Planinarski izleti za vikend 01.04. i 02.04.2023!

PD DUGA
02.04. Baška-vrh Diviška (471m)-Vrbnik- A grupa
Baška-vrh Diviška-natrag do Baške – B grupa
VODIČI: France Chopinet (099 676 5339) A grupa i Nikola Radotović –B grupa
POLAZAK: autobusom u 7h s Jelačićevog trga. POVRATAK: oko 19h iz Vrbnika
STAZA: A grupa: tehnički nezahtjevna , kamenit teren koji iziskuje pažnju, kondiciono srednje zahtjevno, trajanje 8 sati (sa pauzama), 22 km, visinska razlika 450m). B grupa: cca 13km (oko4h). Nezahtjevno, iziskuje pažnju zbog kamenitog terena.
OPREMA: čvrste pl.cipele OBAVEZNE, zaštita za glavu, hrana iz naprtnjače,dovoljno tekućine (minimalno 2l), osobna, planinarska i zdravstvena iskaznica.
Udio u trošku prijevoza: 10€
Otkazivanje prijave u posljednjih 48h ima za posljedicu podmirenje cijene prijevoza (ako se ne nađe zamjena).
OPIS:
Prvo stajanje za jutarnju kavu u Plodinama, Malinska. U Baški smo oko 8,45h.
A i B grupa s parkinga kreću prema crkvi Sv.Ivana (mjesno groblje). Penjemo se tzv.Mjesečevom stazom prema Mjesečevom platou serpentinastim šumskim putem. Mjesečev plato je krška – kamenita zaravan sa najvišim vrhom Diviška 471 m.
Dolazimo do podnožja platoa gdje šuma završava. Tu se nalazi pečat Camina. Sjeverno od Mjes.platoa nalazi se ornitološki rezervat Kuntrep, najstariji takav na svijetu, u kojem se brinu o bjeloglavim supovima.
Krajolik je prepun suhozida (gromača). Tu su i mrgari – mjesta gdje pastiri obavljaju obilježavanje, prebrojavanje, striženje i mužnju ovaca.
Nastavljamo prema lokvi Diviška gdje ćemo na lijepom vidikovcu (vrh Diviška) napraviti dužu pauzu. Tu se grupe razdvajaju.
Grupa A ide dalje prema Vrbniku, lokve Propadanj, napuštena naselja pastirskih kuća, bunar (druga pauza), kota 387, Navrhhvale, labirinti šmrike, Valnišće, Tohoraj,grmovi smilja i kadulje, do pod Cerenec, Vrbnik. Dolazak u Vrbnik oko 17,30. Sat i pol vremena u Vrbniku (kava, ručak, posjet). Povratak autobusom u 19h. U Rijeci smo oko 20h. Grupa B se vraća s Diviške natrag u Bašku istim putem. U Baški će se zadržati po dogovoru i krenuti busom u Vrbnik gdje će sačekati grupu A.

PD KAMENJAK
02.04. Alpska tura na Rabu – vrh Kamenjak (408 m)
Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg
Težina: srednje teška staza
Trajanje: Grupa A: 7 sati hoda; Grupa B: 3 sata
Opis:
Krećemo iz Rijeke (Jelačićev trg) u 6.00 uz jutarnju kava na trajektnom pristaništu ili na trajektu.
Grupa A 16 km (7 sati)
Nakon prelaska trajektom na otok Rab grupa A započinje planinarsku turu iz trajektnog pristaništa Mišnjak.
Stasa je kamenita s relativno blagim usponom a tura prolazi prekrasnim krajolicima većim dijelom uz more. Uz put obilazimo nekoliko uvala i zanimljivih krajobraza. Nakon prijeđenih 6,5 km od početne točke staza se uzdiše prema prvoj točki našeg uspona vrh Srednjak. Na ovoj dionici od uvale Valdiškala na dužini od 3,4 km do vrha Srednjak potrebno je savladati nadmorsku visinu od 300 m po vrlo grubom, teškom i oštrom kamenjaru. Dalje nastavljamo nešto lakšom dionicom puta u smjeru vrha Kamenjak.
Silazak je direktna ruta po Premužićevoj stazi prema Rapskom polju, naselju Mundanije i gradu Rabu. Ante Premužić osim poznate staze na Velebitu projektirao je i niz staza na otoku Rabu. Na silasku dolazimo do Vidilice dr. Tomaševića, od kuda je prekrasan vidik na grad Rab i na greben Osorščice na Lošinju.
Grupa B 10 km (3-4 sata)
Nakon prelaska trajektom na otok Rab grupa B nastavlja autobusom do grada Raba. Nakon kratke pauze kreću na uspon prema vrhu Kamenjak. Silazak je ista ruta do grada Raba kao i grupa A.
Vrh Kamenjak (408 m)
Kamenjak ili Straža je neprimjetno uzvišenje na sjeveroistočnom rubu vršne rapske visoravni, na mjestu gdje se greben počinje naglo obrušavati prema moru. Posebno lijep vidik je prema gradu Rabu i Kvarneru, Velebitskom kanalu i masivu Velebita, kao i na cijeli vršni greben. Vrh je točka Hrvatske planinarske obilaznice.
Prijevoz: autobus
Povratak: u kasnim večernjim satima
Cijena: 18 €
Prijave: u tajništvu Društva do 28.03.2023.
Oprema: Udobna planinarska odjeća prilagođena vremenskim uvjetima, hrana i voda iz ruksaka, dobre gojzerice za zahtjevan teren (kamen), zaštita od sunca,
Vodiči: Robert Bilandžija (+385 91 614 01 40)
HPD PLATAK
02.04. Staza degenija
07:00 sati Jelačićev trg
Predviđeno trajanje hodanja: jedinstvena grupa, trajanje oko 4 sata
Opis puta: Polazak u 7:00 sati s Jelačićevog trga. Prvo stajanje na kavi u Crikvenici. Dolazak u Sibinj gdje započinjemo s planinarskom turom. Staza je ukupne dužine 10 km, a obuhvaća dvije u kopno uvučene drage kanjonskog tipa. Prolazi kroz Vodenu dragu između brda Velikog vrha 512 mnv i Osredaka 502 mnv. Staza je dobila ime po degeniji koja uspjeva na zapadnoj stjenovitoj ivici Tomiškove drage na 400 do 500 mnv.
Okupljanje pred autobusom u 16.00 sati. Polazak za Rijeku i dolazak oko 19.00 sati. Prema tempu hoda pravimo pauze..
Zahtjevnost izleta – težina staze: Kondicijski srednje teška planinarska staza, uspona 500 m.
Planinarska oprema: Planinarska odjeća i obuća prilagođena godišnjem dobu.
Udio – prilog u cijeni prijevoza: 25 €
Prijave i informacije: Informacije i prijave za izlet na tel. 091/7229799 ili u prostoru društva petkom od 18-19 sati.
Vodiči: Jadranka / Anita
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
02.04. Učka – Land art staza
Polazak s Trga bana Jelačića u 8:55 sati, autobusna linija br. 32 do Opatije, zatim iz Opatije u 9:40 sati autobusnom linijom br. 34.
Povratak s Učke u 18:00 sati.
Staza nije zahtjevna.
Vodiči: Jovo Pantoš, Željko Kokotović i Mićo Pantoš
PD TUHOBIĆ
02.04. Obruč PPF staza
Polazak: 09:00 sa mostića na potoku Zala u Podkilavcu
Povratak: Kasno poslijepodne
Prijevoz: Osobnim automobilima
Organizator: Sandra 0914883200, Anita i Damir
Težina: K2 – T1
Kad ja obajden moju Grobnišćinu
i z okun kad dotaknen Stari grad i kad te ja zagrlin uz Ričinu moju ti jubav dajen srcen rad…
Nedjelju 2. travnja pohodimo Hahlić i KT 8 Obruč (1376 m)
ponosnog čuvara Grobničkih Alpi i čitave Grobnišćine
Počeli smo raspjevano sa najavom, pa nastavljamo dalje istim ritmom…
Početna točka našeg planinarskog izleta je mjesto Podkilavac .
U 9:00h pored mostića na potoku Zala (2,5 km od kružnog toka u Dražicama) je parkiralište gdje ćemo parkirati aute. Na deblu starog hrasta, pričvršćena je info-ploča sa smjerokazima i s potrebnim vremenima hoda do pojedinih odredišta.
Kao pravi planinari, tu krećemo(happy), staza u početku vodi po požarnoj cesti i lagano se uspinje te započinje sve oštriji uspon i nastavlja po makadamskoj šumskoj cesti koja je nekada bila asfaltirana i koja se povremeno krati prečacima do križanja planinarskih putova.
Do ove točke se može doći i automobilom ako se želi skratiti vrijeme uspona.
Na ovom križanju prema istaknutim smjerokazima, uspon je moguće nastaviti do planinarskog doma po dvije varijante i to: „lakši put- pod planinu “ i „strmo – preko kolci”.
Mi ćemo odabrati smjer „lakši put“. U nastavku, planinarska staza slijedi malo lošiju makadamsku cestu i prolazi pored još nekoliko stanova grobničkih ovčara, dok se makadamska cesta na nekoliko dobro označenih mjesta krati prečacima.
Nakon izlaska iz šume dolazi se na gole travnate planinske obronke.U nastavku dobro uhodana planinarska staza vodi do sedla malo oštrijim usponom uzbrdo, po travnatoj padini, sa stalnim vidicima na Grobničko polje i more. Ovaj dio uspona do sedla s lijeve strane Ćunine glave je malo oštriji i zamorniji.
Sa sedla treba krenuti u smjeru Obruča do prijevoja i do dolaska na goli hrbat. Na prijevoju se lijevo odvaja staza koja se „pod planinu“ spušta do Podkilavca, dok na tom mjestu uspon treba nastaviti ravno po kamenitim grebenom, bez posebno vidljive staze, od markacije do markacije.
Nakon nešto više od sat hoda dolazi se na gole kamenito-travnate padine, s kojih vidici postaju dalji i ljepši. Nakon kratkog spusta do prijevoja pod vrhom Obruča, slijedi završni uspon djelom kroz velike kamene blokove na sam vrh. Tamo imamo puno toga za pečatirati, pa nemojte zaboraviti svoje planinarske dnevnike.
Slijedi silazak sa vrha Obruč, te odmor i ručak u planinarskom domu Hahlić. Postoji mogućnost dogovora za ručak u domu.
U nastavku planinarska staza vodi od kolca do kolca. Upravo po drvenim kolcima, koji služe kao orijentir cijela je staza dobila svoje ime – “preko kolci”.
Uz oštri silazak po travnatoj padini, sa stalnim vidicima na Grobničko polje i more. Zatim staza ide po kamenitoj strmini, uz stijene kroz koju je prolaz osiguran sajlom.
Visina polazišta: 319 m
Visina odredišta: 1374 m
Uk. vis. raz. uspona: 1154 m
Ukupna duljina: 8 km
Zahtjevnost staze: Srednje teška
Oprema: Osobna planinarska oprema (klikni za detalje) prilagođena godišnjem dobu i planini. Hrana iz ruksaka
HPD UČKA
02.04. Pohod na Zarin (PD Škamnica Brinje)
Ažurirano 31. ožujka 2023. — 20:30
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme