Planinarski izleti za vikend 14.11. i 15.11.2020!

PD DUGA
15.11. Vrata – Preradovićev vrh (893m) – Špilja Vrelo
Vodič: Žarko Fištrek
Polazak: vlakom s glavnog kolodvora Rijeka u 7,35h ili osobnim autom
Povratak: vlakom iz Fužina u 17,27h ili osobnim autom
Staza: šetnica + lagana planinarski markirana staza
Oprema: prilagođena vremenskim uvjetima, hrana i piće iz naprtnjače
Cijena: 29,80kn u jednom pravcu vlakom
Opis:
Okupljanje u centru Fužina u 9h.
Hodamo od centra do Vrata gdje počinje naš uspon na Preradovićev vrh (893 m), s kojega se pruža prekrasan pogled na jezera Bajer i Lepenicu, Ličko polje, mjesta Lič i Fužine.
Staza do vrha izgrađena je već u 19. stoljeću i to je bilo prvo uređeno šetaliąte u fužinarskom kraju. Pauza na vrhu. Nastavak puta hrptenom “Stazom jelena” do špilje “Vrelo”.
Špilja Vrelo u Fužinama otkrivena je slučajno prilikom izgradnje akumulacijskog jezera Bajer. Starost joj se procjenjuje na 3,5 – 4 milijuna godina. Dugačka je samo 300 metara,ali je izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima pa je nazivaju i “Postojna u malom”. Osobitu vrijednost i atraktivnost špilji daje voda – na pedesetak metara nalazi se gorski izvor, jezero i ponor. Bistar i hladan gorski potok je iz porječja rijeke Ličanke i u izrazito kišnim razdobljima poplavljuje špilju. Špilja je uređena za posjete i obnovljena rasvjetom i pješačkom stazom s mostićima 1998. g. Zbog blage konfiguracije terena, bez stepenica, jedina je turistički uređena špilja u Europi koju mogu posjetiti svi uzrasti, djeca, stariji pa čak i invalidi u kolicima.
Ako se radno vrijeme špilje podudara sa završetkom našeg pohoda moći će se posjetiti individualno.
PD KAMENJAK
15.11. Perun
Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: lagana staza
Trajanje: oko 5 sati hoda
Opis:
Nakon okupljanja na Delti krećemo automobilima prema Mošćenicama. Polazak s glavnog trga u Mošćenicama u 9h, odakle krećemo prema vrhu Perun (881 nm).
Na istočnim padinama Učke, proteže se dubok i tajnovit klanac koji skriva priču stariju od tisućljeća. Ovi obronci bili su od posebna značenja za prve slavenske doseljenike na Kvarner, a Perun je dobio ime po slavenskom bogu nebesa i gromova. Uz mitsku dimenziju ovog prostora, uživat ćemo u izuzetnoj ljepoti krajolika te uspomene na težak nekadašnji život ljudi ovoga kraja.
Vrh Perun ujedno je dio povijesno-mitološke i poučne staze Trebišća-Perun, koja nas kroz informativno-edukativne ploče upoznaje s elementima staroslavenske mitologije. Tu ćemo naići i na skulplturu boga Peruna, drveni totem koji simbolički prikazuje boga Peruna kako gleda na sve četiri strane svijeta.
Preko visoravni Petrebišća stižemo u Trebišća, selo skriveno u dubini kanjona, koje obuhvaća nekoliko tradicijskih objekata i ostatke nekadašnjeg mlina, okruženo hladom duboke šume i slapovima potoka.
Nakon odmora u ovom mitskog zaseoku, vraćamo se preko Grabrove u Mošćenice, srednjovjekovni gradić smješten na brežuljku, na nadmorskoj visini 175 m iznad Mošćeničke Drage, s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev, more i otoke. Razgled stare jezgre i povratak u Rijeku u poslijepodnevnim satima.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 30 kn (vozaču)
Prijave: u tajništvu Društva do 10.11.2020.
Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Prilikom prijave naznačiti jeste li vozač i koliko mjesta imate na raspolaganju.
Vodiči: Mirela Šenkinc (+385 91 555 17 39), Igor Korlević
HPD PLATAK
/
PD PLJUSAK
/
TRANSVERZALAC RIJEKA
/
PD TUHOBIĆ
/
HPD UČKA
/
Ažurirano 13. studenoga 2020. — 17:10
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme