Planinarski izleti za vikend 13.07. i 14.07.2024!

PD DUGA
/
PD KAMENJAK
14 07. Ždrilski kuk (Južni Velebit)
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg
Težina: teška staza
Trajanje: Cca 8 sati hoda
Opis:
Pohod započinjemo u zaseoku Brušane.
Na početku staze prelazimo potočić i započinjemo strmi uspon u hladovini bukove šume koja je specifična za kopnenu stranu Velebita. Zatim slijedi izloženiji i većim dijelom travnati dio staze prema Piskovitoj kosici, s nekoliko detalja prolaska po stijenama pa ponovno ulazimo u šumski dio staze i uspon do planinarskog skl. Ždrilo ( 1040 mnv ). Zanimljivog je oblika i pozicioniran na stijeni, djelo arhitekta : Ivana Juretić.
Ako vremenske prilike dozvole uspinjemo se i na Ždrilski kuk.
Nakon odmora, kružnom stazom se vraćamo prema Baškim Oštarijama, podno Sladovačkog brda, i završavamo u poznatom hostelu, na piću.
Ukrcavamo se u bus i u večernjim satima dolazimo u Rijeku.
Prijevoz: autobus
Povratak: U večernjim satima
Cijena: 25 EUR
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 09.07.2024.
Oprema: Planinarska oprema prilagođena ljetnom planinarenju i prognozi – zašita za glavu, krema sa zaštitnim faktorom, planinarski štapovi, sunčane naočale, planinarske cipele, važeća planinarska iskaznica, svakako dovoljno tekućine, minimalno 2 L. Hrana iz ruksaka.
Napomena: Uplate na račun društva do popunjenja mjesta.
Vodiči: Žaklina Šupica (0989856510), Estrelita Belušić
———-
14 07. Draški potok
Polazak: u 10.00 h
Mjesto polaska: okretište linije 6 na Podvežici
Težina: lagana staza
Trajanje: oko tri sata hoda
Opis:
Izlet organiziramo u suradnji s udrugom Urbani separe, kao završni događaj u sklopu festivala Pozdrav s riječke rivijere 1-14.7. Cijelim putem na stazama nema markacija (planinarskih niti turističkih) pa pozivamo izletnike da se ne udaljavaju od grupe.
Okupljanje je na okretištu šestice na Podvežici. U 10 sati spuštamo se stepenicama kroz šumoviti obronak do uvale Martinšćica. Šetnju nastavljamo uzvodno uz Draški potok, pored Rječine najveći stalni vodotok u Rijeci. Na prikladnim mjestima bit će nekoliko odmora uz vodu.
Drugi dio izleta je uspon zaboravljenom mulatijerom (građeni vojni put) s prekrasnim pogledima na korito Draškog potoka, brdo Sv. križ, Rijeku i more. Od vidikovca na vrhu spuštamo se zatim pomalo do uvale Martinšćica, cijelim putem s izuzetnim pogledima iz ptičje perspektive na brodogradilište Viktor Lenac.
Završni dio izleta je kratka šetnja niz Draški potok do samoga ušća u more, koje ćemo vidjeti iza ograde brodogradilišta. Zatim se lagano uspinjemo do Plumbuma, najprije malo uz cestu a većim dijelom stazicom položenom niže od ceste. Izlet završava kod kamene lanterne iz Kawasakija u parku Nike Katunara. Tamo je okretište linije 1, ali bolji izbor biti će kupanje kod Pajola.
Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: oko 13 sati
Cijena: besplatno
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 14.07.2024.
Oprema: Čvrste cipele na nogama, ljetna kapa, voda, kostim za kupanje (i japanke – ali u ruksaku, za kraj izleta!)
Napomena: Izlet je namijenjen svim zainteresiranim građanima, nije potrebna planinarska iskaznica niti prethodna prijava u Kamenjaku. Dobrodošli su i kućni ljubimci.
Vodiči: Boris Kurilić (+385 91 786 45 35)
HPD PLATAK
14.07. Soča (Slovenija)
Polazak: 06:00 sati, Jelačićev trg
Predviđeno trajanje hodanja:
Jedinstvena grupa: oko 7 sati hodanja
Opis puta:
Rijeka Soča je jedna od najljepših i najčišćih rijeka u Europi, koja svojom smaragdnom bojom i bistrinom oduzima dah. Soča teče kroz Sloveniju i Italiju, gdje se ulijeva u Jadransko more. Na svom putu, Soča prolazi kroz slikovite doline, kanjone, slapove i brzace, koji privlače mnoge ljubitelje prirode i avanture.
Izvor rijeke Soče nalazi se na nadmorskoj visini od oko 990 metara u Nacionalnom parku Triglav.
Voda koja izvire iz obližnje špilje ubrzo se spušta strmim brzacima i na početku također kroz manji vodopad. Boja vode varira od zelene do plave, ovisno o dobu dana i godine.
Dolazimo do koče i do izvora Soče. Nakon razgleda izvora krečemo do Soskoj poti. Povremena zaustavljanja i razgledavanje zanimljivosti uz stazi. Dolazak do mjesta Soča.
Udio-prilog u cijeni prijevoza: 35,00 €
Prijave putem Google obrasca: https://forms.gle/Sj2MzjUD1rkXAFWS9

Informacije o izletu: 098/ 935 8152 (Anita)
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
/
HPD UČKA
/
Ažurirano 12. srpnja 2024. — 12:48
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme