Planinarski izleti za vikend 17.04. i 18.04.2021!

PD DUGA
18.04. (nedjelja) Obiteljska staza Marećica
Račja Vas- Marećica (790 m)- Rašpor- Gomila (1000 m)- pećina Sv.Jelena- Račja Vas – OTKAZANO
PD KAMENJAK
18.04. “Staza kamenih stupi”
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6 sati
Opis:
“Staza kamenih stupi” je “oživljeni” stari put kroz brdo Klamarušu, nad selom Baretići u blizini Grižana. U minulim vremenima bio je poveznica naseljenih mjesta sa šumskim predjelima. Duž staze otkriva se prekrasan krajolik te prirodni i kulturno-povijesni spomenici (sakralni objekti, gradina…).
Riječ je o kružnoj stazi koja počinje i završava u centru Grižana. Duga je oko 10 km, savladava 380 m visinske razlike kroz preko 1300 isklesanih ili ugrađenih u stijene kamenih stepenica (stupi). Njome su, ali i drugim stazama na tom području (Zabral, Bačvica…), stanovnici vinodolskih sela nosili grožđe, smokve i trešnje, u II. svjetskom ratu i sol, te ih na području Gorskog kotara mijenjali za žito, krumpir i grah. Staza ulazi i u selo Gobići, inače rodno mjesto proslavljenog hrvatskog slikara minijatura Julija Klovića, u svijetu zvanog Michelangelo minijatura.
Nakon obilaska Klovićeva kraja, staza se penje do usjeka brda Klamaruše, gdje se nalaze dvije atraktivne špilje: Karlova peć gornja i donja, te izlazi na sam vrh planine na oko 600 metara nadmorske visine. Tu se nadovezuje na postojeću planinarsku stazu Litica prema vidikovcu Pridva, te se otuda s druge strane vraća prema polazištu u mjestu Grižane.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 40 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 13.04.2021.
Oprema: Osnovna planinarska oprema sukladno vremenskim uvjetima, gojzerice, vode min. 2 L, poželjni štapovi, hrana iz ruksaka.
Napomena: Prelazi se oko 1300 kamenih stepenica, te je potrebna dobra kondicija. Molimo sve da prilikom prijave napomenu uzimaju li auto. Izlet će se održati sukladno postojećim epidemiološkim prilikama, te molimo sudionike da se toga pridržavaju.
Vodiči: Damir Jelić (+385 99 376 53 70)
HPD PLATAK
/
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
18.04. Vojak (iz Lignja)
HPD UČKA
/
Ažurirano 16. travnja 2021. — 18:39
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme