovogodišnji Uskršnji ponedjeljak.
Uputiti ćemo se u mjesto Gradišće iznad kojeg uska asfaltirana cesta vodi do parkinga ( 250 mn.v.) ujedno i početne točke naše avanture.
Nude nam se tri izuzetno lijepe staze iz Gradišća na Gradišku Turu, koje biramo prema vlastitim željama odnosno mogućnostima:
1. Kroz Plaz, trajanje 2 sata – lagana označena staza;
2. Furlanova ferata, trajanje 1,15 sati – vrlo zahtjevna staza
– postoji lakša varijanta, gdje se najzahtjevniji djelovi obilaze;
Otmarjeva ferata, trajanje 1,40 sati – vrlo zahtjevna staza ( najzahtjevniji početni dio – sa laganim previjesom, također se može zaobići )
Za silazak biramo normalnu stazu.
OPREMA: Planinarske cipele, odjeća prema prognozi, zaštita od sunca, dovoljno tekućine, hrana iz ruksaka.
Za ferate obavezan komplet za samoosiguranje ( pojas i y ) te kaciga i penjačke rukavice te uz malo međusobnog dogovaranja, bodrenja, prelijepih vidika, slikanja….otpenjati ćemo feratu i stići na vrh.
PRIJAVE: viber grupa, web
VODIČI: Vanja Blažić i Damir Konestra
PD UČKA
18.04.2022. god. na Uskršnji ponedjeljak priključujemo se pohodu PD Pljusak
PRIJEVOZ: osobni automobili
PRIJAVE i dogovor oko prijevoza: IVO FIAMENGO, broj mobitela 091/929 876
Ažurirano 14. travnja 2022. — 21:58
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme