Planinarski izleti za vikend 19.03. i 20.03.2022!

PD DUGA
20.03. Sabotin (609m) – Slovenija
Vodič: Dorica Kaličanec (098/431 986)
Polazak: autobusom u 7h s Jelačićevog trga
Staza: Sveukupnog hoda imamo 4 sata koji zahtijeva dobru kondiciju.
Oprema: uobičajen planinarska, prilagođena vremenskim uvjetima
Isprave: Za ulaz u Sloveniju nam ne trebaju COVID potvrde, međutim u planinarskim domovima i kafićima ih traže. Za prijelaz granice potrebna je važeća putna isprava .
Cijena: 110kn (na bazi 30 sudionika).
Opis:
Današnji cilj našeg planinarskog pohoda je SABOTIN brdo iznad mjesta Solkan u Sloveniji. Sabotin se nalazi na 609 m sa predivnim pogledima na Vipavsku dolinu, dolinu Soče, Furlaniju i Julijske Alpe. U 1. svjetskom ratu bio je važna strateška točka Soške fronte jer je upravo zbog preglednosti osiguravala prednost strani koja ga je imala. Cijelo brdo ispresjecano je rovovima i kavernama. Na vrhu se nalazi dom Park miru i muzej.
Krećemo iz mjesta Solkan. Put prema vrhu relativno skromne visine, prilično je zahtjevan i trebat će nam 2 sata. Silazak je grebenom uz granične oznake Slovenije i Italije.
Putem ćemo naići na ruševine crkve sv.Valentina.
Preko rijeke Soče prelazi most sa kamenim lukom, izgrađen za vrijeme Austro- Ugarske 1906. godine kao vrlo važna željeznička veza između Trsta i Beča.

PD KAMENJAK
20.03. Land Art staza Stražica – Sapačica
Polazak: u 10.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: lagana staza
Trajanje: oko 3 sata hoda
Opis:
TREĆA SREĆA!!!
Nakon dvaput odgođenog izleta u 2021. zbog vremenskih neprilika, probat ćemo sada. Valjda neće i ovaj put biti kišovito.
Ova kružna land-art staza predstavlja spoj umjetničkih intervencija u formi land-arta i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njezinih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice.
Vodeća misao staze jest razvijanje svijesti o važnosti povezanosti čovjeka i prirode. Čovjek je, bez obzira na otuđenost i užurbanost današnjeg načina života, neodvojivi dio prirode. Dok šećete udahnite mirise šume, osluhnite njezine zvukove, opipajte vlažnu zemlju pod prstima, osjetite moćnu energiju prirode oko sebe. Ne zaboravite potražiti radove land-arta koji će vas potaknuti na promišljanje i meditaciju. Zastanite u tišini, osjetite prirodu i povežite se s njom dok promatrate umjetničko djelo. Izlet započinjemo sa Poklona, gdje ga i završavamo.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 20 kn vozaču u autu
Prijave: u tajništvu Društva do 15.03.2022.
Oprema: Osnovna planinarska oprema, voda, hrana.
Napomena: Staza nije zahtjevna pa je prikladna i za planinare početnike te za obitelji s malom djecom. Molimo sve prilikom prijave da kažu ako uzimaju auto i koliko imaju mjesta te da autom obavezno dođu na Deltu.
Vodiči: Damir Jelić
HPD PLATAK
19.03. Postojna, Postojnska jama i Predjamski dvorac
08:00 sati Jelačićev trg
Opis puta: Polazak u 8 sati s Jelačićevog trga. Vožnja na relaciji Rijeka – Postojna.
Prvo idemo u razgled Postojnske jame, jedne od najpoznatijih i najljepših špilja u Europi. Špilja je duga 22 km kroz koju ćemo se dijelom voziti električnim vlakom, a dijelom nakon toga proći oko 2 km kroz njene najljepše dijelove. Aktivnost razgledavanja trajat će oko 90 minuta.
