Planinarski izleti za vikend 24.04. i 25.04.2021!

PD DUGA
/
PD KAMENJAK
25.04. Vihoraški put
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Delta
Težina: teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda
Opis:
Vihoraški put je zahtjevan ali zanimljiv. Nema penjanja (osim malo u Ljusci), niti velikih strmina i provalija, ali put vodi s kamena na kamen pa pojedincima to može predstavljati problem.
Uspon od Velikih vrata u početku vodi strmom planinarskom stazom kroz šumu, sa koje se još ne vide velike stijene, na kojem treba povremeno svladavati prepreke od srušenih stabala. Nedugo zatim, kada se dođe na Vihoraški put, pred planinarima se ukazuju strme, visoke, oštre stijene u svoj svojoj ljepoti. Od ove točke treba krenuti lijevo prema vrhu Bijelih stijena koji je ujedno i početak Vihoraškog puta a malo poslije toga skretanja ukazuju se prepoznatljivi Prsti. Podno same vršne stijene započinje strm i zahtjevan uspon do vrha Bijelih stijena, koji je osiguran klinovima i sajlama. Nakon upijanja lijepog krajolika sa vrha Bijelih stijena (1335m n/v) s pogledom na Samarske stijene, Klek, Bjelolasicu.. slijedi spuštanje sa vršne stijene i nastavak planinarenja po Vihoraškom putu.
Planinarska staza je dosta zahtjevna, kamenita, sa čestim spuštanjima i uspinjanjima dok je cijelo vrijeme okružena visokim stijenama koje dodiruju nebo. Kada se prođe preko Zelene doline dolazi se do Ljuske koja je i najzahtjevniji dio Vihoraškog puta. Na ovom dijelu treba spremiti planinarske štapove jer slijedi penjanje i spuštanje kroz niz visokih usjeka osiguranim klinovima, sajlama i na jednom mjestu skalama, što iziskuje dosta opreza i spretnosti.
Kada se uspješno prođe Ljuska, koja je najteži dio ovog puta, treba nastaviti dalje prema Ratkovu skloništu, dok duž cijele staze prolaz otežavaju srušena stabala koja treba preskakati, obilaziti ili se provlačiti kroz granje. Nakon prolaska ovog dijela dolazi se do Ratkova skloništa koje je po svojoj slikovitosti jedan od najoriginalnijih planinarskih objekata u Hrvatskoj. To je drvena brvnara smještena u polušpilji ispod okomite stijene Šerpas koja je nadvisuje kao prirodni krov. Ako se želi prespavati u ovom planinarskom skloništu treba imati karimat jer u njemu nema madraca.
Na križanju planinarskih putova pored Ratkova skloništa, planinarenje se može nastaviti po više staza. Od ove točke se može vratiti do parkirališta i to je najčešća planinarska odluka jer tako završava Vihoraški put.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: U večernjim satima
Cijena: 60 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 20.04.2021.
Oprema: zaštita protiv sunca, voda
Napomena: Potrebna je dobra fizička kondicija. Molimo sve koji imaju auto da autom dođu na izlet i da to napišu u prijavi.
Vodiči: Silvio Kezele, 091 902 3232
HPD PLATAK
/
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
/
HPD UČKA
/
Ažurirano 23. travnja 2021. — 18:23
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme