Prosvjedna izjava u povodu postavljanja „žilet – žice“ duž granice

Jedna od temeljnih zadaća svakoga planinara je zaštita i očuvanje prirode. Upravo zbog toga, ali i zbog čestih upita i inicijativa posljednjih dana da i planinari kažu što misle o zatvaranjima granice opasnom „žilet žicom“ Upravni odbor Riječkog planinarskog saveza raspravljao je o događanjima na granici sa slovenske strane, koja međutim imaju izravan utjecaj i na situaciju s hrvatske strane granice. Planinari kao pojedinci, ali i kroz svoje udruge, društva i klubove već su se jasno opredijelili protiv postavljanja „žileta“ na granici. Riječki planinarski savez koji okuplja devet planinarskih udruga Grada Rijeke i Bakra podržava sve te prosvjede, uz konstataciju kako žica nikada i nigdje nije zaustavila ljude u nevolji, ali je znala stvoriti niz problema onima koji su osuđeni da uz nju žive ili, poput divljih životinja nesvjesnih njena postojanja, u njoj umiru u teškoj agoniji. „Žilet žica“ postavljena duž granice u ujedinjenoj Europi, u 21. stoljeću, u svega je nekoliko dana pokazala svu okrutnost, na primjerima stradalih životinja. Čeka li se da na žilet žici stradaju i djeca pa da se počne razmišljati o njenom uklanjanju?

Zbog ekocida koji se događa, strvinama životinja koje trunu u šumi ili plutaju Kupom i drugim graničnim rijekama, zbog očuvanja prirode u kojoj nema mjesta „žilet-žici“, kao što joj ne bi trebalo biti mjesta ni u poimanju moderna društva i država, riječki se planinari priključuju zahtjevima za uklanjanje smrtonosne „žilet žice“.

Ova je izjava jednoglasno usvojena na sjednici Uravnoga odbora Riječkog planinarskog saveza održanoj 18. prosinca 2015. godine i dostavlja se svim članicama RPS-a te sredstvima javnog informiranja.

Za Riječki planinarski savez

Damir Konestra, v. r.

Ažurirano 27. prosinca 2015. — 11:20
Riječki planinarski savez © 2019 Frontier Theme