Nakon pauze za ručak i kratke vožnje stižemo u selo Predjama u kojem se nalazi poznati predjamski dvorac. Dvorac doslovno visi usred svoje 123 metara visoke stjenovite litice i jedinstveno je mjesto koje ne smijete propustiti!
Zahtjevnost izleta – težina staze: nezahtjevno
Udio – prilog u cijeni prijevoza: 100,00 kn (autobus) + 37,40 € ulaznice za Postojnsku jamu i Predjamski dvorac (popusti za mlađe od 25 godina)
Prijave i informacije: Igor 098/9836211, zaključno s 18.03.2022. u 14,00 sati
Vodiči: Zoran / Igor
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
19. 03. Kamenjak
Za veteran, za obitelji s djecom
Mala planinarska škola u subotu ide na Kamenjak, autobusom.
Ima još desetak mjesta za veterane ili obitelji s malom djecom.
Polazak 9,00 Čandekova (OŠ Turnić) ili 9,15 Jelačićev trg
Cijena prijevoza 30,00 kuna (plaća se u autobusu)
Prijave za izlet Damir Konestra 098 338 005
20.03. Sisol (835 m)
Okupljanje u 9,00 h na proširenju uz magistralu odmah nakon prolaska gradića Brseča (s desne i lijeve strane ceste u smjeru Plomina), a odmah u blizini je i početna točka uspona. Na početku prolazimo kroz malo selo Carići iza kojeg započinje oštriji uspon po otvorenom kršu, makiji i uz stare suhozide, odakle se otvara prekrasan pogled prema moru. Nakon toga staza djelomično ide kroz borovu šumu, preko krške goleti do visoke makije, nekoliko puta presjecamo makadamske puteve i dolazimo do prirodnog okna Provrtenice, od kojeg slijedi najzahtjevniji i najzanimljiviji dio puta. Staza izlazi na kameniti greben i na pojedinim dijelovima za napredak potrebna je i upotreba ruku, no uz malo spretnosti i pažnje lako se savlada i za cca 30 min stiže do vrha. Na vrhu se nalazi žig i dvije kutije sa upisnim knjigama.
Vrijeme trajanja uspona 2,15 min
Povratak cca do 15,00 sati
Težina: Staza je srednje zahtjevna.
Oprema : uobičajena oprema za planinarenje ( čvrste planinarske cipele, slojevita odjeća, rukavice, kapa, dovoljno vode, čaja…) Hrana iz ruksaka
Vremenska prognoza je više nego odlična, nadam se da će tako i ostati.
Organizator: PD Tuhobić
Vodič : Vanja Blažić
Prijave u Viber grupu, putem weba
HPD UČKA
20.03. LjUBIBELJ (705mnv) – SVIB (613 mnv)
OKUPLJANJE planinara je na ž.s. Meja do 9,30 sati
PRIJEVOZ: osobni automobili
VODIČI : HPD Učka
PRIJAVE i DOGOVOR OKO PRIJEVOZA: IVO FIAMENGO na broj mob. 091/9298768
TEŽINA STAZE : umjereno zahtjevna, malo oštriji spust sa LJUBIBELJA
DUŽINA HODANJA: oko 3 – 4 sata
OPREMA : obavezne planinarske cipele, odjeća prilagođena vremenskim prilikama, dovoljno tekućine, hrana iz ruksaka.
OPIS PUTA:
Osobnim automobilima vozimo se do željezničke stanice Meja od kuda krećemo na postepeni uspon prema Ljubibelju. To je goli, izduženi greben s kojega se vide Grobničke Alpe, Tuhobić, Bitoraj, Viševica, Medviđak. Silazak s Ljubibelja je strm, kamenit i sklizak pa je potreban dodatan oprez.
Po silasku s Ljubibelja odvaja se staza za SVIB. Put ide kroz kamenjar i šumu obraslu visokom travom te nastavlja po mulatijeri koja vodi do vrha. SVIB je kamena glavica s vidikom otvorenim na sve strane.
Ažurirano 18. ožujka 2022. — 20:09
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme