Planinarski izleti za vikend 27.02. i 28.02.2021! ️

PD DUGA
28.02. (nedjelja): Škrebutnjak-Vela Pliš (1141m)-Štab
VODIČ: Dorica Kaličanec (098/431 986)
POLAZAK: krećemo s parkirališta Delta (parking se ne plaća) u 8.30h. Sa onima koji idu direktno sastajemo se u 9h na proširenju skretanja ceste za Platak. Dio auta ostavljamo na Štabu, a ostali produžavaju do Škrebutnjaka. Odatle startamo u 9,30h. POVRATAK: u popodnevnim satima CIJENA: 30kn vozaču automobila PRIJAVE: vodiču ili tajnici zbog raspoređivanja STAZA: srednje teška, tehnički nezahtjevna, oko 4 do 4.30 sati hoda bez pauze. OPREMA: uobičajena planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima. Hrana i tekućina iz naprtnjače.
OPIS:
Na staroj cesti Rijeka -Zagreb, nakon skretanja za Platak nalazi se Škrebutnjak (stara ruševina).
Tu je polazak i markacija za Velu Pliš u 09.30. Ranije ćemo se dogovoriti koji auti ostaju na Štabu ( skretanje za Platak).
Do vrha Vela Pliš ( 1141 m), preko Gloga i Male Pliši, vodi nas lijepa staza, u početku kroz bukovu šumu, zatim se staza penje po pašnjaku I tako po grebenu dolazimo do kamenitog vrha ( 1141 m). Na vrhu se nalazi limena kutija sa pečatom.
Odatle se vidi SVE… Grobničko polje sa pistom,Kvarnerski zaljev, Greben Učke , Risnjak, Snjeznik,Guslica, Bjelolasica, Viševica, Krk, Cres , Lošinj.
Nadajmo se lijepom vremenu da bi mogli uživati u vidicima.
Silazak je malo strmiji , malo po livadi , malo kroz bukovu šumu zatim uz rub bukove šume do Cisterne koja je izgrađena 1938 godine u sklopu Rupnikove obrane i još je u funkciji.
Još malo spuštanja i dolazimo do Štaba – nekoliko starih napuštenih kuća , isto građene prije drugog svjetskog rata u sklopu Rupnikove linije obrane.
Tu nas čekaju auti.

PD KAMENJAK
28.02. Klek (1182 m)
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: lagana staza
Trajanje: oko 3 sata hoda
Opis:
Molimo sve planinare koji imaju auto da u njemu dođu na Deltu, gdje ćemo se posložiti i ukrcati članove bez auta.
Nakon vožnje autocestom preko Vrbovskog i Ogulina dolazimo do zaselka Bjelsko odakle krećemo na uspon na Klek.
Šumskom stazom nakon svojih sat vremena hoda stižemo do planinarskog doma te nakon kratkog odmora krećemo prema vrhu Kleka koji je svojih pola sata udaljen od doma. Do vrha vodi preko stijena nešto malo zahtjevnija staza te je potreban dodatni oprez, a zimi su svakako vrlo poželjne čak i nezaobilazne i dereze.
Nakon uspona na vrh vraćamo se istim putem natrag do Bjelskog.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: kasni popodnevni sati
Cijena: 80 kuna
Prijave: u tajništvu Društva do 23.02.2021.
Oprema: Planinarska iskaznica, planinarska oprema za snježne uvjete (poželjne dereze), čeona lampa, hrana i piće iz ruksaka.
Napomena: Molimo sve planinare da se pridržavaju epidemioloških mjera važećih na dan izleta. Tko ima auto neka u njemu dođe na Deltu gdje ćemo ukrcati i članove bez auta. Kod prijave molimo napomenuti tko dolazi s autom. U automobilima obavezne maskice za lice.
Vodiči: Mirta Grandić (+385 92 266 17 12) i Mario Glavaz
HPD PLATAK
/
PD PLJUSAK
28.02. nedjelja, Brgudac – Korita – Županj vrh
Polazak autima u 8,00 od Decathlona.
Detalji 091 765 52 00
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
/
HPD UČKA
/
Ažurirano 26. veljače 2021. — 18:11
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme