Planinarski izleti za vikend 05.10. i 06.10.2019!

PD DUGA
6.10. (nedjelja) Bačić kuk (1304 m) – Visibaba (1160 m)
Vodič: Darko Popović (grupa A) i Silvana Milić (grupa B)
Polazak: autobusom u 6,00 h s Jelačićevog trga
Vrijeme hodanja: 5 – 6 h
Težina: tehnički zahtjevno – spretnost penjanja po stijeni uz pomoć ruku
Oprema: uobičajna, prilagođena vremenskim uvjetima
Cijena: 100kn
Opis:
Bačić kuk (1304 m) – je najviši i najsjeverniji kuk u nizu Dabarskih kukova. Vrh ima oblik malog i izduženog grebena, a pruža prekrasne i nezaboravne vidike na Dabarske kukove (Visibaba, Čeline, Butinovača, Grabar, Kuk od Karline Plane, Kiza) koji su većinom strme i teško pristupačne stijene. Bačić kuk sastoji se od skupine golih kamenih kukova različite visine i strmine, zbog čega pruža alpinistima mogućnost penjanja različitih stupnjeva težine.
Planinarenje započinjemo na Dabarskoj kosi gdje Premužićeva staza presjeca uzdužnu velebitsku cestu Sušanj – Štirovača. S tog mjesta je krasan vidik na Ravni Dabar, planinarski dom ( do kojeg treba 30 min. hoda) i na kuk Čelinu ispod kojeg se nalazi planinarski dom. Grupa A i B kreću Premužićevom stazom do odvojka za Bačić kosu. Premužićeva staza nastavlja prema Skorpovcu, a mi skrećemo i penjemo se do Bačić kose (1090 m). Bačić kosa je prijevoj između Čopina vrha i Visibabe i do nje nam treba nešto manje od 60 min. hoda. Tu se nalaze ruševine nekadašnjeg planinarskog doma i lijep je vidik prema moru. Grupa A i B se razdvajaju. Grupa A ide lijevo ulazi u šumu i hoda narednih 45 min. do prijevoja (1130 m) između Solina i Bačić kuka. Ulazimo u „carstvo“ stijena prateći markaciju. Dolazimo pod ždrijelo i do vrha nam treba još 15 min. hoda. Pred kraj dočekuju nas sajla i klinovi, a završni uspon je po stijeni pa finiš ima penjački karakter uz korištenje i nogu i ruku. Uspon na Bačić kuk predviđen je samo za iskusne planinare. Ukupno vrijeme hoda od Dabarske kose do Bačić kuka je nešto manje od 3 h. Povratak je istim putem do Bačić kose pa nastavak stazom kojom je prošla grupa B do Visibabe (1160 m). Visibaba je slikovit vrh nad nekad naseljenim selom Ravnim Dabrom s kojeg se pruža prekrasan pogled na primorsku stranu Velebita te na kopnenu stranu Velebita gdje se u potpunosti vide Dabarski kukovi i nekad naseljena sela Došen i Crni Dabar. Spuštamo se sa druge strane na uzdužnu velebitsku cestu, presjecamo je i planinarskom stazom podno Čeline dolazimo do planinarskog doma u Ravnom Dabru. Od Bačić kose do planinarske kuće trebati će nam 90 min. hoda. U planinarskom domu postoji mogućnost konzumacije jela i pića. Povratak grupe A i B do autobusa na Dabarskoj kosi (30 min.).
Ukupno vrijeme hoda grupe B je 3-4 h.

PD KAMENJAK
05.10. Deveta “Jesen u Šumi Striborovoj”
Polazak: u 11.00 h
Mjesto polaska: okretište jedinice na Biviju
Težina: lagana staza
Trajanje: oko dva sata
Opis:
Deveta “Jesen u Šumi Striborovoj” u suradnji s Gradskom knižnicom Rijeka.
Kroz šuštanje lišća donosi nam priče u izvedbi Vlaste Tibljaš.
Pozvani su svi mali i veliki planinari i kućni ljubimci. Ponesite dekicu, papicu, kabanicu i dobru volju…
Prijevoz: javni prijevoz
Povratak: oko 13 sati
Cijena: –
Prijave: u tajništvu Društva do 05.10.2019.
Oprema: zaštita od kiše
Vodiči: PD Kamenjak

06.10. Javorova kosa i Čelimbaša
Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta
Težina: lagana staza
Trajanje: oko 4-5 sati hoda
Opis:
Vožnja autocestom Rijeka – Ravna Gora te lokalnom cestom Ravna Gora – Vrh
Planinarska tura započinje u naselju Vrh usponom na vrh Javorova kosa.
Nakon posjete vrhu Javorova kosa spuštamo se u Ravnu goru i nastavljamo vožnju lokalnom cestom do Mrkoplja, odnosno do naselja Tuk Mrkopaljski, blizu table koja označava mjesto Tuk skrećemo lijevo na livadu i krećemo stazom na vrh Čelimbašu.
Nakon odmora na vrhu vraćamo i odlazimo u pl. dom Bijele Stijene, gdje se možemo okrijepiti.
JAVOROVA KOSA (Ravna Gora) – 1016 m
Javorova kosa je lijep i lako dostupan vrh iznad Ravne Gore. Vrh je označen natpisom na tabli koja je pričvršćena za drvo. Na tablu je pričvršćena i metalna kutija s upisnom knjigom. Žig je ugrađen u betonski stup odmah pored natpisne ploče. Pri vrhu je lijepa livada, ali s nje nema vidika. Nedaleko od vrha ima vidikovac sa lijepim pogledom na mjesto Ravna Gora. Na samom vrhu nedostatak vidika nadomješta 13 metara visoka željezna razgledna piramida.S nje se pruža širok vidik na cijeli Gorski kotar i u Sloveniju sve do Alpa. Oko 150 metara od vidikovca nalazi se planinarska kućica “Javorova kosa” .
Javorova kosa je poznata po svojim izvorima, a jedan od njih se od davnina posebno posjećuje i veliča jer stara predaja kaže da je ljekovit za oči. Taj se izvor zove “Božji studenac”, a nalazi se podno planinarske kuće.
ČELIMBAŠA – 1085 m (Mrkopalj)
Vrh je travnat, a vidik s njega je otvoren samo prema sjeveru. Vrh je označen tuljcem na kojem je ispisana kontrolna točka GPP (Goranskog planinarskog puta). U tuljcu se nalazi upisna knjiga i gumeni planinarski žig. Drugi planinarski žig je ugrađen u stijenu pored upisne kutije. Na jednom kamenu je ispisano ime i nadmorska visina vrha.
Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 60 kn (daje se vozaču prilikom ulaska u auto)
Prijave: u tajništvu Društva do 04.10.2019.
Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena promjenjivim vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše.
Napomena: Kod prijave napomenite uzimate li auto, zbog organizacije prijevoza. Uzmite sa sobom u ruksaku hranu i piće
Vodiči: Tonček Kezele (+385 91 112 05 25), Silvio Kezele

HPD PLATAK
/

PD PLJUSAK
Nedjelja, 06.10 Poštak
Krećemo autima s našeg rezervnog mjesta kod DECATHLONA u 06,00. Idemo do Sv.Roka,pa do želj. stanice Otrić,gdje počinje staza za ovaj atraktivan vrh.Staza nije zahtijevna i hoda se oko 5 sati između Marsijanaca i još nekih vanzemaljaca.
Nađite svoje mjesto uz mob 091 765 52 00

TRANSVERZALAC RIJEKA
Subota 5.10. Srdoči – Jurčići – Rubeši – Kastav
Okupljanje na okretištu autobusne linije br. 2 do 9:00 sati.
Povratak iz Kastva u 14:00, 14:30 ili 15:45 sati.
Staza nije zahtjevna.
Vodiči: Željko Kokotović i Jovo Pantoš

PD TUHOBIĆ
/

HPD UČKA
06.10. Kamačnik
– Prijevoz osobnim automobilima – okupljanje na Delti do 8.00 sati
– povratak po dogovoru
– vodiči HPD Učka

Ažurirano 4. listopada 2019. — 20:45
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme