Planinarski izleti za vikend 02.04. i 03.04.2022!

PD DUGA
03.04. Tounjskim krajem
Voditelj izleta: Ivan Pribanić
Vodič: Bojan Japel
Polazak: 7,30h s Jelačićevog trga
Vrijeme hodanja: cca 5h (sa zadržavanjem kod znamenitosti)
Težina: lagana staza (K1), tehnički nezahtjevna (T1)
Oprema: uobičajna, prilagođena vremenskim uvjetima, uz dosta tekućine
Udio u trošku prijevoza: 90kn (na bazi 40 sudionika) Otkazivanje prijave u posljednjih 48h ima za posljedicu podmirenje cijene prijevoza (ako se ne nađe zamjena).
Opis:
Naš član, Ivan Pribanić, ponudio nam je obilazak njegovog rodnog, Tounjskog kraja. Ili kako je to PD Strilež napisao: „U čarobnom pribanićevom kraju“
1.DIO: Prije Tounja, preko kanjona Tounjčice prelazi dvokatni kameni Josipov most sagrađen u 18.st. a kod obnove je dobio i drugi kat (gradi ga inženjer bojnik Josip Kajetan Knežić) i time postaje jedini dvokatni most u Hrvatskoj! Visok je 12m i krasi ga spomen ploča car Josipu i 4 kipa rimskih vojnika. U to doba se kroz Tounj gradi Jozefinska cesta koja spaja Karlovac i Senj i tada je Tounjčica premoštena ovom jedinstvenom građevinom.
Tounj je poznat i po svom starom gradu iz doba Frankopana još iz 15. st. od kojeg su do danas ostale tek ruševine četvrtaste kule. Obići ćemo i dio pećine do prvog jezera (ukupna dužina je 8 km s 2 jezera), obnovljeni Frankopanski most i ruševine starog grada za što će trebati sat i pol do dva sata hoda.
2.DIO: autobusom idemo do 3 km udaljenog sela Capani, dalje pješice preko Rudnice. Ukoliko vremenski uvjeti budu povoljni, slijedi spust u kanjon Tounjčice do sela Ožanići, Đanećeg mlina pa do etno kuće u selu Orljak. Natrag po lokalnim putevima do Capana, kroz šumu, gdje nas čeka autobus.

PD KAMENJAK
02.04. (2 dana) Proljeće na Kalniku i Ivančici – OTKAZANO
HPD PLATAK
/
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
03.04. Ričičko bilo (1286 m)
Prekrasni vrh – vidikovac iznad Novog Vinodolskog, 1286 metara nad morem. Vrh još nije planinarski otkriven u pravom smislu pa će naš izlet biti i prava promocija. Ričičko Bilo je ujedno i jedna od kontrolnih točaka naše buduće Frankopanske obilaznice.
Put do vrha je lagan, s dva manja nezahtjevna uspona.
Po silasku – planinarski ručak u mjestu Breze
Vrijeme hoda: 2h i 30m
POLAZAK:
08,00 Jelačićev trg
09,00 Početak planinarenja
11,30 Dolazak na vrh
12,30 Povratak
14,30 Ručak
Povratak za Rijeku
CIJENA IZLETA:
70,00 Kuna – prijevoz i ručak
OPREMA: Planinarske cipele, odjeća prema prognozi, zaštita od sunca, dosta tekućine.
PRIJAVE:
viber grupa, web
VODIČ: Damir Konestra
HPD UČKA
03.04. 13. TRADICIONALNI POHOD NA ZARIN
PRIJEVOZ: osobni automobili
OKUPLJANJE je u Brinju od 09,00 do 10,00 sati
PRIJAVE i dogovor oko prijevoza: IVO FIAMENGO, broj mobitela 091/929 8768
TEŽINA STAZE: lagana tura u trajanju 2 h uspona i 1.30 h silaska
VODIČI: PD Škamnica Brinje
OPREMA: Osnovna planinarska oprema primjerena vremenskim prilikama
Početak Pohoda je u 10 sati ispod starog grada Sokolca. Od ulaska u šumu do vrha Zarin odakle se lijepo vidi Brinje je oko 1,30 sati hoda. Od vrha Zarina do vidikovca Kozjaka je još 10 min, a pogled se pruža na Brloško jezero i Gusić polje.
Po povratku u Brinje krećemo u razgled kapele Presvetog Trojstva na starom gradu Sokolcu, vrijednog povijesnog zdanja nulte kategorije iz 15. stoljeća, uz stručnog vodiča, zatim razgled Zavičajne zbirke koja se nalazi uz stari most iz 1800. godine, spomenik mineru, pa kroz Brinje na zapad, do kapelice sv. Fabijana i Sebastijana, iza nje odmah lijevo po markacijama do planinarske kućice, gdje se dolazak očekuje od 14 – 15 sati gdje je predviđen planinarski grah po popularnoj cijeni te glazba za dobro raspoloženje.
Podjela Zahvalnica Društvima te dodjela Priznanja prijatelja Brinja, za one planinare koji imaju popunjen Kartončić pohoda (6 pečata) predviđa se oko 15,30 sati.
Ažurirano 1. travnja 2022. — 15:38
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme