Planinarski izleti za vikend 20.07. i 21.07.2024!

PD DUGA
/
PD KAMENJAK
20.07. (2 dana) NP Sjeverni Velebit – Primorski uzdužni put i Premužićeva staza
Polazak: u 5.00 h
Mjesto polaska: parkiralište kod Emmezete na Škurinjama
Težina: teška staza
Trajanje: oko 6 – 9 sati hoda dnevno
Opis:
U dva dana obići ćemo dvije najznačajnije sjevernovelebitske uzdužne planinarske staze: Premužićevu stazu i Primorski uzdužni put. Legendarna Premužićeva staza zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske i smatra se remek-djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu te je položena tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita. Njena znatno rjeđe posjećivana sestra Uzdužna staza primorskom padinom ili Primorski uzdužni put jednako je zanimljiva – upravo ovdje nalaze se najljepše velebitske borove šume na čijim rubovima bujaju grmovi rijetke hrvatske sibireje, a ostaci davno napuštenih velebitskih stanova pričaju nam priču o nekom drugom, zaboravljenom Velebitu koji je nekoć, baš ovdje, bujao životom.
1. dan:
Od planinarske kuće na Alanu krećemo na sjever preko livada i starih stočarskih stanova Zelengrad, Lađa, Vujinac i Vukušić duliba do raskrižja na Plančicama. U nastavku slijedi uspon na prekrasan, borovima okrunjen vrh Budim, a nakon zasluženog odmora ubrzo dolazimo i do najniže točke ovoga puta – Modrić dolca. Slijedi uspon do predjela zvanog Ciganište, odakle imamo mogućnost nastaviti Tragom čovika do Babić Siče te zatim Stazom zviri do doma na Zavižanu ili se izravno, strmijim, ali kraćim putem, uspeti do doma, gdje i noćimo.
Dužina: 17/21 km; visinska razlika uspona i spusta: 1.100/900 m; vrijeme hoda: 8-9 h
2. dan:
Hodamo oko 2 km od p.d. Zavižan do početka Premužićeve staze. Po izlasku iz lijepe bukove šume ulazimo u samo kameno srce vrletnih Rožanskih kukova te se penjemo na najviši od njih – 1.676 m visoku Gromovaču. Ubrzo po spustu s Gromovače dolazimo do pitoresknog Rossijevog skloništa gdje radimo dužu pauzu. U nastavku slijedi najljepši dio najljepšeg planinarskog puta u Hrvatskoj, a oko nas se nižu impresivne kamene gromade Novotnijevog kuka, Crikvene, Varnjače… i vrletni ponori pod njima. Prije završetka ture i povratka do p.k. Alan, postoji mogućnost uspona na Seravski vrh ili Alančić odakle pucaju pogledi na more i jadranske otoke te nezaboravno carstvo velebitskih vrhova, šuma, livada i vrtača koji ostavljamo za sobom do idućeg susreta.
Dužina: 16 km; visinska razlika uspona i spusta: 550/800 m; vrijeme hoda: 6:30 h
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u nedjelju u večernjim satima
Cijena: 25 € (prijevoz, noćenje i ulaznica u NP), plaća se vodiču tijekom izleta
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 16.07.2024.
Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima, hrana i dovoljno vode (minimalno 3 l dnevno), krema za sunčanje, šešir, važeća planinarska iskaznica i osobna iskaznica.Preporučljivo je ponijeti i unutrašnju vreću (liner, mumija) ili jednokratnu posteljinu.
Napomena: Kondicijski zahtjevna tura (2 dana po 20-ak km hoda). Planinarski dom na Zavižanu opskrbljen je pitkom vodom, a uporaba kuhinje dodatno se naplaćuje 1,33 €. Molimo članove koji su voljni voziti da to obavezno navedu prilikom prijave.
Vodiči: Smilja Strika (+385 91 465 56 14) i Filip Kardum (+385 92 405 67 54)
HPD PLATAK
21.07. Dolomiti (Italija)
Polazak: 04:00 sati, Jelačićev trg
Predviđeno trajanje hodanja:
Grupa A: oko 5 sati hodanja
Grupa B: 4-5 sati hodanja
Opis puta:
Krećemo autobusom iz Rijeke u ranim jutarnjim satim. Vozimo se prko Trsta, Pordenonea i Cortine na Passo Falzarego (2109m).
Nakon pauze krećemo dalje, i to:
Grupa A: Sa parkinga na Passo Falzarego (2109 m) kreće prema ulazu u Via Ferrata Sottotenente Fusetti (2168 m) . Ferrata je srednje teška, visinske razlike 204m. Nakon izlaska sa ferrate nastavljamo do vrha Sass di Stria (2477 m). Sa vrha silazimo po Via Normale do muzeja Prvog svj. Rata -Forte Tre Sassi, te natrag do parkinga na Passo Falzarego
Grupa B: Sa parkinga na Passo Falzarego (2109 m) kreće Stazama 441 i 442 na vrh Croda Negra (2518 m) koji krasi prekrasan panoramski pogled. Od parkinga do vrha savladati ćemo 390 m visinske razlike za što će nam trebati oko 1sat i 45 min. Nakon uživanja na vrhu vraćamo se kružno natrag do parkinga na Passo Falzarego, a usput ćemo obići jedno od najljepših jezera u Dolomitima – Lago Limedes (2171 m) .
Udio-prilog u cijeni prijevoza: 48,00 €
Prijave putem Google obrasca: https://forms.gle/3GdXuPr2UoshERGPA

Informacije o izletu: 098/ 935 8152 (Anita)
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
/
HPD UČKA
/
Ažurirano 19. srpnja 2024. — 15:27
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme